Enel pleaca din Romania: Companii de stat, interesate de preluarea activelor

Joi, 28 August 2014, ora 19:09
5607 citiri
Enel pleaca din Romania: Companii de stat, interesate de preluarea activelor
Foto: Arhiva

Exista interes din partea unor companii romanesti de stat sa preia o parte din activitatile din Romania ale Enel, pe care compania italiana a anuntat ca le-a scos la vanzare, a anuntat, joi, Departamentul pentru Energie.

Ministrul de resort, Razvan Nicolescu, s-a intalnit, joi, cu o delegatie a companiei Enel, condusa de Luca D'Agnese, membru al boardului Enel, responsabil pentru activitatea internationala.

Romania da in judecata Enel - Grupul italian ar putea plati peste 500 de milioane de euro

"Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului roman cu privire la clarificarea situatiei dividendelor in societatile de distributie detinute de Enel in Romania, dar si faptul ca, din punctul de vedere al statului roman, retelele de distributie reprezinta active cu caracter strategic", a declarat Nicolescu.

Totodata, oficialul roman le-a notificat italienilor faptul ca, recent, a modificat legislatia din domeniul privatizarilor, astfel incat companiile de stat sa poata achizitiona alte societati.

"In plus, i-am informat oficial ca exista interes din partea unor companii romanesti in ceea ce priveste preluarea unor parti din operatiunile lor in Romania, existand sprijinul total al statului roman pentru companiile cu actionariat romanesc. De altfel, acesta a fost motivul pentru care recent am modificat Legea Privatizarii, care anterior nu permitea companiilor de stat in care statul este actionar sa cumpere alte societati", a adaugat ministrul Energiei.

Enel isi vinde activele din Romania

Grupul italian de utilitati Enel va finaliza vanzarea activelor din Slovacia si Romania pana la sfarsitul acestui an, a declarat marti directorul general al grupului, Francesco Starace.

La inceputul lunii trecute, Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a-si vinde activele de producere a energiei din Slovacia si de distributie si vanzari din Romania.

Enel, vizata de un nou dosar penal la DNA: In vizor, privatizarea Electrica (Video)

In Romania, planul include vanzarea participatiilor de 64,4% in Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% in Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, precum si 100% din actiunile Enel Romania SRL.

In cazul activelor din Romania, este vorba despre companii care gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%) si care vand aproximativ 9 TWh/an unui numar de aproximativ 2,6 milioane clienti, dintre care 2,4 milioane sunt clienti rezidentiali (aproximativ 20% din piata de retail) si 200.000 sunt companii.

In anul 2013, aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro si au generat un profit operational de 289 milioane de euro.

La mijlocul lunii iunie, in prospectul de listare la bursa a Electrica, autorii documentului atrageau atentia ca Electrica nu va putea achizitiona actiuni la alte companii pana ce nu va fi modificata o Ordonanta de Urgenta din 1997 cu privire la privatizarea societatilor.

Astfel ca, pana la modificarea legislatiei, Electrica nu va putea cumpara actiuni la alte societati, preciza prospectul.

"In cazul in care legea care interzice cumpararea de actiuni de catre Electrica nu se modifica, acest lucru va limita strategia Grupului", au adaugat autorii documentului.

Electrica mai detine acum trei filiale de distributie: Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#vanzare active Enel Romania, #Enel pleaca Romania , #ministru delegat