Copiii șefului DGPI au primit donație de la bunic conac cu piscină și heliport. Cum răspunde serviciul secret al Poliției anchetei Recorder

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 13:43
22099 citiri
Copiii șefului DGPI au primit donație de la bunic conac cu piscină și heliport. Cum răspunde serviciul secret al Poliției anchetei Recorder
Tiberiu Silviu Dumitrache, actualul șef la DGPI, este ginerele controversatului sindicalist Liviu Luca, fosta mână dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vîntu FOTO Recorder

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a oferit un drept la replică după mediatizarea anchetei "Puterea din umbră", realizată de publicația Recorder.

Oficialii DGPI susțin că punctul de vedere oferit inițial jurnaliștilor Recorder a fost "preluat în mod trunchiat și limitativ de către publicație", motiv pentru care revin cu un drept la replică, publicat integral și pe site-ul instituției.

În punctul de vedere oferit, este tratat pe larg cazul lui Constantin Nicolescu, numit în funcția de adjunct al IGPR în august 2019.

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) susține că, la vremea respectivă, a informat conducerea MAI cu privire la riscurile și vulnerabilitățile identificate în activitatea acestuia, se arată în comunicatul DGPI.

Faptul că Nicolescu a fost desemnat la vârful Poliției în ciuda avizului negativ din partea DGPI ar fi fost motivul pentru care serviciul secret al MAI a luat decizia spionării noului adjunct, cu tehnică de supraveghere montată chiar în biroul acestuia la o săptămână după desemnare.

În plus, se arată în documentul citat, Nicolescu se afla în procedura de revalidare a accesului la informații clasificate încă din perioada în care ocupa funcția de inspector-șef în cadrul IPJ Dolj, activitate finalizată prin neacordarea autorizației.

Ce spune DGPI despre fostul adjunct al Poliției Române

”Referitor la împuternicirea domnului Constantin NICOLESCU în funcția de adjunct al IGPR, precizăm faptul că DGPI, în exercitarea responsabilităților sale legale, a informat conducerea MAI atât anterior, cât și ulterior numirii acestuia în funcția de conducere de la nivelul IGPR cu privire la riscurile și vulnerabilitățile identificate în activitatea acestuia.

Mai mult decât atât, precizăm că acesta se afla în procedura de revalidare a accesului la informații clasificate încă din perioada în care ocupa funcția de inspector-șef în cadrul IPJ Dolj, activitate finalizată prin neacordarea autorizației ca urmare a identificării unor elemente de incompatibilitate prevăzute de legislația în domeniu”.

Numele fostului adjunct al Poliției Române apare într-o anchetă a jurnaliștilor de la Recorder în care se arată că Nicolescu a chemat în biroul său un subaltern, polițist de la Direcția de Operațiuni Speciale, pentru a verifica dacă în încăpere se află echipament de interceptare.

În urma verificărilor, polițistul a descoperit echipamentul ascuns într-o plintă, ulterior acesta intrând în vizorul DGPI care nu i-a mai acordat avizul ORNISS (aviz de securitate). Fără acest aviz, polițistul nu mai putea lucra în operativ și a fost tras ”pe line moartă”. La puțin timp după acest incident Constantin Nicolescu s-a pensionat (în noiembrie 2019).

Polițiștii au executat ordinul ”greșit”

Cu privire la evenimentul expus de către domnul Marius-Ionuț MIHALACHE, subliniem faptul că printre atribuțiile Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR nu se regăsesc și cele de control anti-interceptare, personalul acestei structuri având dreptul, potrivit legii, să desfășoare astfel de activități exclusiv în baza unor mandate de supraveghere tehnică, în cadrul dosarelor penale, se arată în precizarea DGPI.

De altfel, aceste aspecte sunt expuse și recunoscute de persoanele intervievate în partea introductivă a documentarului video, aceștia afirmând în mod expres faptul că aveau la cunoștință că activitatea desfășurată excedează atribuțiilor acestora, respectiv că ordinul executat este unul „greșit” (n.n. nelegal), arată sursa citată.

”Precizăm că poliţistul are obligaţia de a verifica sistematic şi de a asigura legalitatea acţiunilor sale, înaintea şi în timpul desfăşurării acestora, atât din perspectiva respectării legislaţiei, precum și că acesta are datoria să se abţină de la executarea ordinelor şi misiunilor vădit ilegale.

Din cuprinsul propriilor afirmații, rezultă că persoanele din cadrul Direcției Operațiuni Speciale aveau reprezentarea faptului că activitățile desfășurate sunt nelegale și cu toate acestea au procedat de aceeași manieră în mod repetat și cu alte ocazii. În situația prezentată, putem aprecia că perpetuarea unui astfel de mod de lucru este de natură a prejudicia misiunile instituțiilor competente, precum și înfăptuirea actului de justiție”, potrivit DGPI.

Instituția a menționat că aspectele prezentate de către domnul Marius-Ionuț MIHALACHE contravin realității, DGPI deținând probe incontestabile (documente, înregistrări audio-video, planșe foto) care infirmă situația de fapt astfel cum a fost aceasta expusă în cadrul reportajului. Din motive ce țin de deontologia profesională, precum și de respectarea obligațiilor legale ce incumbă unității și a dreptului la apărare, acestea nu pot fi făcute publice, fiind puse la dispoziția autorităților competente.

Problema actualului șef al DGPI

Pe de altă parte, dreptul la replică al DGPI nu este de natură să lămurească alte probleme serioase reclamate în investigația jurnalistică.

"Actualul șef al DGPI, Tiberiu Silviu Dumitrache, este o persoană controversată. Acesta este fiul unui fost colonel SRI și are o mare problemă de imagine semnalată de ziarul Libertatea: are în declarația de avere, pe numele fiicelor minore, un conac cu piscină și heliport care i-ar fi fost donat.

