Sărăcia bate la poarta Occidentului. Risc major de recesiune în Europa

Marti, 28 Iunie 2022, ora 03:25
16469 citiri
Sărăcia bate la poarta Occidentului. Risc major de recesiune în Europa
In Belgia a crescut numarul de furturi in magazine FOTO La Dernière Heure/ bauweraerts

Economiile Statelor Unite și ale Europei au încetinit brusc în iunie, în contextul în care creșterea prețurilor la energie și la alimente a slăbit cererea pentru alte bunuri și servicii, crescând riscul de recesiune în întreaga lume.

Noile cifre privind activitatea de producție și servicii subliniază cât de întunecate au devenit perspectivele atât în Europa, cât și în SUA. Războiul Rusiei în Ucraina a lovit creșterea globală, deoarece inflația ridicată s-a răspândit pe tot globul. Economiile se confruntă, de asemenea, cu perturbări continue ale lanțului de aprovizionare și cu perspectiva creșterii ratelor dobânzilor care limitează investițiile în afaceri. Europa se confruntă cu presiuni suplimentare din cauza unei posibile lipse de energie în această iarnă, notează Wall Street Journal.

Germania a declanșat joi, 23 iunie, cea de-a doua etapă a planului său în trei pași pentru a face față penuriei de gaze naturale, apropiindu-se de posibila raționalizare în această iarnă, despre care economiștii se tem că ar da o lovitură gravă producătorilor din cea mai mare economie a Europei.

Firma de date S&P Global a anunțat că indicele compozit al managerilor de achiziții din SUA – care măsoară activitatea atât în sectorul de producție, cât și în cel al serviciilor – a scăzut la 51,2 în iunie, de la 53,6 în luna anterioară, pentru a ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni. În zona euro, indicele a scăzut la 51,9 în iunie de la 54,8 în mai, cel mai mic nivel din ultimele 16 luni. O citire peste 50,0 indică o expansiune a activității, în timp ce o cifră sub acel prag indică o contracție.

Sondajele se alătură altor indicatori care arată o încetinire a celei mai mari economii din lume, deoarece consumatorii și întreprinderile din SUA se confruntă cu prețuri în creștere și rate ale dobânzilor mai mari. Vânzările cu amănuntul din SUA au scăzut în mai, prima scădere a acestui an; vânzările de locuințe existente au scăzut în patru luni consecutive; ipoteca medie pe 30 de ani cu rată fixă ​​a crescut la 5,81% în săptămâna încheiată joi, cea mai mare din 2008, potrivit Freddie Mac. Piața muncii a rămas puternică, dar dă semne de încetinire.

Inflația a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele patru decenii, ceea ce a determinat Rezerva Federală să mărească rapid ratele dobânzilor. Președintele Fed, Jerome Powell, le-a spus parlamentarilor americani că banca centrală ar fi reticentă să treacă de la majorarea ratelor dobânzilor la reduceri până când vor fi dovezi clare că inflația se retrage.

Rezultatele indică o economie americană care va crește cu o rată anuală de mai puțin de 1% în iunie și se va contracta în al treilea trimestru, a declarat Chris Williamson, economist-șef de afaceri la S&P Global. În Europa, sondajele indică o rată de creștere de 0,2% în al doilea trimestru, în scădere de la 0,6% în primul trimestru, a spus el.

„După ce s-au bucurat de un miniboom din partea consumatorilor care se întorc după relaxarea restricțiilor pandemice, multe firme de servicii văd acum că gospodăriile se luptă din ce în ce mai mult cu creșterea costului vieții”, a spus el. „În consecință, a existat o scădere remarcabilă a cererii de bunuri și servicii în luna iunie, comparativ cu lunile precedente”.

În Europa, încetinirea din iunie a fost cea mai puternică înregistrată din noiembrie 2008, în apogeul crizei financiare globale, a spus Williamson.

Elementele sondajului au indicat vremuri și mai grele pe viitor, cu noile comenzi de bunuri și servicii în scădere în SUA și în Europa pentru prima dată de la începutul redresării economiei după pandemie.

