Proiect de tara: Tara lui Cuc

Autor: Petrisor Peiu - analist
Duminica, 27 Octombrie 2019, ora 18:00
27248 citiri

Caligula imperator

A facut din cal senator;

Petru Groza, mai sinistru,

A facut din bou ministru

(Pastorel Teodoreanu despre Romulus Zaroni)

Imi revine din ce in ce mai des in minte un episod din mai 1990. Dupa o seara de "Piata Universitatii", m-am retras la un pahar de vorba cu un grup de prieteni, toti fiind in ultimul an de facultate si toti fiind sfasiati de previzibila victorie in alegerile din 20 mai 1990 a partidului lui Ion Iliescu.

Toate fetele din jurul mesei erau pamantii si toti faceam scenarii negre despre soarta generatiei noastre. Deodata, unul dintre cei de la masa, fost olimpic la matematica, printre varfurile acelui an de la cea mai grea facultate din Poliethnica (Automatica) se lumineaza la fata si ne zice: "Este adevarat ca FSN-ul lui Ilici va castiga zdrobitor aceste alegeri, dar la fel de adevarat este ca in 10 ani, astia vor disparea. Voi nu vedeti ca noi nu avem niciun coleg FSN-ist? Voi cunoasteti vreun profesor, vreun doctor, vreun om scolit care sa voteze cu Iliescu? Ma rog, sunt unii de 50-60 de ani, dar cand vor iesi aceia la pensie, tara va fi a noastra!"

Practic asa arata viitorul: daca toti tinerii cu carte serioasa erau in Piata Universitatii, cu cine mai avea sa guverneze FSN-ul de atunci, PSD-ul de astazi?

Au trecut aproape 30 de ani si iata minunea: toti cei cu care discutam in acea seara sunt cetateni canadieni sau americani respectabili, au populat universitatile si marile firme americane sau canadiene, continua sa joace bridge relaxati in fiecare weekend si, de fiecare data cand vin vara sa isi viziteze rudele se minuneaza de faptul ca unii inca n-au plecat.

FSN-ul de atunci, acum PSD, este in continuare la guvernare (a guvernat cam doua treimi din acesti 30 de ani), iar in fruntea tarii se afla purtatoarea de brose Viorica Vasilica Dancila. Olimpicul international la matematica Nicusor Dan a fost dat afara chiar de partidul pe care l-a infiintat. Asta dupa ce generosul electorat bucurestean i-a refuzat si pe el, si pe Catalin Predoiu, alt varf al generatiei sale, la Facultatea de Drept (unde era un examen de admitere cu 20 de concurenti pe loc!). Bucurestenii au fost sedusi, in schimb, de blonda favorita a batranului varan...

Intre timp, unul dintre tinerii de atunci din Piata Universitatii, Victor Ponta pe nume, a ajuns sa conduca si PSD-ul si tara, dar nu pentru mult timp, caci psd-istii i-au preferat pe Dragnea, pe Olguta, pe Badalau, pe Arsene si pe altii ca ei.

Din generatia mea de taranisti, cel mai sus in ierarhia statului (consilier prezidential) a ajuns un seralist modest, prostut si agresiv, iar cea mai stralucita minte dintre noi, o doctorita care vorbea la perfectie cinci limbi straine, a fost exclusa din partid inca din 1995.

Romania a "supravietuit" si fara zecile de mii de tineri straluciti care au emigrat si continua sa emigreze in America de Nord si Europa de Vest. Generatia politicienilor din anii 90 a iesit demult din scena, dar PSD-ul continua sa gaseasca tinere "talente" care sa ne conduca spre pozitia codasa din Uniunea Europeana.

Priceperea partidului lui Iliescu de a aduce nulitati la carma tarii este fara egal, iar rezervorul de sfertodocti al patriei pare inepuizabil. De la Petre Daea la Liviu Pop si de la Florin Iordache la Ionel Arsene (ala cu sosetele), conducerea tarii pare un festival umoristic de antologie. E drept ca si pe la partidele celalalte nu sunt numai academicieni, dar parca nimeni nu poate concura cu PSD-ul!

