Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce este de fapt documentul de identificare a românilor cu obligaţii militare. Ministerul Apărării a cerut datele mai multor instituții

Joi, 03 Martie 2022, ora 14:22
12475 citiri
Ce este de fapt documentul de identificare a românilor cu obligaţii militare. Ministerul Apărării a cerut datele mai multor instituții
Exercițiu militar FOTO: MApN

Ministerul Apărării Naţionale a cerut mai multor instituţii date medicale privind bărbații apţi de serviciu militar. Instituția transmite că nu există motive de îngrijorare şi că acestea nu sunt ordine de recrutare.

”Vă semnalăm apariția unor materiale de presă care, în baza unui document intern al Primăriei Capitalei acreditează ideea că instituția ar realiza o listă a tuturor cetățenilor care au obligații militare.

Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor așa-zise demersuri pentru identificarea bucureștenilor cu obligații militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale”, transmite MApN într-un comunicat de presă.

Instituția mai precizează că ”adresa în discuție pune în aplicare o serie de prevederi legale, dispuse de Legea nr.477 din 2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare (art. 29), ale HG nr. 1204 din 2007, privind asigurarea forței de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război (art. 1), precum și ale Legii nr. 446 din 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (art. 21).

Aceste demersuri reprezintă obligații legale ale ministerelor, autorităților administrației publice centrale și locale, celorlalte instituții publice și operatorilor economici pentru asigurarea continuității activităților economico-sociale în caz de mobilizare sau de război.

De altfel, Primăria Generală a clarificat acest aspect, printr-un punct de vedere oficial transmis unora dintre publicațiile care au tratat acest subiect”.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale subliniază că ”îndeplinirea acestor obligații legale nu are legătură cu situația actuală de securitate din Ucraina”.

”Contextul generat de iminența unui conflict în țara vecină și, ulterior, de invazia Ucrainei de către Federația Rusă a generat o serie de știri false și acțiuni de dezinformare.

Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea.

Reiterăm recomandarea, ca, nu doar pe subiecte referitoare la Armata României, ci la tot ceea ce vă interesează, să căutați mai ales sursele oficiale. Reziliența la manipulare și dezinformare se construiește cu ajutorul fiecăruia dintre noi”, a mai transmis instituția.

Și primarul general, Nicușor Dan, a semnalat informările false despre recrutări.

Atenție, fake news! Nu există nicio intenție de mobilizare a rezerviștilor din București de către Primăria Capitalei, așa cum se dezinformează pe unele rețele sociale sau pe diferite grupuri de mesagerie instant, precum WhatsApp.

Față de hârtia care circulă pe rețelele de socializare, informațiile sunt următoarele: Legea 477/2003 și HG 1204/2007 prevăd obligația instituțiilor de a avea o evidență a situației militare a angajaților. Este o coincidență că Primăria face actualizarea (doar pentru angajații proprii, important de subliniat) în aceste zile.

Vă rog nu distribuiți astfel de informații false și căutați informații din surse oficiale.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#recrutare armata angajati primarie, #fakenews, #obligatii militare , #armata