Locurile exacte unde poţi preda uleiul uzat alimentar în Bucureşti. De unde faci rost de recipiente de stocare temporară a grăsimilor

Marti, 24 Mai 2022, ora 21:59
16829 citiri
Locurile exacte unde poţi preda uleiul uzat alimentar în Bucureşti. De unde faci rost de recipiente de stocare temporară a grăsimilor
În România există mai multe companii cu tradiție în colectarea uleiului uzat de bucătărie FOTO Pixabay.com

Toate studiile de specialitate demonstrează un adevar trist: trăim într-o lume tot mai poluată. "Cu cât societatea a avansat și s-a industrializat, mediul înconjurător a plătit un preț tot mai scump pentru confortul de care ne bucurăm zi de zi", a declarat preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.

Așadar, cu greu mai găsim, în ziua de azi, ceva care să nu afecteze mediul. Singura diferență este impactul pe care acel lucru îl are asupra mediului. Este valabil și pentru uleiul de gătit.

AEI a iniţiat proiectul „STOP aruncării uleiului alimentar uzat”, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra impactului devastator pe care deversarea uleiului alimentar uzat îl poate avea asupra mediului și de a contribui la informarea consumatorilor asupra beneficiilor pe care colectarea lui corectă le poate avea asupra vieții noastre de zi cu zi prin creșterea calității apei potabile și a aerului.

Totodată, folosirea uleiului alimentar uzat în producerea de energie din surse regenerabile va face posibilă îndeplinirea țintelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon.

Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un sistem de purificare iar după această etapă de eliminare a impurităților, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producție.

Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină), săpunuri bio sau lumânări, se arată într-un ghid realizat, recent, de AEI.

Unde se poate colecta uleiul alimentar în București

În urmă cu mai bine de 10 ani, specialiștii maimultverde.ro anunțau înființarea, în țara noastră, a primului Centru de Colectare Ulei Uzat Alimentar și Grăsimi Uzate Alimentare.

Proiectul „OLI” venea în sprijinul cetățenilor bucureșteni, oferind servicii de colectare, manipulare și transport gratuit a deșeurilor de ulei uzat alimentar și grăsimi uzate alimentare.

Acum, există mai multe companii cu tradiție în colectarea uleiului uzat de bucătărie, conform unei liste cuprinzătoare, întocmită de goldsite.ro.

1. Astfel, societatea STOEHR MINERAL & VEGETAL Oil pune la dispoziția beneficiarilor recipientele adecvate de stocare temporară și transportul deșeurilor de ulei uzat alimentar și grăsimi uzate alimentare, în funcție de necesități, cu capacități cuprinse între 24 – 1.000 litri.

Recipientele pline cu ulei uzat sunt preluate de către lucrătorii specializați săptămânal, lunar sau în baza unui grafic stabilit între părți și transportate către depozitul final.

2. Benzinăriile MOL Aceasta a fost prima rețea de benzinării din România, care, în anul 2012, a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație.

Pe lângă cele peste 30 de centre de colectare MOL din București, există un număr considerabil de benzinării MOL în țară care au și rol de puncte de colectare pentru uleiul uzat. Întreaga listă a benzinăriilor MOL care colectează ulei alimentar uzat o puteți găsi pe site-ul companiei.

3. În toate hipermarketurile Carrefour din țară, clienții au posibilitatea de a aduce uleiul alimentar uzat, pentru a fi colectat responsabil. Există chiar și unele campanii în baza cărora cei care aduc ulei uzat primesc în schimb ulei de floarea soarelui nou.

În București, există 12 hipermarket-uri Carrefour care colectează ulei uzat:

  • BĂNEASA – Sos București-Ploiesti, Nr. 44A, Sector 1;
  • BERCENI – B-dul Metalurgiei, Nr. 12-18, Sector 4;
  • CHIAJNA – Autostrada București-Pitesti, km 11,4;
  • COLENTINA – Șos. Colentina, Nr. 426-426A, Sector 2;
  • COLOSSEUM – Șos. Chitilei, Nr. 284, Sector 1;
  • CORBEANCA – Calea București, Nr. 2 bis, Balotesti;
  • MEGAMALL – B-dul Pierre de Coubertin Nr. 3-5, Centrul Comercial Mega Mall, nivelul -1, Sector 2;
  • ORHIDEEA – Splaiul Independenței, Nr. 210-210B, sector 6;
  • PARKLAKE – Str. Liviu Rebreanu, Nr. 4, Sector 3;
  • UNIRII – B-dul Corneliu Coposu, Nr. 2, Sector 3;
  • VERANDA – Str. Ziduri Moși Nr. 23, Sector 2;
  • VULCAN – Str. Mihail Sebastian Nr. 88, Sector 5.

