Cu ce probleme majore se confruntă Franța în valului Omicron. Doctorul Radu Lupescu: ”S-au reactivat celulele regionale de criză”

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 08:08
2757 citiri
Cu ce probleme majore se confruntă Franța în valului Omicron. Doctorul Radu Lupescu: ”S-au reactivat celulele regionale de criză”
Pacient în secția ATI FOTO: RoVaccinare

Franța este deja în valul 5 al pandemiei de COVID 19. Autoritățile sanitare au luat o serie de măsuri pentru ca Omicron să nu pună presiune pe sistemul medical. Printre acestea se numără purtarea măștii pe stradă și restrângerea intervalului pentru doza booster la trei luni de la patru.

Numărul cazurilor noi este în creștere în această țară. Miercuri, 29 decembrie, au fost raportate 208.000 de cazuri noi de Covid, în 24 de ore, record național și european. Din 3 ianuarie, munca la distanță va deveni obligatorie pentru cei care pot, iar adunările publice vor fi limitate la 2.000 de persoane pentru evenimentele în interior şi la 5.000 de persoane pentru evenimente în aer liber. Nu vor fi, însă, restricţii de circulaţie în noaptea de Anul Nou.

Medicul Radu Lupescu, decorat de președintele Emannuel Macron pentru meritele sale în lupta împotriva pandemiei în Franța, a explicat pentru Ziare.com cum se pregătesc autoritățile din această țară. Specialistul mai spune că, cel mai probabil, varianta Omicron va deveni majoritară în câteva zile pe întreg teritoriul francez.

”Suntem în valul 5 care este un val majoritar Delta. Însă crește foarte mult numărul cazurilor Omicron, care este estimat actualmente la un procent de 30%. Însă sunt 22 de departamente (județe) în care Omicron este deja majoritar.

De exemplu, în prezent în Paris, peste 66% din cazurile pozitive sunt cauzate de varianta Omicron. Iar acest lucru înseamnă că va deveni varianta majoritară foarte rapid în toată Franța, chiar în următoarea săptămână”, a precizat medicul Radu Lupescu.

Specialistul a mai explicat că de fapt ar putea fi vorba despre două valuri pandemice suprapuse, cu două variante ale coronavirusului.

”Avem acum un val Delta și un val Omicron care se suprapune peste acesta. Se pune însă întrebarea dacă Omicronul va înlocui Delta sau vor fi două valuri concomitente, unul cu Delta și unul cu Omicron, cum au fost unele epidemii de gripă în trecut, cu două tipuri de virus gripal care se răspândeau în același timp.

O altă ipoteză este că vom avea un val Delta la cei nevaccinați și un val Omicron la cei vaccinați care nu au făcut doza a treia, pentru că știm deja că vaccinarea cu două doze are o eficacitate redusă asupra variantei Omicron”, a mai precizat medicul român din Franța.

Peste 3.400 de pacienți la ATI, tot mai puțini medici

Numărul persoanelor din ATI este în creștere, în spitalele din această țară, ceea ce a adus îngrijorare în sistemul medical.

”Cele mai recente cifre arată că avem 3.460 de pacienți la terapie intensivă în Franța. Este un număr destul de mare, în continuă creștere de la mijlocul lunii noiembrie. Nu este o explozie a numărului de cazuri grave, dar creșterea creează o tensiune importantă asupra serviciilor de reanimare. În prezent, 69% din paturile ATI din Franța sunt ocupate de pacienți Covid-19 în stare gravă.

Bineînțeles se suplimentează paturi de ATI, dar este o mare problemă de disponibilitate a personalului medical și paramedical.

Din păcate pandemia a dus la o lipsă mai ales de personal paramedical. Sunt multe persoane în Franța care au demisionat în ultimul an, pentru că a fost o perioadă dificilă pentru toată lumea, s-a muncit foarte mult, stresul a fost intens și sunt multe asistente și infirmiere au decis să-si reorienteze cariera profesională, creând astfel penurie în sistemul sanitar.

Și aici sunt problemele. În definitiv nu este o problemă de aparatură. În linia întâi, în Secțiile de ATI avem o asistentă medicală pentru doi pacienți. Astfel pentru un serviciu de 10 paturi de ATI trebuie să avem 15 asistente medicale în 24 de ore. Dificultatea este de fapt asigurarea personalului medical și paramedical pentru a deschide paturi ATI suplimentare”, a mai spus dr. Radu Lupescu.

Noile locuri la ATI vor duce la amânarea unor operații

În Franța, în caz de nevoie, sistemul sanitar se poate replia rapid pe partea de reanimare, dacă ar fi nevoie de suplimentarea paturilor ATi. Însă nici aici, acest lucru nu va fi lipsit de costuri. Îngrijirea pacienților cu alte patologii va avea de suferit.

”Ca și în valurile anterioare, s-au reactivat celulele regionale de criză și avem mai multe paliere de suplimentare a paturilor de ATI. Dar dacă trecem într-un palier suplimentar, va trebui să anulăm o parte din activitatea normală din blocul operator pentru a elibera personal care să lucreze în secțiile ATI COVID, ceea ce va duce la amânarea unor operații chirurgicale.

Deschiderea de noi secții de ATI în multe spitale și clinici private se face grație autorizațiilor de “reanimare efemeră”. Sunt multe clinici și spitale în Franța care nu au secții de terapie intensivă, ci paturi de “îngrijire continuă”, un nivel intermediar între secțiile normale și paturile de ATI. Acestea sunt transformate în reanimare ca urmare a unor decizii a direcțiilor regionale de sănătate, permițând astfel ca spitalele și clinicile private să poată îngriji pacienți Covid în stare gravă”, a mai precizat medicul român decorat de președintele Emmanuel Macron.

"În România, vaccinarea personalului din spitale ar fi trebuit să fie obligatorie"

În ceea ce privește măsurile luate miercuri de autoritățile române, doctorul Radu Lupescu a spus: ”măsurile anunțate astăzi de minister sunt de bun simț, multe însă sunt din păcate tardive și ar fi putut fi luate în urmă cu aproape doi ani. Și sunt insuficiente. De exemplu cred că vaccinarea personalului din spitale ar fi trebuit să fie obligatorie așa cum este în Franța din luna septembrie, dar și în Italia, în Grecia, Canada etc. Și, de asemenea, nu se vorbeste în aceste măsuri de introducerea certificatului verde”.

Franța, de la începutul pandemiei până în prezent, a înregistrat peste 9,5 milioane de cazuri de infecții, cu 123.000 de decese, conform datelor centralizate pe platforma worldometers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#record infectari covid franta, #masuri pandemie covid franta, #dr Radu Lupescu, #covid , #Tulpina Omicron