Polițele RCA ar urma să se scumpească după plafonarea anunțată cu trâmbițe. "Va avea în realitate un efect de bumerang" ANALIZĂ

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 03:18
10432 citiri
Polițele RCA ar urma să se scumpească după plafonarea anunțată cu trâmbițe. "Va avea în realitate un efect de bumerang" ANALIZĂ
Autoritățile au decis plafonarea prețului RCA FOTO www.pexels.com

Ministerul Finanţelor a lansat recent în dezbatere, pe site-ul propriu, proiectul de hotărâre de guvern care vizează limitarea temporară, pentru şase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

Reporterii Ziare.com au consultat mai mulți jucători din piața de asigurări, iar aceștia spun că, cel mai probabil, polițele se vor scumpi iar la finalul celor șase luni, deoarece niciun asigurator nu va dori să vândă în pierdere.

”Decizia autorităților de plafonare a prețului RCA va avea în realitate un efect de bumerang, la fel ca în 2017 - atunci când prețurile au fost scăzute forțat de către Guvern timp de șase luni, iar ulterior, după expirarea plafonării, aceleași asigurări s-au dublat ca preț”, au declarant surse din piață pentru Ziare.com.

Practic, asiguratorii spun că Executivul nu poate scădea forțat prețul asigurării dacă nu intervine să înghețe și prețurile practicate de service-urile auto, care pot cere ce sume vor ele pentru ora de manoperă.

”Mai precis, la ora actuală, ora de manoperă variază între 100 și 800 de lei. În plus, aceleași surse explică faptul că aproape jumătate din banii companiilor de asigurări merg către service-urilor auto, iar cealaltă jumătate este cheltuită drept despăgubiri morale pentru victimele accidentelor rutiere, România fiind campioana Europei cu cei mai mulți morți pe șosele: 96 de persoane decedate la fiecare milion de locuitori, în timp ce media europeană este de doar 54 de decese la milionul de locuitori. Concret, 22% dintre tirurile înmatriculate în România produc în decursul unui an cel puțin un accident grav în țară sau străinătate”, mai spun sursele citate.

În viziunea asiguratorilor, singura soluție pentru un preț RCA mai mic ar fi construcția de autostrăzi - pentru că ar scădea numărul de accidente, respectiv șoferi mai prudenți pe drumuri naționale, în contextul în care ar scădea numărul de tamponări și accidente.

România este „campioană” în ceea ce privește frecvența accidentelor rutiere, cu daune tot mai mari în urma incidentelor din trafic. Conform celor mai recente date ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru fiecare 100 de lei încasați din RCA, asigurătorii trebuie să contribuie suplimentar cu circa 30 de lei.

De asemenea, asiguratorul Euroins Romania Asigurare-Reasigurare consideră că industria de asigurări din România are nevoie de stabilitate și predictibilitate.

”Măsuri precum plafonarea prețului RCA nu pot reprezenta soluții pe termen mediu sau lung. Euroins consideră că este imperios necesar ca aceste soluții să pornească de la analize tehnice bine fundamentate pentru protecția clienților, astfel încât să nu fie afectată capacitatea firmelor de asigurare pentru a-și îndeplini rolul cel mai important: plata la timp de despăgubiri către victimele accidentelor rutiere”, arată asiguratorul.

Euroins Romania Asigurare-Reasigurare anunță că în 2021, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 1,1 milioane euro (5,5 milioane lei). Această despăgubire a fost plătită în urma unui accident rutier produs în Franța de către șoferul unui camion înmatriculat în România, care a acroșat un autoturism condus de un cetățean francez. Despăgubirea a fost stabilită de instanță ca urmare a celor 237 de zile de îngrijiri medicale pe care victima le-a necesitat, incluzând costurile de spitalizare și terapie, mai ales că medicii au fost nevoiți să îi amputeze un picior.

În trimestrul IV 2021, a raportat oficial către Autoritatea de Supraveghere Financiară că a plătit daunele în medie în mai puțin de 7 zile (media de 6,8 zile). Comparativ, în trimestrul 2 2021, timpul mediu pentru plata daunelor auto a fost de 38 de zile, în timp ce în trimestrul al treilea al anului trecut, media a scăzut la 29 de zile.

„Am reușit să înregistrăm îmbunătățiri majore în procedurile interne, care se reflectă în plătile mai rapide direct către păgubiți și în relații îmbunătățite cu majoritatea service-urilor auto. Faptul că reparațiile se plătesc în mai puțin de o săptămână este o dovadă că luăm în serios misiunea de a aduce o experiență mai bună celor care sunt deja afectați ca urmare a accidentului în care au fost implicați. În perioada următoare ne vom concentra pe și mai multe îmbunătățiri și vom urma o strategie de creștere și a celorlalte produse de asigurare importante pe care le oferim românilor în aceste vremuri instabile, precum asigurări de sănătate, accidente, asigurări de bunuri și proprietăți, călătorii și CASCO. Nu cred că există vreun segment al companiei, în care să nu fi existat modificări, îmbunătățiri, upgrade-uri. Dar orice schimbare necesită timp, iar rezultatele încep să se vadă astăzi. Pentru rezultatele de astăzi trebuie să mulțumesc fiecărui membru al echipei Euroins, colegilor care lucrează cu dedicare, în fiecare zi, pentru ca aceste îmbunătățiri să fie de durată”, a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins România.