4. Un alt hypermarket care a anunțat derularea unei campanii de colectare a uleiului alimentar este Auchan. Uleiul alimentar uzat poate fi primit în orice hypermarket Auchan. În funcție de cantitatea de ulei uzat predată, poți primi apă sau detergent de vase. Auchan îşi propusese să colecteze 100.000 de litri de ulei alimentar uzat până la finalul anului 2021.

5. Green Environment colectează și de la persoanele fizice cu transport gratuit. Condiția pentru deplasare este să existe cantitatea minimă de 5 litri. Mai multe detalii despre campanie le găsiți aici.

6. O altă campanie de colectare a uleiului de bucătărie uzat aparține benzinăriilor OMV. Pentru doi litri de ulei uzat, clienții primesc o cafea sau un voucher pentru cafea.

7. Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă.

Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit atât de la persoanele fizice, cât și juridice din București și Iași.

8. Bracos OIL colectează uleiul folosit de la restaurante cât și de la persoanele fizice direct de la domiciliu. Firma pune la dispoziția beneficiarilor recipientele adecvate de stocare temporară și transportul deșeurilor de Ulei Uzat Alimentar și Grăsimi Uzate Alimentare în funcție de necesități cu capacități cuprinse între 24 – 1.000 litri. Mai multe detalii, click aici.

9. TUCO sprijină evoluția României în scopul protejării mediului și prezervării apelor prin colectarea uleiului alimentar rezidual de la generatori de tip HoReCa (restaurante, hoteluri, pub-uri, cantine, unități fast-food, etc.).

Firma pune la dispoziție recipienții necesari precolectării și stocării temporare a deșeurilor. În schimb, oferă ulei de palmier de cea mai bună calitate, ulei de floarea-soarelui, detergent pentru spălarea vaselor sau bani.

10. UCO România vine în ajutorul mediului înconjurător prin servicii profesionale de colectare a deșeurilor de uleiuri și grăsimi comestibile de la generatori persoane juridice (restaurant, pub-uri, unități fast-food, hoteluri, cantine etc), persoane fizice, dar și de la alți colectori.

11. TKM Oil este o altă firmă care colectează ulei alimentar din restaurante, hoteluri, pensiuni, unități fast-food, cantine, baruri și pub-uri, etc. Reprezentanții TKM Oil oferă, pentru colectare, recipiente speciale din plastic, începând de la butoaie de 30 de litri până la containere din plastic de 1000 de litri. Puteți primi la schimb ulei de palmier.

Printre efectele nocive ale uleiului de gătit asupra mediului, AEI amintește:

  • acoperă plantele și animalele și le epuizează oxigenul. Când se întâmplă acest lucru, plantele și animalele se pot sufoca și muri;
  • poluează mediul cu un miros neplăcut. Acest lucru ar putea reduce calitatea aerului pe care îl respirăm;
  • poate fi o substanță toxică pentru mediu. De exemplu, atunci când uleiul ajunge în apă, aceasta este compromisă. Și acolo unde nu acționăm rapid, viața acvatică poate suferi repercusiuni grave;
  • poate fi împiedicată rata de reproducere a plantelor și animalelor. Acest lucru ar afecta, fără îndoială, existența acestora. În curând, oamenii vor începe să simtă efectele nocive în aprovizionarea cu alimente contaminate.

O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar și o mie de litri de apă naturală, iar un litru de ulei alimentar uzat, aruncat în sistemul de canalizare, poluează un milion de litri de apă.

Această cantitate reprezintă necesarul de supraviețuire al unui adult pe o durată de 14 ani, de aceea este foarte important să ducem uleiul uzat la centrele speciale de colectare.

Ce fel de ulei sau grăsimi poţi colecta

  • ulei alimentar uzat folosit de floarea soarelui;
  • ulei alimentar uzat folosit de palmier;
  • ulei vegetal uzat folosit de rapiță;
  • ulei vegetal uzat folosit de soia;
  • ulei vegetal uzat folosit de măsline.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#reciclare, #poluare, #ulei, #aei, #Dumitru Chisalita, #bucatarie, #biocombustibil , #reciclare
Comentarii