Autoritățile americane opresc construirea unui reactor nuclear. Motivele care au stat la baza interdicției

Joi, 03 Februarie 2022, ora 02:33
17811 citiri
Autoritățile americane opresc construirea unui reactor nuclear. Motivele care au stat la baza interdicției
Comisia de Reglementare Nucleară din SUA a respins cererea Oklo Power LLC de a construi un reactor rapid. FOTO www.powermag.com

Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) a respins cererea Oklo Power LLC de a construi și opera un reactor rapid de 1,5 MW în Idaho, scoțând iar la inveală standardele foarte ridicate pe care NRC le aplică în autorizare.

„Aplicația Oklo continuă să conțină lacune semnificative de informații în descrierea posibilelor accidente ale Aurorei, precum și în clasificarea sistemelor și componentelor de siguranță”, arată NRC, potrivit Forbes.

Această respingere a cerere s-a făcut fără a aduce prejudicii, iar Oklo „poate să depună o cerere completă în viitor”, mai arată NRC.

Oklo Power este una dintre companiile americane care investește în cercetarea și dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR) care ar putea înlocui reactoarele mari cu apa ușoară care domină flota nucleară existentă în SUA. Recent, Oklo Power a primit fonduri de 2 milioane de dolari din partea Departamentului de Energie al SUA pentru a avansa cercetarea în tehnologiile care produc combustibil pentru reactoare avansate.

Procesul de aplicare și de autorizare al NRC este unul extrem de riguros, în vederea asigurării celor mai înalte standarde de securitate nucleară și performanță, pentru companiile care doresc să aducă pe piața comercială noi modele de reactoare nucleare. Potrivit unui raport publicat anul trecut de Alianța pentru Inovație Nucleară, obținerea aprobării pentru un nou proiect de reactor de la NRC poate costa zeci de milioane de dolari.

NuScale Power este prima și singura companie care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare din SUA. Cererea de autorizare a proiectului a avut 12.000 de pagini, iar întregul proces de autorizare a durat mai mult de 10 ani și a costat compania NuScale mai mult de jumătate de miliard de dolari. Proiectul reactorului NuScale se bazează pe o vastă expertiză globală acumulată în cei peste 60 de ani de funcționare a tehnologiei reactoarelor pe baza de apă presurizată. Conceptul revoluționar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) folosește un modul NuScale Power Module™ fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor pe baza de apă presurizată. Tehnologia scalabilă a centralei SMR NuScale poate găzdui până la 4, 6 sau 12 module individuale și oferă beneficii precum energie curată, fără carbon, beneficii pentru mediu, comunități, industria și economia locală.

Reamintim că, în noiembrie 2021, Nuclearelectrica și NuScale Power au semnat un acord pentru a dezvolta o centrala bazată pe reactoare modulare mici în România.

Nuclearelectrica este singurul producător românesc de energie și combustibil nuclear. Sucursala companiei, CNE Cernavodă, operează două unități nucleare CANDU, care se află printre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale electrice nucleare din lume. Compania mai deține o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol strategic la nivel național, contribuind cu peste 20% din necesarul total de energie. De asemenea, energia nucleară are un rol esențial în atingerea obiectivelor de decarbonizare și în asigurarea tranziției către o economie fără CO2, contribuind în prezent cu 33% din totalul producției de energie fără CO2 din România.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#reactor, #energie nucleara, #Oklo, #NRC, #SUA , #criza energie