De ce a falsificat datele recensământului un primar din Gorj. Numărul locuitorilor a crescut peste noapte

Joi, 04 August 2022, ora 11:06
3857 citiri
De ce a falsificat datele recensământului un primar din Gorj. Numărul locuitorilor a crescut peste noapte
Numărul celor recenzați îl depăşeşte cu mult pe al celor care apar cu domiciliul în mai multe localităţi din judeţul Gorj FOTO Unsplash

În urma ultimului recensământ, mai multe comune din judeţul Gorj, unele izolate, au înregistrat peste noapte o creştere spectaculoasă a numărului de locuitori, cu toate că aceştia nu au domiciul în zonele respective.

Numărul celor recenzați îl depăşeşte cu mult pe al celor care apar cu domiciliul în mai multe localităţi din judeţul Gorj.

Primarul unei comune unde s-a înregistrat această situaţie a dat o explicație.

„Scopul nostru a fost să rămânem localitate de gradul II."

"Dacă Teleşti avea estimată o populaţie de 2.356, au fost recenzaţi 3.071 de oameni.

De asemenea, la Bolboşi, de la 2.684 la 3.400. În continuare, la Mătăsari era o estimare de 4.200 de persoane, s-a ajuns să se recenzeze 5.200.

O creştere semnificativă este şi la Roşia de Amaradia, de la 2.600 la 3.100. Hurezani a înregistrat o creştere de la 1.400 la 1.600. La Dăneşti, de la 3.900 la 4.700“, a declarat prefectul judeţului Gorj, Marcel Iacobescu, la o emisiune de la Radio Accent.

Potrivit acestuia, multe persoane au ieşit la pensie şi au plecat în zone rurale ori au preferat să se mute aici, dar nu şi-au făcut mutaţia:

„Sunt foarte mulţi care şi-au luat câte un loc de casă pe lângă oraş, în comunele învecinate şi s-au mutat cu totul acolo“, a spus prefectul de Gorj.

„Scopul nostru era să avem tot peste 3.000“

Unele comune sunt în zone izolate, care s-au depopulat masiv în ultima perioadă. Una dintre acestea este Roşia de Amaradia, comună situată la graniţa judeţelor Gorj şi Vâlcea, într-o zonă de deal.

Multe locuinţe sunt pustii, pentru că oamenii au plecat, fie în alte zone din ţară, fie în străinătate.

Totuși, numărul locuitorilor recenzaţi este mai mare cu 500 faţă de al celor care figurează cu domiciliul în comună.

De ce este populația comunei mai mare

Primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, a explicat cum populaţia comunei este mai mare:

„Am avut o populaţie de 3.628. Cu alunecările de teren s-au mai mutat la Cojani şi la Câmpu Mare. Scopul nostru era să avem tot peste 3.000, ca să rămânem localitate de gradul II. De asta ne-am luptat şi noi cu echipa primăriei şi cu recenzorii. Avem peste 3.100 şi asta înseamnă că rămânem comună de gradul II“.

Edilul din Roşia de Amaradia susţine că toţi locuitorii luaţi în evidenţă la recensământ au proprietăţi pe raza comunei:

„Se face referire la populaţia de 2.600, care are domiciliu, dar diferenţa o reprezintă cei care au proprietăţi pe raza localităţii, dar au domiciliul în altă parte.

În urma recensământului, s-au adunat şi cei cu viză de reşedinţă, mai ales că mulţi oameni au ieşit la pensie şi s-au mutat la ţară“, scrie adevarul.ro.

Dacă o localitate este retrogradată la un grad inferior, numărul de salariaţi de la Primărie trebuia să fie mai mic, iar accesarea de fonduri europene ar fi fost afectată, spune primarul Liviu Cotojman.

Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Cât de greu este pentru un angajator să concedieze un angajat. Topul schimbărilor legislative care avantajează salariații
Schimbările legislative pot avea și beneficii pentru contribuabili. De exemplu, modificările aduse în codul muncii și în legislația din acest domeniu din ultimii ani pot avantaja angajații,...
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#recensamant 2022, #masluire date, #gorj, #primarii, #angajati, #salarii, #numar, #locuitori , #recensamant 2022