S-a deschis prima fabrică din România care produce echipamente de colectare a ambalajelor. Investiție olandeză de 2 milioane de euro

Autor: N.G.
Marti, 31 Mai 2022, ora 12:35
3930 citiri
S-a deschis prima fabrică din România care produce echipamente de colectare a ambalajelor. Investiție olandeză de 2 milioane de euro
Instalația de colectare selectivă produsă la Sebeș. Foto: envipco.ro

La Sebeş, judeţul Alba, funcționează singura fabrică din România care produce echipamente inteligente de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi. Valoarea investiţiei se ridică la 2 milioane de euro, iar produsele urmează să fie valorificate atât în România, cât şi în alte ţări ale Europei.

Pentru început, noua fabrică are 20 de angajaţi, dar până la sfârşitul acestui ani numărul acestora va creşte la 40. Compania are peste 40 de experienţă în domeniu şi produce echipamente inteligente de colectare selectivă (Reverse Vending Machines – RVM) pentru ambalaje de băuturi de unică folosinţă din plastic, sticlă sau aluminiu.

90% dintre componentele folosite la construcţia RVM-urilor sunt procurate din România. Cu sediul central în Amsterdam, Olanda, Envipco operează peste 7.100 de aparate în Statele Unite ale Americii, Australia, Franţa, Suedia şi Grecia.

Fabrica a fost vizitată luni, 30 mai, de ministrul Mediului, Tánczos Barna. ”Înfiinţarea şi operaţionalizarea Sistemului garanţie-returnare în România este foarte aproape şi e important să ştim că avem capacitatea să susţinem acest efort uriaş, pentru că SGR va fi cu adevărat cel mai mare proiect logistic realizat în România, în ultimii 30 de ani. Aşadar, nu putem decât să ne bucurăm atunci când companii cu experienţă aleg să investească în România şi să facem tot ce ţine de noi să sprijinim genul acesta de investiţii”, a declarat ministrul.

Sistem prezent în 10 state europene

Au fost derulate proiecte pilot de succes în comunele Ciugud şi Şrping, unde a existat o implicare activă a administraţiilor locale. Echipamentele sunt uşor de instalat şi folosit şi reprezintă o soluţie tehnologică eficientă şi convenabilă care contribuie la economia circulară, ajută la conservarea resurselor naturale şi creşte reutilizarea materiilor prime. În schimbul ambalajelor vor fi oferite bonuri pe baza cărora se pot acorda diverse recompense.

”Când va fi pus în aplicare, acest sistem va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni. Scopul SGR este ridicarea gradului de colectare a deşeurilor reciclabile. Conform autorităţilor, acest sistem este deja aplicat în 10 state europene cu rezultate care ajung la o colectare şi procesare a aproximativ 90% din deşeurile reciclabile puse pe piaţă”, au precizat reprezentanţii companiei olandeze.

Sistemul, funcțional de la 1 octombrie 2022

Guvernul a adoptat anul trecut o hotărâre care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură. Ambalajele reutilizabile vor fi returnate la magazin contra sumei de 0,5 lei fiecare. Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem.

Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu o pondere de 20%. Data de pornire a acestui sistem este 1 octombrie 2022.

Producătorii, comercianţii şi statul român trebuie să se încadreze în termen. Trebuie să se organizeze punctele de colectare, de returnare, trebuie să se înregistreze în sistem şi să asigure posibilitatea predării ambalajelor contra acelei garanţii de 0,5 lei. Rambursarea garanției se va face cash sau prin transfer electronic.

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#reciclare, #mediu, #fabrica, #Sebes, #investitie, #colectare selectiva , #reciclare
Comentarii