Mai mult de jumătate din populația României este inactivă profesional. Cum stăm la capitolul ”studii superioare”

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 20:40
3995 citiri
Mai mult de jumătate din populația României este inactivă profesional. Cum stăm la capitolul ”studii superioare”
Cei mai mulți angajați sunt în județul Ilfov și muncipiul București FOTO Pixabay

Peste jumătate din populația României este inactivă din punct de vedere profesional, potrivit datelor ultimului recensământ. Țara noastră stă foarte prost și la capitolul ”educație”.

În estul și sud-estul țării, unde și nivelul de trai este mai scăzut, sunt cei mai mulți oameni care nu lucrează.

Românii sunt codași și la capitolul educație, doar 3 milioane având studii superioare.

Potrivit ultimelor date de la INS, populația activă a țării noastre este de aproape 8,2 milioane de persoane. Dintr-un total de aproape 19 milioane de oameni, 10,8 sunt inactivi în câmpul muncii, 39,5% dintre ei sunt pensionari și beneficiari de ajutor social, iar 32%, elevi și studenți.

Cei mai mulți angajați sunt în județul Ilfov și municipiul București. Aici lucrează mai mult de jumătate dintre locuitorii rezidenți. La polul opus se află județele Vrancea și Mehedinți, unde doar o treime din populație lucrează.

În ceea ce privește rata șomajului, județul Vaslui este fruntaș - cu 5,1%, în timp ce Bucureștiul are un procent de 1,1%. Iar în ceea ce privește populația casnică, pe primul loc este județul Suceava, cu un procent de 9,9%.

”Vorbim despre un exod extrem de puternic ce a lovit România în ultimii ani. Oamenii își caută șansa în altă parte inclusiv când vine vorba de cariera profesională. Sunt doi pensionari la un angajat în momentul de față în România. În special în două zone istorice din țară, Moldova și Muntenia. Dacă în Ardeal lucrurile sunt mai echilibrate, în două treimi din țară sunt doi pensionari care sunt susținuți de o persoană angajată”, a declarat sociologul Antonio Amuza, potrivit Știrile PROTV.

Potrivit recensământului, orașele care au un număr mare de persoane active conduc și la capitolul educație. Din totalul românilor care locuiesc în țară, 43,5% au un nivel mediu de educație - liceal, profesional sau postliceal, iar 40,5% - un nivel scăzut. Cei care se încadrează în acest procent nu au reușit să ajungă până la liceu. Doar 16% din toată populația țării are studii superioare.

”Aici este o chestiune și de mentalitate și iar ajung la mediul rural și la mediile mai puțin dezvoltate, acolo unde dacă ne uităm cu ateție avem o pondere extrem de mare a celor care nu urmează studii superioare. Soluția clară pentru statul român este aceea de a investi mai mult în dezvoltarea acestor zone, altfel acești copii nu-și vor permite niciodată lux de a avea un învățământ superior de calitate”, a subliniat Horia Iovu, Prorector Universitatea Politehnica București.

Economiștii atrag atenția că procesul accelerat de îmbătrânire al populației și abandonul școlar tot mai accentuat vor afecta grav economia, îndeosebi sistemul de pensii.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#recensamant 2022, #populatie inactiva profesional, #somaj Romania, #studii superioare , #stiri sociale