Atenție la recenzorii falși care pot bate la ușă pentru recensământ. Avocat: "Există posibilitatea de falsificare a legitimațiilor"

Marti, 31 Mai 2022, ora 17:03
2968 citiri
Atenție la recenzorii falși care pot bate la ușă pentru recensământ. Avocat: "Există posibilitatea de falsificare a legitimațiilor"
Circa 47% din populația României s-a autorecenzat deja online FOTO Unsplash

Recenzarea pe teren începe de marți, 31 mai, după ce aproximativ 47% din populația României s-a autorecenzat deja online.

Astfel, recenzorii vor face vizite la domiciliu atât persoanelor care nu s-au autorecenzat, cât și celor care nu au completat corect chestionarele.

Etapa de recenzare pe teren se desfășoară în intervalul 31 mai - 17 iulie, printr-un interviu față în față, realizat cu ajutorul tabletelor. De asemenea, 20.000 de recenzori vor fi prezenți pe teren.

Avocatul Artin Sarchizian a atras atenția, într-o intervenție la Antena 3, că cei care bat la ușă pot fi recenzori falși care pot cere buletinul, apoi pot face o poză și vă puteți trezi ulterior cu credite uriașe făcute pe numele dumneavoastră.

”Acesta ar fi doar unul dintre pericolele care se pot naște în urma acestui recensământ. Pentru că, dacă ne aducem aminte de momentul în care a început sau s-a impus acea obligativitate de purtare a măștii, foarte mulți răufăcători s-au prevalat de aceasta nevoie socială de la momentul respectiv și au început să dea spargeri prin folosirea acestei măști.

Știm bine cum se deplasau cu masca pe față spunând, în momentul în care erau prinși, că respectau măsurile de protecție. Ei bine, altul era scopul. Așa că este posibil ca și acum să se speculeze momentul, să contacteze diverse persoane, să intre în casa persoanelor, în special a celor vulnerabile, care nu se pot apăra și practic să dea acele spargeri de care cu toții știm”, a explicat avocatul Artin Sarchizian la Antena 3.

"Statul ar fi trebuit să ia niște măsuri de protecție"

"Pe de altă parte sigur că și această problemă a datelor cu caracter personal este destul de sensibilă. Din punctul meu de vedere nu există nicio rațiune pentru care ar trebui să se dea acel act de identitate pentru a fi scanat, fotografiat, dacă nu există toate garanțiile. Și acum, că discutăm despre garanții, este foarte greu să îți dai seama dacă este un adevărat recenzor sau un impostor. Pentru că există acea posibilitate de falsificare a legitimațiilor.

De aceea cred că statul ar fi trebuit să ia niște măsuri de protecție și poate una dintre aceste măsuri ar fi fost acea ca recenzorii să fie însoțiți de către un polițist. Desigur, întrebarea se pune: Ce polițist? Pentru că nu mai avem acei sectoriști. Ei bine, ar fi trebuit să găsească resurse pentru a acorda sprijin în acest sens, tocmai pentru a securiza și a apăra practic persoanele împotriva unor riscuri de genul celor arătate mai devreme.", a explicat avocatul.

Legitimațiile pot fi false

"Recenzorul este obligat să prezinte o legitimație. De altfel ar trebui să o aibă la vedere în momentul în care se deplasează în interes de serviciu, însă acestea pot fi foarte ușor falsificate și să zicem că ar avea anumite elemente de siguranță, haideți să fim serioși, câți dintre noi știm să verificăm aceste instrumente de siguranță și câți ne dăm seama dacă este vorba despre o falsă legitimație sau despre o legitimație reală?

Cred că dincolo de prudența pe care ar trebui să o aibă fiecare dintre noi poate că, dacă discutăm de blocuri, de scări unde există un președinte de bloc, poate că persoanele din comunitatea respectivă ar trebui cumva să se mobilizeze și recenzorul să fie însoțit de către un președinte, de către un administrator, astfel încât să mai fie o persoană de față care să ofere un plus de siguranță, de securitate. Cred că mobilizarea comunității ar fi bine venită în această situație în care statul nu prea s-a gândit”, a mai spus avocatul.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#recensamant 2022, #recenzori, #risc, #Legitimatii, #false, #buletin, #credite, #avocat , #recensamant 2022