Ministrul Razvan Nicolescu, acuzat de minciuna si tradarea intereselor statului

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 11:01
8454 citiri
Ministrul Razvan Nicolescu, acuzat de minciuna si tradarea intereselor statului
Foto: Guvernul Romaniei

Deputatul PSD Iulian Iancu il acuza pe ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu (foto), fost manager in compania petroliera OMV Petrom, ca, odata ajuns in Guvern, a inceput sa faca lobby pentru aceasta companie in detrimentul intereselor statului roman.

Acuzatiile vin in contextul in care Guvernul Ponta a decis, miercuri, in mod surprinzator, amanarea cu un an a renegocierii redeventelor, cu toate ca, spune Iulian Iancu, "in constructia unui buget, cea mai sigura componenta este cea venita din redevente".

Guvernul renunta la negocierea redeventelor - Acelasi sistem va fi valabil si in 2015

"In mod surprinzator, practic, a inceput sa faca lobby de pe pozitia guvernamentala in a nu sustine o dezbatere publica pentru redevente", a acuzat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

"Amanarea cu un an de zile este amanarea celei mai predictibile compenente a bugetului nostru. De ce s-a dorit? Nu pot decat sa deduc ca avem de-a face cu un lobby iesit din comun din partea companiilor multinationale care au refuzat dezbaterea (...) Inseamna ca s-a dorit sa privam bugetul Romaniei de sume suplimentare, care ar fi ajutat executia bugetara de anul viitor", a declarat deputatul PSD Iulian Iancu, miercuri seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Noile redevente petroliere vor fi discutate la inceputul lui 2015, a promis Ponta, in SUA

Acesta l-a acuzat pe ministrul Razvan Nicolescu ca a mintit in Parlament pentru a se salva.

"Experienta de astazi (miercuri - n.red.) a fost extrem de trista si s-a transformat intr-o premiera, in Parlament, pentru ca un ministru al Cabinetului s-a dovedit a nu reprezenta interesele Cabinetului si si-a permis ca in Parlamentul Romaniei sa minta si sa aduca probe mincinoase in incercarea de a salva propria lui declaratie si propria lui imagine, in detrimentul adevarului. (...)

A prezentat parlamentarilor niste documente intr-un mod mincinos punandu-ne intr-o situatie delicata si avand de ales intre a spune adevarul sau a trece sub tacere un astfel de comportament", a declarat Iulian Iancu.

Din reprezentant al intereselor OMV, membru in Guvernul Ponta

Mai mult, acesta a sustinut ca Razvan Nicolescu a mintit si in fata comisiilor de specialitate in vremea cand era "cel mai activ si agresiv reprezentant al OMV in institutiile guvernamentale".

"Imi aduc aminte ca de fiecare data a avut curajul sa aduca argumente mincinoase in fata comisiilor. A spus in fata Comisiei de la Senat, cand am promovat legea privind utilizarea gazelor naturale pe teritoriul Romaniei, cu preponderenta pana la diversificarea resurselor de gaze naturale, din import, a mintit ca OMV nu va exporta niciodata gaze.

La un an jumate dupa, a declarat ca OMV vrea sa transforme Romania in cel mai important exportator de gaze din sud-estul Europei. Anul acesta, capatand o calitate guvernamentala, in mod surprinzator, practic, a inceput sa faca lobby de pe pozitia guvernamentala in a nu sustine o dezbatere publica pentru redevente. (...) Cum va putea sa faca el o sustinere onesta si neutra a noii politici de redevente, din moment ce vine de la o companie multinationala cum este OMV si care este direct interesata in a mentine valori cat mai mici ale redeventelor", a mai spus Iancu.

Redevente mici, pierderi mari la buget

Deputatul PSD a subliniat faptul ca "Romania, din toate resursele ei, incaseaza in jur de 277 de milioane de euro, pe an", adica o suma "foarte mica".

"In cazul Romaniei, redeventa se situeaza undeva pe un palier de 7 la suta, din valoarea productiei. In cazul Petrom-ului, in 2012, la o valoare a productiei de titei de 2,1 miliarde de euro, au platit 1.082 de milioane de euro. Acest lucru inseamna circa 7 la suta redevente. Adica, daca pretul barilului era de 94 de dolari, ei au platit cam 6,5 dolari pe baril, redevente statului roman.

Ce se intampla in Europa? In Ungaria, redeventele sunt intre 12 si 30 la suta. In Franta, sunt undeva in jur de 30 la suta, Turcia - 12, 5 la suta. Atunci observam ca si noi am avea sansa sa obtinem mai mult sau sa schimbam politica fiscala de colectare a redeventelor", a mai spus Iulian Iancu.

Nita: Redeventele la petrol si gaze trebuie sa creasca la 20-30%, cel putin

PMP ameninta cu motiune de cenzura

Decizia Guvernului de a amana renegocierea redeventelor a nemultumit si PMP, care considera aceasta decizie un act de sabotare a economiei.

"Decizia Executivului de a amana cu un an renegocierea redeventelor reprezinta un act de tradare si de sabotare a economiei nationale. Practic, Victor Ponta ii calca pe urme lui Adrian Nastase, cel care a vandut pe nimic resursele naturale ale tarii si a permis astfel ca, in Romania de astazi, sa avem unele dintre cele mai mari preturi din Europa la benzina si motorina. Daca Guvernul nu revine asupra acestei decizii, PMP intentioneaza sa initieze o motiune simpla pe Energie", a postat pe Facebook Elena Udrea, presedintele PMP.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Razvan Nicolescu Iulian Iancu redevente, #Iulian Iancu renegociere redevente, #Razvan Nicolescu OMV ministru , #ministru delegat
Comentarii