Se poate repeta situația de pe piața românească a RCA în Uniunea Europeană? Avertisment la nivel comunitar

Marti, 22 Martie 2022, ora 16:18
2043 citiri
Se poate repeta situația de pe piața românească a RCA în Uniunea Europeană? Avertisment la nivel comunitar
Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale – EIOPA trage un semnal de alarmă cu privire la situația sectorului asigurărilor din Uniunea Europeană.

Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale – EIOPA trage un semnal de alarmă cu privire la situația sectorului asigurărilor din Uniunea Europeană.

Astfel, EIOPA atrage atenția autorităților naționale competente din blocul comunitar asupra situației deficitare în privința îndeplinirii normelor de capital de solvabilitate - SCR de către asigurători.

Pe parcursul anului trecut, EIOPA a desfășurat un test de stres pe piața europeană a asigurărilor, în conformitate cu normele comunitare.

Recomandări pentru autoritățile naționale

În urma testului de stres aferent sectorului asigurărilor din Europa în 2021, EIOPA a emis o serie de recomandări autorităților naționale competente și societăților de asigurări având ca obiectiv dezvoltarea unui sector al asigurărilor mult mai robust în Europa.

În ceea ce privește vulnerabilitățile identificate în timpul testului de stres, EIOPA subliniază nevoia de a scădea dependența societăților de asigurări de măsurile tranzitorii.

Pentru a aborda alte vulnerabilități, autoritățile naționale competente ar trebui să evalueze dacă riscurile care au cauzat o scădere considerabilă a ratelor SCR ale (re) asigurătorilor sunt gestionate în mod adecvat.

De asemenea, autoritățile naționale competente ar trebui să verifice dacă societățile de asigurări alocă resurse suficiente pentru a evalua în mod corespunzător riscurile care nu sunt acoperite în cadrul de raportare Solvabilitate II.

De precizat că cerința de capital de solvabilitate (SCR) este suma totală de fonduri pe care companiile de asigurare și reasigurare din Uniunea Europeană (UE) trebuie să le dețină.

Lipsa de capital de pe piața RCA autohtonă

SCR este o cifră bazată pe o formulă calibrată pentru a se asigura că sunt luate în considerare toate riscurile cuantificabile, inclusiv subscrierea generală; subscriere de viață; subscriere de sănătate; și riscurile de piață, de credit, operaționale și de contrapartidă.

Cerința de capital de solvabilitate acoperă afacerile existente, precum și afacerile noi așteptate pe parcursul a 12 luni. Trebuie recalculat cel puțin o dată pe an.

Trebuie amintit faptul că piața asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto – RCA din România a suferit un șoc puternic în toamna anului trecut, ca urmare a faptului că principalul jucător de pe piață, City Insurance, a fost obligat de Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF să își declare falimentul, tocmai în urma neîndeplinirii cerințelor de capital de solvabilitate.

Mai mult decât atât, Euroins, compania de asigurări care a rămas lider al pieței RCA din România, după falimentul City Insurance, se confruntă cu probleme similare, fiind amendată de ASF pe parcursul anului trecut tot pentru nerespectarea normelor legate de respectarea cerințelor de solvabilitate.

Probleme la nivel de management

Alte două recomandări reieșite în urma testului de stres la nivel european se concentrează pe potențialele acțiuni de management.

EIOPA sugerează ca autoritățile naționale competente să investigheze de ce anumite entități au ales să nu evalueze potențialele acțiuni de management.

În schimb, pentru acei asigurători care le-au evaluat, EIOPA propune o analiză mai atentă a viabilității și a impactului raportat al acțiunilor de management aplicate.

Autoritățile naționale competente ar trebui, de asemenea, să evalueze modul în care procesele de luare a deciziilor, capacitatea de a culege informații relevante și modelele utilizate le-ar permite să răspundă rapid la evoluțiile adverse.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#RCA , #masini