Intr-un guvern condus de catre Viorica Dancila este, fara indoiala, o concurenta acerba pentru intaietate in inadecvare, agramatism, impostura sau nepricepere (toate sunt eufemisme - nici hartia nu suporta chiar orice!) dar nimeni nu contesta faptul ca marele castigator este Razvan Cuc, ministrul care a ordonat anularea a nu mai putin de cinci curse aeriene pentru a impiedica unii parlamentari sa vina la votul pentru motiunea de cenzura.

Nici nu stiu ce sa fac mai degraba: sa rad in hohote de un asemenea personaj sau sa deplang natiunea care asteapta autostrazi de la un om precum Razvan Cuc. Romania plateste acum decontul pentru cateva decenii de politica in care astfel de oameni au fost promovati de principalul partid al tarii. Generatii intregi de habarnisti, nepoti, amante, plagiatori au populat cabinetele de ministri, conducerile agentiilor si autoritatilor, ale companiilor nationale sau ale regiilor locale.

Razvan Cuc este un exemplu perfect de mediocritate in viata: a absolvit in 2006 o facultate particulara pompos denumita (Facultatea de Studii Economice ale Integrarii Europene) unde a dobandit urmatoarele competente (tineti-va bine, asta scrie omul cu manuta lui in propriul CV): "Comert international, managementul afacerilor, uzante diplomatice, micro si macro economie, globalizare, investitii straine directe, dezvoltare regionala, cultura si civilizatie europeana", terminand cu o medie astronomica (9,90). Omul persevereaza si mai capata si un masterat la aceeasi facultate particulara, devenind si mai specializat, exact in " Integrare economica europeana", dobandind alte competente: "Comert international, managementul afacerilor, uzante diplomatice". Nici nu isi termina bine masteratul care il face competent in toate cele ca, hop!, devine si absolvent de drept, bineinteles la alta facultate din alta universitate particulara: Facultatea de drept si administratie publica. (Sursa: AICI).

Poate credeti ca a invatat omul pe branci? Nu, oameni buni, mai si conducea tara printre picaturi. Imediat ce a terminat prima facultate particulara, tanarul genial este angajat direct la Ministerul Economiei si Comertului, pe vremea cand ministru era pupilul lui Voiculescu, Codrut Seres. Dupa un singur an, omuletul ajunge la Ministerul pentru Intreprinderi Micii si Mijlocii, Comert si Mediul de Afaceri, tocmai la Departamentul de Comert Exterior, pe post de expert insarcinat cu "Elaborarea si promovarea strategiei nationale de export". Si ne-a facut strategia de export pana prin 2010, timp in care isi lua si examenele la drept la cea de-a doua facultate particulara.

Dupa ce isi desavarseste studiile juridice, grasutul intra in politica: intai consilier judetean la Giurgiu, dupa doar sase luni director la S.C. Administratia Zonei Libere S.A., Giurgiu si dupa inca doi anisori se trezeste parasutat tocmai secretar de stat la Ministerul Transporturilor, unde sta si sub regimul Ponta si sub jumatate de regim tehnocrat. Revine in forta ca deputat si ministru in primul Guvern de sub mustata lui Dragnea, unde credeti? Pai la Transporturi, desi poate ar fi fost la fel de potrivit si la Justitie. Tudose il trimite sa vada cum arata ministerul pe dinafara dar omul, perseverent din fire, revine din nou ca ministru la Transporturi odata cu distinsa purtatoare de brose, Viorica-ucigasa-geografiei-si-gramaticii-Dancila.

Poate va intrebati cum a ajuns umflatelul cu ceafa lata sa conduca taman ministerul care se ocupa de ceea ce se incapataneaza sa nu aiba natiunea noastra: autostrazi, cai ferate, porturi si aeroporturi. Pai, orice om normal la cap se intreaba. De exemplu, cine crede gogoasa ca un absolvent de facultate particulara este angajat direct la Ministerul Economiei si apoi, imediat, tocmai la Departamentul de Comert Exterior? Pai, dragii mosului, acolo nu ajungi de pe strada. Eu cunosc zeci de studenti straluciti care nu s-au putut angaja la absolvire nici macar la vreo primarie de sector si pe-asta l-au luat de la "particulara" direct la "comert exterior"? Si ne mai miram ca ne pleaca tinerii cei mai buni in strainatate! De ce nu pot capata si oamenii cu carte "pe bune" o sansa la fel ca domnul Goe de Giurgiu? Hai sa-i lasam sa plece, poate scapam de ei, nu? E mai comod asa...

