Aplicația pentru depistarea mașinilor fără RCA ajută poliția dar nemulțumește transportatorii. ”Mai dă rateuri dar este foarte utilă”

Joi, 02 Iunie 2022, ora 03:40
7697 citiri
Aplicația pentru depistarea mașinilor fără RCA ajută poliția dar nemulțumește transportatorii. ”Mai dă rateuri dar este foarte utilă”
Polițiștii verifică documentele șoferilor opriți în trafic FOTO: Poliția Română

O nouă aplicație ce poate depista dacă pentru o mașină a fost sau nu întocmită o poliță de asigurare este în teste la poliție. Aceasta nemulțumește transportatorii care acuză Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) de trafic de influență.

Ce este de fapt această aplicație

Potrivit BAAR, este vorba despre o soluție tehnică ce poate identifica, în baza fotografierii numărului de înmatriculare al autovehiculului, dacă acesta are sau nu poliță RCA valabilă.

Implementarea acestei aplicații ar urma să sprijine Poliția Rutieră în activitatea de identificare vehiculelor înmatriculate și neasigurate, contribuind astfel la scăderea numărului de autovehicule care circulă fără a fi asigurate RCA contrar legii.

Ce spune poliția despre această ”inovație”

Pentru că au existat mai multe nemulțumiri în spațul public cu privire la această aplicație, am discutat despre utilitatea ei chiar cu poliția.

Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol ne-a explicat de ce este o idee bună această aplicație dar și ce mai trebuie modificat pentru a fi și legală.

”Polițiștii așteaptă de foarte mult timp o astfel de aplicație pentru că în jurul polițelor auto de răspundere civilă a fost o întreagă dezbatere, privind faptul dacă aceasta trebuie avută fizic sau poate fi prezentată în format digital pe telefon, de pe mail sau o poză a acesteia.

În momentul în care arăți telefonul cu o poză, aceasta poate fi modificată foarte ușor. Iar în acest caz, persoana care falsifica RCA-ul putea să scape pentru că polițistul nu are instrumentele necesare pentru a verifica dacă documentul de pe telefon este real sau este un fals”, a explicat polițistul.

Aplicația încă dă rateuri

Cosmin Andreica a explicat că această aplicație mai are până va atinge perfecțiunea. Iar din punct de vedere legislativ trebuie făcute modificări astfel încât polițistul să poate invoca în instanță folosirea ei.

”Din păcate însă, imediat după ce a fost operaționalizată aplicația, colegii noștri s-au confruntat cu mai multe rateuri, mai ales prin prisma faptului că nu apărea numărul de înmatriculare ci apărea seria șasiului. Adică, dacă un polițist verifica pe număr de înmatriculare dacă mașina respectivă are asigurare, aceasta putea să nu apară, iar pe serie șasiu apărea.

De asemenea lipsește o prevedere care să stabilească în concret că această bază de date este baza oficială pe care o poate folosi poliția pentru a interoga sistemul în ceea ce privește existența sau inexistența unei polițe RCA.

Astfel că în acest moment, dacă polițistul verifică în această aplicație iar cetățeanul nu o are, iar ulterior, dacă va merge în instanță și va demonstra că o avea acasă, de exemplu, polițistul când va invoca această aplicație el nu va putea să fie exonerat de vreo răspundere pentru că această aplicație nu reprezintă azi baza de date oficială pe care să o putem interoga.

În afară de această aplicație mai există o bază de date a ASF-ului. Aici avem o altă discuție. Dacă asigurarea este fpcută azi, să zicem, iar polițistul îl oprește pe șofer mâine în trafic, există riscul să nu apară această poliță și șoferul să primească amendă. Acolo înregistrările în asigurări se operează în 72 de ore.

Astfel că există un disconfort de ambele părți. Pe de o parte cetățeanul este amendat pe nedrept pentru că are asigurare, iar polițistul nu poate să nu aplice amenda dacă se constată că cel oprit în trafic nu are RCA”, a mai spus șeful sindicatului Europol.

În ceea ce privește prezentarea poliței auto de răspundere civilă, în prezent nu există o lege care să oblige cetățeanul să aibă asupra lui fizic această poliță RCA însă, dacă aceasta este prezentată pe mail, polițistul trebuie să aibă un instrument prin care să verifice dacă este într-adevăr reală sau nu.

”La acest moment ne bazăm doar pe încredere că cetățeanul ne arată o poliță validă și nu una modificată în telefon”, a explicat Cosmin Andreica.

Transportatorii acuză Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) de trafic de influență

Într-un comunicat de presă, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), a transmis că singurele consecințe pe care le are această aplicație ar fi doar în legătură cu forțarea șoferilor din România să cumpere asigurări pe un an – adică exact ce încearcă să facă firmele de asigurări, de peste zece ani, dar n-au reușit până acum.

