Ciolos: Stenograma arata ca Guvernul Grindeanu a adoptat pe repede inainte recursul compensatoriu

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 19:26
4220 citiri
Ciolos: Stenograma arata ca Guvernul Grindeanu a adoptat pe repede inainte recursul compensatoriu
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Fostul premier Dacian Ciolos precizeaza ca stenograma sedintei de Guvern din 31 ianuarie 2017 arata ca Executivul Grindeanu a adoptat pe repede inainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu si-l asuma.

Totodata, afirma el, legea a fost initiata la propunerea lui Florin Iordache in aceeasi zi in care a fost aprobata si celebra OUG 13

"Stenograma sedintei de Guvern din 31 ianuarie 2017 arata ca Executivul Grindeanu a adoptat pe repede inainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu si-l asuma. Legea a fost initiata la propunerea lui Florin Iordache in aceeasi zi in care a fost aprobata si celebra OUG 13. Guvernul a trimis-o in Parlamentul in care PSD are majoritate", scrie Dacian Ciolos pe Facebook.

Ulterior, mai spune fostul premier, PSD a adoptat Legea recursului compensatoriu cu introducerea unor masuri care au permis eliberarea a mii de condamnati inainte de termen.

Ciolos il critica pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, afirmand ca atat el cat si PSD incearca sa arunce vina asupra Guvernului tehnocrat, care propunea o cu totul alta forma a legii, fara legatura cu forma initiata si adoptata de PSD.

"PSD a adoptat apoi Legea recursului compensatoriu cu introducerea unor masuri care au permis eliberarea a mii de condamnati inainte de termen. Comisia juridica a Parlamentului care a adoptat Legea recursului compensatoriu a fost condusa de acelasi Florin Iordache, initiatorul legii in Guvern.

Ministrul Tudorel Toader si propaganda PSD incearca azi sa arunce vina asupra Guvernului Ciolos, care propunea o cu totul alta forma a legii, fara legatura cu forma initiata si adoptata de PSD", mai afirma Ciolos.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut miercuri o foarte scurta declaratie de presa despre recursul compensatoriu, precizand ca legea a fost initiata de Guvernul tehnocart, iar apoi sustinuta si votata atat de PNL, cat si de USR.

Mai mult, Toader a precizat ca presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea fara sa o atace la Curtea Constitutionala.

Ministrul a oferit cateva date de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, afirmand ca, din totalul detinutilor celor care au beneficiat de recursul compensatoriu, 5,02% au revenit in inchisoare.

Totodata, Toader a subliniat ca autorul crimei de la Medias nu face parte din categoria celor care au beneficiat de recursul compensatoriu.

Ministrul Justitiei a mai spus ca, dupa intalnirea pe care a avut-o azi cu premierul Viorica Dancila, a stabilit sa realizeze o evaluare a consecintelor legii, iar luni dimineata ii va prezenta acesteia propuneri legislative si non-legislative care pot fi luate.

Proiectul legii recursului compensatoriu a fost initiat in perioada in care Raluca Pruna era la conducerea Ministerului Justitiei, ca urmare a unei obligatii pe care Romania o avea in urma numeroaselor condamnari la CEDO, pentru conditii precare de detentie.

Proiectul initial prevedea scaderea a 3 zile din pedeapsa la fiecare o

luna de inchisoare executata "intr-un spatiu necorespunzator".

Potrivit Ralucai Pruna, in aceasta varianta ar fi fost eliberati 1.700 de detinuti.

Ulterior, proiectul a fost promovat in Parlament de guvernul condus de Sorin Grindeanu si a fost votat ca atare in Senat.

Modificarile de substanta la aceasta lege au fost facute de deputatii PSD, ALDE si UDMR din Comisia Juridica din Camera Deputatilor.

Principala prevedere este aceea ca beneficiaza de 6 zile reduse din pedeapsa la fiecare 30 de zile executate orice detinut inchis in "conditii necorespunzatoare".

In plus, apar noi prevederi pentru "conditiile necorespunzatoare", care fac ca aproape toate locurile de detinere din Romania sa intre in aceasta categorie, inclusiv o parte din aresturile Politiei.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si Klaus Iohannis nu au contestat

la CCR proiectul legislativ in forma adoptata de Parlament.

Asa s-a ajuns sa fie eliberati de la intrarea in vigoare a legii (in vara lui 2017) peste 10.000 de detinuti, potrivit datelor oficiale. Dintre acestia, 649 au recidivat, din care 188 au comis noi infractiuni cu violenta.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Dacian Ciolos recurs compensatoriu , #Dacian Ciolos