Acum sa vezi nazbatie: cine i-a nasit cariera lui Cuc? Cine altul decat celebrul Niculae Badalau, nici el mare studios, dar macar asta a avut o viata de Zorro: in 1988 a fost condamnat la un an de inchisoare cu executare la locul de munca. Motivul: era subinginer la CAP, de unde a furat patru saci cu grau pe care i-a vandut unui localnic pentru 1.200 de lei. (Sursa: AICI).

Chiar si Badalau s-a prins cam cate parale face Cuc, drept pentru care l-a "marginalizat" in fotoliul de deputat, de unde l-a pescuit alt mare intelectual, baronul de Neamt, Ionel Arsene, cel filmat in pat cu amanta incaltat cu sosete. Arsene este, conform propriului CV, nici mai mult nici mai putin decat "inginer economist", dupa studii indelungate care au durat doar trei ani (parca sunt prea destepti pesedeii astia pentru o tara atat de mica!). Acum e drept ca atat Badalau, cat si Arsene au absolvit ceva neprecizat pe la Universitatea Nationala de Aparare, nemteanul chiar s-a chinuit acolo, a stat vreo sase ani (Sursa: AICI).

Ei bine, emblematicul Goe al PSD-ului, adica Razvan Cuc, s-a luat in serios ca ministru. Probabil ca, daca statea numai pe la cantinele hotelurilor cu all-inclusive (pun pariu ca e activitatea sa favorita), ministerul ar fi mers mai bine. Dar, nu, omul vrea sa se vada la televizor (are si ce arata, ce-i drept!). Asa, doar pentru a completa filmul horror al ultimilor ani, sa amintim cam ce companii are Cuc in subordine: Compania de Autostrazi, CFR, CFR Marfa, CFR Calatori, Aeroporturile din Bucuresti, TAROM, Portul Constanta. Sa le retinem macar pe astea.

In prea-plinul sau de ministru, Cuc adora intelectualii. Atat de mult incat da sefia Portului Constanta pe mana distinsei doamne Daniela Serban, numita "Danuta care-si ridica fustita" in deja celebra convorbire dintre amanta si cumnata lui Teodorovici (Sursa: AICI). Ei bine, Daniela Serban ocupa si ea un post caldut in care multi oameni cu cariere stralucite nici nu viseaza sa ajunga. Duduia a inceput facultatea tarziu, pe la 30 de ani, la 11 ani dupa absolvirea liceului si tocmai la Craiova, departe-departe de litoralul sau natal.

Dar, in fine, a devenit economista de nadejde pe la 35 de ani, dupa care s-a apucat de studiat: a absolvit ceva neclar tot pe la Universitatea de Aparare, apoi a facut repede si Institul Diplomatic Roman si Institutul de Administrare a Afacerilor si din casiera modesta (din anii 90) a ajuns ditamai director economic al celui de-al doilea cel mai mare port din Marea Neagra, iar, din februarie 2019, gratie pixului lui Cuc, chiar director general al portului Constanta. Indrazneste sa crezi! (Sursa: AICI).

Oricum, nu e niciun secret ca partidele isi numesc oamenii in functii de directori pe la toate firmele de stat, dar hai sa vedeti ce nebunie au facut la TAROM ministrii pesedisti din ultimii ani: in noiembrie 2012, Consiliul de Administratie al Tarom l-a numit in functia de director general pe Christian Edouard Heinzmann, fost presedinte al Luxair.