În timp ce întreprinderile au continuat să angajeze noi lucrători, au făcut acest lucru într-un ritm mai lent. În unele cazuri, firmele au spus că nu înlocuiesc angajații care pleacă, deoarece cererea a încetinit.

În același timp, sondajele pentru Europa au indicat și că prețurile practicate de întreprinderi au continuat să crească brusc. Prețurile din SUA au crescut și ele, dar într-un ritm mai domol.

„În vreme ce indicii prețurilor rămân extrem de puternici, zona euro pare să fi intrat într-o perioadă de stagflație”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist la Capital Economics, referindu-se la o perioadă susținută de creștere stagnantă asociată cu creșterea prețurilor.

Economia globală se confruntă în acest an cu o serie de obstacole, de la blocajele cauzate de Covid-19 în China până la creșterea prețurilor la energie și alimente, invazia Rusiei în Ucraina și eforturile din ce în ce mai extinse ale băncilor centrale de a combate inflația ridicată prin creșterea costurilor împrumuturilor.

Pentru mulți economiști, invazia Ucrainei a fost factorul decisiv, deoarece a dus la creșterea costurilor energiei și a dus la creșterea prețurilor alimentelor, în timp ce inflația depășise deja țintele băncilor centrale.

„Războiul Rusia-Ucraina a transformat fundamental traiectoria economiei globale și pe cea a Europei în special”, au scris economiștii de la Barclays în ultimul lor raport trimestrial despre perspectivele globale.

Economiștii și-au redus previziunile pentru creșterea economică globală și acum văd că economia SUA va crește cu 2,2% în acest an și 1,1% în 2023, proiectând anterior expansiuni de 3,5% și, respectiv, 2,3%.

Pentru zona euro, ei văd acum economia în recesiune în ultimul trimestru al acestui an și primul trimestru al anului viitor și seva extinde cu doar 0,5% în 2023, un an în care înainte fusese prognozată o creștere de 2,1%.

Europenii de rând suferă puternic din cauza inflației

Charlott Clemens, o studentă la Berlin, Germania, trebuie să calculeze cu atenție fiecare bănuț pe care îl are pentru a trăi cât poate de cumpătat, un scenariu pe care nu l-a anticipat în urmă cu câteva luni. Această mișcare este rezultatul creșterii inflației și a costului vieții, ca o reacție în lanț la decizia Germaniei de a ușura dependența de energia rusă și devotamentul acesteia față de NATO, printre altele.

La mai puțin de 400 de kilometri distanță, în Țările de Jos, Sonja van den Ende, o jurnalistă de investigație olandeză, nu numai că a constatat că prețurile mărfurilor din supermarket sunt mult mai mari decât înainte, dar și cumpărarea unor produse de primă necesitate, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, a devenit mai dificilă.

Pe 20 iunie, aproximativ 70.000 de muncitori belgieni au protestat la Bruxelles față de creșterea inflației și a costului vieții. Inflația belgiană a atins un record de 9% în iunie, potrivit Reuters. În acest context, au crescut si furturile din magazine în capitala europeană. Furturile din magazine au reprezentat mai mult de 40 de arestări pe zi în 2021 și acest lucru nu se va îmbunătăți odată cu creșterea prețurilor. Cu o medie de 1.193 de arestări în medie pe lună, sau 40 pe zi în 2021, compania ASBL Prevenire și Securitate, specializată în lupta împotriva furtului din magazine, mai are de lucru în acest an. Și nu va fi mai bine. „Confruntându-ne cu creșterea prețurilor, situația este foarte favorabilă creșterii hoților ocazionali. Cei care nu au îndrăznit până acum riscă să fie tentați de furturi”, a precizat reprezentantul firmei. În topul produselor furate în Belgia este carnea, potrivit publicației La Dernière Heure.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#recesiune, #recesiune globala, #recesiune Europa, #inflatie , #stiri externe