”După falimentul City Insurance, prețurile polițelor RCA s-au dublat, apoi s-au triplat, în mod nejustificat, fapt pentru care am cerut Consiliului Concurenței și ASF să ancheteze această situație care are caracteristici clare de constituire a unui cartel, pentru creșterea artificială a prețurilor polițelor RCA, dar și pentru eliminarea RCA-ului pe trei și șase luni, prin ofertele de preț.

S-a văzut clar cum toți asiguratorii din România au lansat, simultan, oferte care aproape obligă clienții să cumpere polițele RCA pe un an, pentru că cele pe perioade mai scurte sunt mult mai scumpe”, susține COTAR.

Transportatorii mai spun că ”justificarea asiguratorilor - preluată acum de BAAR, pentru a motiva nevoia aplicației – este că în România ar circula fără RCA peste 30% din totalul mașinilor înmatriculate”.

”Este o falsă problemă, pentru că procentul provine din datele statistice care arată doar câte dintre mașinile înmatriculate au poliță RCA plătită, deși nu se verifică dacă acestea sunt în circulație sau nu. Mulți dintre cei care dețin mai multe mașini circulă cu una singură, deci nu mai plătesc RCA și pentru celelalte. Mai sunt mașini neradiate, dar deja înstrăinate, mașini pentru care proprietarii așteaptă programul rabla și alte situații în care, deși sunt înmatriculate, autoturismele nu se regăsesc în trafic”, se arată în comunicatul COTAR.

Din acest motiv, COTAR cere instituțiilor statului să deschidă o anchetă în acest caz care are caracteristici specifice traficului de influență. Și mai arată că nu s-a făcut nicio licitație la poliție pentru această aplicație.

Ce i-ar nemulțumi de fapt pe transportatori?

Potrivit polițistului Cosmin Andreica, transportatorii depind de aceste asigurări. ”Faptul că un transportator nu-și încheie o poliță RCA pentru o săptămână de exemplu, el economisește câteva mii de lei bune, mai ales dacă vorbim despre un TIR.

Și în rândul asiguratorilor au fost foarte multe falsuri. Emiteau o poliță pentru patru sau cinci TIR-uri. Practic doar un camion avea RCA, iar dacă făceau celelalte patru accident, persoana păgubită trebuia să meargă în instanță”, arată sindicalistul.

Motivația BAAR: Reducerea mașinilor fără RCA va scădea prețurile

În replică, Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) a subliniat faptul că aplicația este dezvoltată cu resurse proprii, ca toate celelalte soluții informatice lansate deja, și că va fi disponibilă gratuit către Poliție.

”BAAR lucrează în prezent la soluții tehnice și juridice viabile pentru finalizarea și implementarea unei aplicații care să sprijine activități desfășurate de Poliția Rutieră de a identifica vehiculele înmatriculate și neasigurate, contribuind astfel la scăderea numărului de autovehicule care circulă fără a fi asigurate RCA contrar legii.

Reducerea numărului de automobile neasigurate RCA contribuie la îmbunătățirea siguranței rutiere, a conduitei în trafic și, nu în ultimul rând la menținerea unui preț scăzut al poliței RCA.

Aceste acțiuni nu fac altceva decât să materializeze o alta atribuție legală a BAAR, respectiv aceea de a încheia memorandumuri/ protocoale de colaborare privind schimbul de informaţii cu autorităţile, instituţiile şi societăţile care contribuie la siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.

Aplicația se află în prezent într-o fază de testare avansată.

Toate aceste solutii informatice sunt oferite de BAAR în mod gratuit. BAAR nu comercializează programele digitale pe care le dezvoltă și nu-și propune să obțină beneficii financiare de pe urma acestora.”, se arată în comunicatul BAAR, citat de Hotnews.ro..

Aplicații similare în alte state din Europa

Polițistul Cosmin Andreica spune că aplicații similare sunt șin în statele dezvoltate din Europa.

”Acum, prin această aplicație, intrăm și noi în normalitate ca și celelalte țări civilizate. Spre exemplu Anglia, are inclusiv pentru cetățeni o serie de instrumente de căutare, fie că vorbim de asigurarea unei mașini, de parcare sau de înmatriculare.

Cetățeanul poate intra pe un site guvernamental, introduce numărul mașinii din fața lui și aplicația poate să indice dacă autovehiculul respectiv are sau nu asigurare. Iar dacă nu are asigurare, cel care a interogat aplicația este rugat să sesizeze poliția.

De altfel, astfel de instrumente sunt la dispoziția cetățenilor din țările civilizate și așa este normal să se întâmple și la noi. Ar trebui să avem această posibilitate cu toții atât polițiștii cât și cetățenii”, a precizat polițistul.

Sisteme similare cu cel din Anglia mai sunt și în alte țări precum Franța, Germania sau Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#RCA, #aplicatie verificare RCA, #transportatori RCA, #Biroul asiguratorilor , #polite RCA