In martie 2016, guvernul tehnocrat il demite pe Heinzmann si il numeste pe Dan Plaveti (acesta macar era absolvent de Aeronave). Plaveti nu sta in functie decat pana in februarie 2017, cand Cuc a hotarat numirea lui Eugen Davidoiu. Premierul Tudose il schimba si pe Davidoiu dupa ce l-a schimbat pe nefericitul Cuc si il aduce pe Florin Susanu, dar doar pentru cateva luni. Susanu este inlocuit de Daniela Dragne, iar aceasta de catre Werner Wolff, fost sef al reprezentantei BMW Timisoara-Arad (in noiembrie 2017).

Ei bine, atunci cand Cuc se intoarce in fotoliul caldut de ministru, acesta il executa imediat pe Wolff si il aduce inapoi pe Florin Susanu, pe care nu-l lasa mai mult de trei luni in postul de director general. Din iunie 2019, Cuc o instaleaza director general la TAROM pe, de-acum celebra, Madalina Mezei. In ultimii 10 ani, compania a avut nu mai putin de 10 directori generali, a avut pierderi 9 ani din 10, singurul an incheiat cu profit (operational) fiind 2018.

Mezei, care astazi il critica pe Cuc, este ea insasi o dovada a mizeriei din TAROM: aici a lucrat si unchiul ei, Daniel Capitan, ca agent de paza, dar lucreaza si fratele ei, Serban Capitan, care este pilot. Mai mult, Mezei a fost sefa agentiei TAROM din Bruxelles (2009-2019, in ultimii 10 ani adica), iar sotul ei era seful agentiei de la Amsterdam, aflata la 180 de kilometri de cea din Bruxelles!

Pentru a avea o imagine cat mai deplina a golaniei de la varful TAROM sa va spun si ca, in ziua numirii sale ca director, Mezei a dispus incheierea procesului pe care compania il avea impotriva ei si a sotului ei. Si tot pentru acuratete sa mai adaugam si amanuntul ca parasutarea lui Mezei la varful TAROM s-a facut tocmai de la Bruxelles-ul de unde a zburat timp tot de 10 ani si europarlamentarul Viorica Vasilica Dancila. (Sursa: AICI). Vai de capul nostru! Nici cu bomba cu neutroni nu se vor curata vreodata companiile de stat de cancerul acesta generalizat.

Ei bine, sa nu uitam sa mai spunem o data ce a facut ministrul Cuc din guvernul Romaniei: s-a dus la ora 11 noaptea acasa la directoarea TAROM (si aceasta a iesit un pic la portita), s-o intrebe cati parlamentari zboara in ziua motiunii (iar Mezei i-a spus imediat!) cu cinci curse aeriene si sa ii ceara sa anuleze sau sa intarzie cele cinci curse. Sa nu uite cineva asemenea enormitati! Nici nu a mai apucat nimeni sa remarce ca ministrul cel prea plin (de el insusi) a dispus unei subordonate incalcarea unor reguli sfinte ale aviatiei (divulgarea numelui pasagerilor este intolerabila in orice companie membra IATA), nici nu a mai remarcat nimeni ca ne aflam in plin scandal GDPR (protectia datelor personale)...

Pana la urma TAROM va sfarsi fie listata la bursa si onorabilizata, fie va disparea precum omoloaga sa maghiara (Malev), dar ceea ce ramane este tabloul unei Romanii prizoniera unor partide-clanuri mafiote, care promoveaza oameni dupa criteriul supunerii fata de seful de clan/partid, oameni lipsiti de studii temeinice si lipsiti de orice scrupul.

Conspiratia semidoctilor a arestat statul roman, umpland ministerele, primariile si agentiile cu niste lucratori modesti, impinsi in fata de catre fabrici de diplome lipsite de consistenta. Conspiratia semidoctilor a umplut tara de facultati particulare de unde ies pe banda rulanta cucii din partide. Conspiratia semidoctilor a inlaturat tinerii valorosi din Romania si i-a trimis la mii de kilometri departare pentru a putea avea sanse de promovare. Conspiratia semidoctilor cuprinde lideri de partide, familiile acestora, amantele acestora, bufonii acestora, oameni care au acaparat intreaga administratie si o folosesc doar pentru uzul exclusiv al lor insile.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Razvan Cuc Tarom, #Razvan Cuc Badalau, #Razvan Cuc Arsene , #ministrul Transporturilor