Erdogan renunță la politica economică agresivă care a băgat Turcia în criză. Noile priorități ale guvernului de la Ankara

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 07:37
3526 citiri
Erdogan renunță la politica economică agresivă care a băgat Turcia în criză. Noile priorități ale guvernului de la Ankara
Erdogan adeptul reducerii dobânzilor, în ciuda creşterii inflaţiei FOTO Twitter

Dobânda de referinţă a fost redusă în Turcia cu 1,5 puncte procentuale, la 9%,

începând de joi, 24 noiembrie. Banca centrală de la Ankara a decis să încheie relaxarea politicii monetare, din cauza riscului inflaţionist.

Instituţia a fost sub o presiune constantă din partea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a continua să reducă dobânzile, în ciuda creşterii inflaţiei, care a atins în octombrie 85,5% în termeni anuali, pe măsură ce preţurile alimentelor şi ale energiei au continuat să crească.

”Având în vedere riscurile crescânde privind cererea globală, Comitetul a evaluat că dobânda actuală de politică monetară este adecvată şi a decis să încheie ciclul de reducere a acesteia, care a început în august”, a spus banca centrală într-un comunicat.

Erdogan a continuat să insiste că creşterea ratelor dobânzilor, în conformitate cu băncile centrale din întreaga lume, ar dăuna economiei turce, o insistenţă despre care economiştii sugerează că a provocat o devalorizare semnificativă a lirei turceşti şi a determinat agravarea inflaţiei.

Preşedintele şi-a declarat în repetate rânduri scopul de a reduce rata dobânzii a ţării la o singură cifră până la sfârşitul acestui an.

”În timp ce consecinţele negative ale constrângerilor de aprovizionare în unele sectoare, în special cele alimentare de bază, au fost atenuate de soluţiile strategice facilitate de Turcia, tendinţa ascendentă a preţurilor de producător şi de consum continuă la scară internaţională”. Efectele inflaţiei globale ridicate asupra aşteptărilor inflaţioniste şi a pieţelor financiare internaţionale sunt monitorizate îndeaproape. Mai mult, băncile centrale din economiile avansate subliniază că accelerarea inflaţiei poate dura mai mult decât se anticipa anterior din cauza nivelului ridicat al preţurilor la energie, a dezechilibrelor dintre cerere şi ofertă şi a rigidităţilor de pe pieţele muncii, a spus banca centrală.

Banca Turciei trece printr-o revizuire a cadrului său de politică, concentrându-se pe ”lirizarea” sistemului său financiar şi a declarat în raportul său de joi că ”va continua să folosească toate instrumentele disponibile” în cadrul acestei strategii până când ”indicatorii puternici indică o inflaţie în scădere permanentă şi atingerea ţintei pe termen mediu de 5%”.

Potrivit instituţiei, ”stabilitatea nivelului general al preţurilor va stimula stabilitatea macroeconomică şi stabilitatea financiară, prin scăderea primei de risc de ţară, continuarea inversării substituţiei valutare şi tendinţa ascendentă a rezervelor valutare şi reducerea durabilă a costurilor de finanţare”, a spus banca. Totodată, ”acest lucru ar crea o bază viabilă pentru investiţii, producţie şi locuri de muncă pentru a continua să crească într-un mod sănătos şi durabil.”

Pe cine vrea FC Barcelona antrenor după plecarea lui Xavi
Pe cine vrea FC Barcelona antrenor după plecarea lui Xavi
FC Barcelona are mai multe variante în vedere pentru a-i succede lui Xavi, care şi-a anunţat plecarea de la club în vară. Totuşi, potrivit Mundo Deportivo, oficialii de la FC Barcelona speră...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#Recep Tayyip Erdogan, #schimbare, #politica economica, #Turcia, #inflatie , #Turcia