Recep Erdogan spune că „renunță” la a mai vorbi cu Benjamin Netanyahu. Liderul de la Ankara îl acuză pe premierul israelian că vrea să „șteargă” Palestina din istorie

Sambata, 04 Noiembrie 2023, ora 13:48
2366 citiri
Recep Erdogan spune că „renunță” la a mai vorbi cu Benjamin Netanyahu. Liderul de la Ankara îl acuză pe premierul israelian că vrea să „șteargă” Palestina din istorie
Președintele Turciei Recept Erdogan spune că nu va mai discuta cu premierul istraelian. FOTO: Facebook / Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă, 4 noiembrie, că întrerupe orice contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu din cauza acţiunilor Israelului în Fâşia Gaza, transmite AFP. „Netanyahu nu mai este o persoană cu care putem vorbi. Am renunţat la el”, a declarat Erdogan, citat de presa turcă.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, Erdogan a i-a invită pe turci la o manifestaţie de susţinere a palestinienilor, organizată de către Partidul său al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), la Istanbul.

La 25 octombrie, preşedintele turc, care s-a întâlnit pentru prima dată cu Benjamin Netanyahu în septembrie, la New York, a anunţat că renunţă la orice plan de vizită în Israel, afirmând că a fost „abuzat” de premierul israelian.

„Nu veţi găsi niciun alt stat a cărui armată să se comporte cu atâta inumanitate”, a declarat el despre represaliile Israelului în Gaza, după atacul sângeros lansat de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie, care a ucis 1.400 de israelieni, majoritatea civili.

În urma afirmaţiilor preşedintelui Erdogan, Israelul a anunţat la 29 octombrie că îşi retrage toţi diplomaţii din Turcia. Însă acesta le ceruse deja diplomaţilor săi să părăsească temporar ţara la 19 octombrie, ca „măsură de securitate”.

Sâmbătă, 4 noiembrie, Erdogan a precizat că Turcia nu rupe relaţiile diplomatice cu Israelul.

„Ruperea completă a legăturilor nu este posibilă, mai ales în diplomaţia internaţională”, a declarat Erdogan.

El a explicat că şeful agenţiei de informaţii a Turciei (MIT), Ibrahim Kalin, a fost vârful de lance al eforturilor Turciei pentru a încerca să medieze încheierea războiului.

„Ibrahim Kalin vorbeşte cu partea israeliană. Bineînţeles, el negociază şi cu Palestina şi cu Hamas”, a declarat Erdogan.

Erdogan arată că Netanyahu „a pierdut sprijinul poporului”

Dar, în opinia sa, Netanyahu este principalul vinovat pentru violenţe şi „a pierdut sprijinul propriilor cetăţeni”.

„Ceea ce trebuie să facă este să facă un pas înapoi şi să pună capăt acestei situaţii”, a afirmat Erdogan.

Publicația israeliană Haaretz scrie că preşedintele Turciei a mai declarat, în legătură cu conflictul dintre Israel şi Hamas, că ţara sa va sprijini formulele care aduc pacea regională, nu pe cele care „şterg treptat palestinienii din istorie”.

Erdogan a declarat că şeful serviciilor secrete turceşti este în contact cu Israelul, Hamas şi palestinienii şi a avertizat că „încrederea în sistemul global va dispărea dacă Israelul nu va fi oprit, nu va fi tras la răspundere pentru crime, încălcări ale drepturilor”.

De asemenea, preşedintele turc a anunţat că preşedintele iranian Reisi va vizita Turcia la sfârşitul lunii noiembrie.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Recep Tayyip Erdogan, #Benjamin Netanyahu, #Razboi Israel Gaza, #Hamas , #Turcia