Un român care a vândut mașina în 2020 s-a trezit cu sume uriașe de plată pentru RCA-ul autoturismului cumpărat recent. De ce i-au cerut asigurătorii până la 10.000 de lei pe an

Sambata, 25 Februarie 2023, ora 22:32
24834 citiri
Un român care a vândut mașina în 2020 s-a trezit cu sume uriașe de plată pentru RCA-ul autoturismului cumpărat recent. De ce i-au cerut asigurătorii până la 10.000 de lei pe an
Persoană care încheie o asigurare pentru mașină FOTO Transilvaniabroker.ro

Un șofer care și-a vândut BMW-ul în 2020 s-a trezit că asigurătorii îi cer sume uriașe pentru RCA-ul autoturismului cumpărat recent.

Cumpărătorul era obligat de lege să înmatriculeze mașina în 90 de zile, totuși, nu a trecut-o pe numele său, iar doi ani la rând și-a făcut asigurare auto obligatorie (RCA) pe numele fostului proprietar.

Pentru a obține o astfel de poliță online, datele din contractul de vânzare-cumpărare sunt suficiente.

Între timp, noul proprietar a fost și implicat în două accidente.

Vânzătorul a vrut să își cumpere o altă mașină și a fost luat prin surprindere de ofertele asigurătorilor care îi cereau între 3.000 și 10.000 de lei pe an pentru un RCA pe un an, scrie Libertatea.

Astfel a aflat de accidentele făcute de cumpărătorul BMW-ului care apărea în continuare pe numele său. Clasa sa bonus-malus a scăzut la o categorie foarte proastă.

"Asigurătorii au emis polițe pe numele meu"

„Eu mi-am făcut toate îndatoririle. Am semnat contract de vânzare-cumpărare și am făcut toate formalitățile de scoatere a autoturismului de pe numele meu la administrația financiară”, a spus el pentru Libertatea.

„Înainte, primeai numere roșii și erai obligat să îți înmatriculezi mașina în 30 de zile. Acum, nu l-a verificat nimeni timp de doi ani. Mai mult, asigurătorii au emis polițe pe numele meu, deși eu nu mai eram proprietarul mașinii. Este incredibil!”, a explicat acesta.

Bărbatul a contactat Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), pentru clarificarea situației.

De la BAAR i s-a precizat că, în 2021, City Insurance a emis o poliță pe numele său, iar în 2022, același lucru l-a făcut Asirom, fără ca el să știe.

Apoi, a contactat și asigurătorii și le-a trimis dovezi că a vândut de mult timp mașina.

A reușit să își facă asigurare în ianuarie la Asirom, despre care spune că „era cu musca pe căciulă”, după ce emisese un RCA pe numele său fără ca el să aibă cunoștință.

"Problema nu este la asigurători"

„Vă specific că problema nu este la asigurători, problema este în aparatul de stat și în lege, deoarece instituțiile nu colaborează între ele. Degeaba legea spune că noul proprietar este obligat să-și înmatriculeze mașina în termen de 90 de zile, dacă Poliția nu ia act de vânzarea acesteia”, a declarat păgubitul.

„Este o problemă că noul proprietar rămâne cu numărul (de înmatriculare – n.r.) și circulă ani de zile fără să îl deranjeze nimeni. A doua este emiterea de asigurări RCA fără să fie cerute documente suplimentare și fără verificări. Undeva se rupe firul”, acuză el.

Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Până când ar putea rămâne tarifele RCA plafonate. Trei milioane de vehicule din România nu au asigurare obligatorie
Ministerul Finanţelor a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piaţa asigurărilor auto, care se...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#RCA, #sume mari, #masina vanduta, #proprietar, #inmatriculare , #polite RCA