Libertatea a scris că proprietatea i-a aparținut anterior controversatului Liviu Luca, fosta mână dreapta a lui Sorin Ovidiu Vântu și socrul actualului șef al DGPI (n.r. - Tiberiu Silviu Dumitrache).

Luca a ieșit recent din închisoare, după mai multe condamnări pentru delapidare și spălare de bani. DGPI ne-a transmis, într-un răspuns oficial, că elementele biografice ale directorului Dumitrache nu reprezintă și nu sunt incompatible cu funcția de șef al unui serviciu secret", se arată în ancheta jurnalistică realizată de Recorder.

Deși în punctul de vedere oferit inițial, la solicitarea jurnaliștilor, cei de la DGPI au abordat mai pe larg subiectul legăturilor de familie ale lui Tiberiu Silviu Dumitrache, în dreptul la replică subiectul este expediat în următorul paragraf:

"Referitor la afirmațiile conform cărora modalitatea de numire în funcție a directorului general al DGPI creează contextul unor imixtiuni politice, facem precizarea că acestea sunt regretabile, având în vedere că toate persoanele din conducerea DGPI au fost avizate de către CSAT cu ocazia numirii în funcție, în conformitate cu prevederile art. 78 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare", se arată în dreptul la replică.

Întrebări la care DGPI a răspuns, a răspuns parțial sau n-a răspuns deloc

După publicarea anchetei ”Puterea din umbră”, dar anterior dreptului la replică emis vineri, 13 ianuarie, de către DGPI, jurnaliștii Recorder au revenit cu o postare pe pagina de Facebook, pe data de 12 ianuarie, prin intermediul căreia cer ministrului de Interne, Lucian Bode, dar DGPI și DIICOT, să facă lumină în acest caz, acceptând să răspundă la următoarele întrebări:

Ce măsuri va lua pentru a clarifica acuzațiile extrem de grave făcute, în materialul Recorder, la adresa DGPI, chiar de către ofițeri și foști ofițeri din Ministerul de Interne:

eliminarea din sistem prin retragerea abuzivă a certificatului de acces la informații clasificate; obținerea unor mandate de siguranță națională pe numele unor cadre MAI fără ca suspiciunile să fie confirmate ulterior de dosare penale; puterea discreționară pe care și-a creat-o prin legi și regulamente favorabile.

Dacă prevederea legislativă conform căreia DGPI nu trebuie să-i comunice unui cadru MAI motivele pentru care i-a retras avizul de securitate i se pare corectă în raport cu dreptul la apărare al oricărui cetățean. Dacă are de gând să propună o modificare legislativă în acest sens.

Dacă biografia șefului DGPI, Tiberiu Silviu Dumitrache, i se pare o vulnerabilitate pentru serviciul secret pe care îl are în subordine. Dumitrache este fiul unui fost ofițer de Securitate, ajuns ulterior în SRI și condamnat pentru trafic de influență. Totodată, socrul lui Tiberiu Silviu Dumitrache este Liviu Luca, fosta mână dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vîntu și condamnat pentru delapidare și spălare de bani. Șeful DGPI are în declarația de avere o vilă cu piscină și heliport, donată de Liviu Luca către fiicele minore ale lui Dumitrache.

2. DIRECȚIA GENERALĂ DE PROTECȚIE INTERNĂ (DGPI) TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ:

Ce fel de suspiciuni au stat la baza mandatului de siguranță națională pe baza căruia pretinde că a montat tehnică de interceptare în biroul adjunctului Poliției Române, la o săptămână după ce îl verificase pe acesta și avizase numirea lui într-o poziție atât de importantă.

Cum s-a soluționat mandatul de siguranță națională în baza căruia s-a montat tehnica din biroul numărului doi din Poliție. Ce fel de măsuri s-au luat în urma informațiilor culese pe baza respectivului mandat de siguranță națională.

Câte din cele 404 mandate de siguranță națională obținute în ultimii trei ani și jumătate s-au finalizat prin întocmirea unor dosare penale privind infracțiuni la adresa siguranței naționale.

De ce a sesizat DIICOT abia la trei ani distanță de la incidentul în care ofițerii DOS au găsit tehnică de înregistrare în biroul numărului doi din Poliția Română. Cine se face vinovat pentru această întârziere care se încadrează în Codul Penal la omisiunea sesizării, faptă pedepsită cu închisoarea.

3. DIICOT TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ:

Dacă a demarat o anchetă penală pentru infracțiunea de omisiune a sesizării, pornind de la faptul că DGPI a sesizat împiedicarea punerii în aplicare a unui mandat abia la trei ani distanță de la incident.

Dacă a intrat în posesia documentelor care dovedesc faptul că DGPI a avut mandat pentru montarea tehnicii de înregistrare în biroul adjunctului Poliției Române.

Jurnaliștii de la Recorder adresează alte două întrebări și comisiilor de apărare din Camera Deputaților:

Dacă informațiile apărute în investigația Recorder sunt suficient de grave pentru a conduce la formarea unei comisii speciale care să demareze o anchetă cu privire la activitatea DGPI.

Dacă excluderea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din procesul de numire a șefului DGPI li se pare o vulnerabilitate care poate transforma acest serviciu secret într-o unealtă politică și dacă au de gând să întreprindă demersuri legislative pentru eliminarea acestei eventuale vulnerabilități.

Ancheta Recorder este una dintre cele mai populare din ultimii ani, reușind să ajungă pe primul loc în topul tendințelor zilnice de pe YouTube, detronând produse mult mai comerciale precum manelele.

ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#Recorder, #ancheta, #DGPI serviciu secret numire ministru, #Constantin Nicolescu, #adjunct politie audiat , #politie