Euroins arată că s-au redus și numărul de reclamații depuse împotriva companiei. Față de media lunară, în octombrie 2021 numărul reclamațiilor a scăzut cu 85%, iar în ianuarie 2022 numărul reclamațiilor a scăzut cu peste 200%. Concret, au fost înregistrate doar 197 reclamații la peste 14.000 de daune plătite. Această performanță vine ca urmare a schimbărilor începute în 2021, împreună cu mărirea echipei de experți, digitalizarea companiei și îmbunătățirea experienței clienților.

Kiril Boshov, CEO al Euroins Insurance Group, compania mamă a Euroins Romania, a vorbit de transformările prin care a trecut asiguratorul.

”Am susținut această dezvoltare cu investiții majore, măriri de capital care însumează peste 500 de milioane de lei, inclusiv sprijin din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Astăzi, Euroins România este o companie puternic capitalizată, lider de piață și inovator în zona non-RCA. Trendul este unul pozitiv, dar nu putem să trecem cu vederea faptul că suntem afectați de schimbările care au loc în piață și de acțiunile autorităților. Doar inițiative precum prevenirea accidentelor și sprijin în calculul tehnic pe deplin reglementat al prețurilor asigurărilor ne pot ajuta să menținem stabilitatea, iar orice alte demersuri din păcate, pot doar să contribuie la << repetarea evenimentelor din istoria foarte recentă a industriei asigurărilor din România >> ”, spune Kiril Boshov, CEO al Euroins Insurance Group, compania mamă a Euroins Romania.

Transportatorii consider că plafonarea tarifelor RCA este ”o bătaie de joc”

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) susţine plafonarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, respectiv la tariful de 7.500 lei pentru vehicule de peste 16 tone şi aplicarea unitară a valorilor de plafonare la toate categoriile de vehicule.

Reprezentanţii organizaţiei consideră că nu este justificată această diferenţiere decât în cazul în care statul doreşte ca vehiculele comerciale deţinute de persoane fizice dar utilizate în aceleaşi condiţii ca cele deţinute de persoanele juridice, să aibă un tarif mai mare, pentru a încuraja înmatricularea acestora pe firmă, evitând astfel distorsionarea concurenţei şi încurajarea concurenţei neloiale.

"Plafonarea tarifelor RCA - o bătaie de joc la adresa transportatorilor”, arată FORT, care susţine totodată că, ”în cazul vehiculelor comerciale, nu trebuie diferenţiat tariful plafonat în funcţie de tipul de proprietate, respectiv persoane fizice versus persoane juridice".

Totodată, FORT susţine faptul că noua grilă enunţată în proiectul HG-ului aflat pe circuitul de avizare, este "un cadou gratuit făcut de Guvern firmelor de asigurări".

"Dacă această grilă înşelătoare devine funcţională pentru anumite categorii de vehicule, proprietarii vor plăti mai mult decât în prezent, fapt ce nu justifică măsura plafonării.", se menţionează în comunicat.

Ce prevede plafonarea

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5 % dintre asiguraţi se află în clase de bonus şi 1,5% în clase de malus.

Astfel, conform anexei proiectului, tarifele de primă maxime vor fi cuprinse, pentru persoane fizice, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri, între 762 lei şi 1.286 lei pentru capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc, 780 şi 1.335 lei pentru o capacitate de 1.201-1.400 cmc, 913 - 1.553 lei pentru 1401-1600 cmc, 1.039 - 1.710 lei pentru 1.601 - 1.800 cmc, 1.119 şi 1.853 lei pentru o capacitate de 1.801-2.000 cmc, 1.569 - 2.545 lei pentru 2.001-2.500 cmc şi între 2.261 - 3.551 lei pentru o capacitate mai mare de 2.500 cmc.

În cazul motocicletelor, motoscuterelor, ATV, tarifele vor fi de 113 lei pentru o capacitate mai mică de 50 cmc şi 479 lei pentru capacitate de peste 50 cmc

Pentru persoane juridice, prima brută variază, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri, în funcţie de capacitatea cilindrică, între 1.412 lei şi 2.017 lei.

În ceea ce priveşte transportul de marfă, primele brute sunt cuprinse, în funcţie de tonaj, între 2.169 lei şi 10.253 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#RCA, #asigurari, #auto , #masini