Cuc, dupa ce a fost inregistrat vorbind despre spaga: De ce sa anunt DNA, daca n-am primit nimic? Voi depune plangere penala!

Marti, 23 Iulie 2019, ora 15:52
8228 citiri
Cuc, dupa ce a fost inregistrat vorbind despre spaga: De ce sa anunt DNA, daca n-am primit nimic? Voi depune plangere penala!
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, sustine ca va depune plangere penala impotriva fostului director al CFR Calatori, Iosif Szentes, dupa ca in spatiul public au aparut inregistrari in care cei doi ar vorbi despre o spaga de 500.000 de euro.

Postul de televiziune B1 TV a difuzat, la inceputul acestei saptamani, inregistrari ale unei convorbiri dintre Razvan Cuc si Iosif Szentes, fost director al CFR Calatori. In timpul discutiei - care ar fi avut loc chiar in biroul ministerial, in mandatul precedent al lui Cuc la Transporturi - ministrul ii spune lui Szentes ca i s-a cerut sa il schimbe din functia de director al CFR Calatori.

Szentes: Mi-au oferit 500.000 de euro. Sau ca ma schimba cu jumatate din suma asta

Szentes spune ca intelege situatia (ca urmeaza sa fie schimbat) si sustine ca pleaca din CFR daca functia de director general va fi preluata de Valentin Dorobantu (actualul director al societatii - n.red.), care ar fi fost "pus sa distruga tot". Szentes sustine ca numirea lui Dorobantu ar fi "rea pentru sistem" si ca acesta a facut "toate smecheriile" pentru care i s-a deschis dosar la DNA, in perioada in care era director de exploatare si director operational al CFR Calatori.

Szentes sustine ca Dorobantu ar fi lucrat (la smecherii - n.red.) cu alti angajati ai societatii, printre care Cintia Chinde al carei sot ar fi lucrat la GFR (grupul feroviar privat condus de Gruia Stoica).

Iosif Szentes mai spune ca Valentin Dorobantu este cel care a facut plangere la DG Competition, cerand recuperarea a 400 de milioane de euro de la CFR Marfa (sustinand ca respectivii bani au fost dati sub forma unui ajutor de stat ilegal).

Iar daca DG Competition va decide recuperarea banilor, CFR Marfa va disparea, lasand piata libera pentru operatorii privati din Romania (printre care se numara si GFR -n.red.)

Oficial, din informatiile Ziare.com, respectiva solicitare catre DG Competitoon a fost facuta de Organizatia Patronala a Societatilor Feroviare Private din Romania, al carei presedinte a fost Valentin Dorobantu. Interesant este ca din Organizatia Patronala a Societatilor Feroviare Private din Romania face parte si GFR, detinut de Gruia Stoica. Iar Stoica este cel care a vrut sa cumpere CFR Marfa, dar a fost ulterior condamnat pentru dare de mita in incercarea de a influenta licitatia.

In replica, ministrul Cuc sustine ca lui Dorobantu nu i s-a dovedit nicio vina. In schimb, Szentes spune ca oameni "care se prefac ca sunt pe pierdere" si care vin din zona "din care provine acest individ" (Dorobantu - n.red.) i-au oferit o spaga de 500.000 de euro. Cand ar fi refuzat-o, respectivii i-au spus ca il pot schimba din functie daca dau unde trebuie 250.000 de euro.

"Deci pentru a plati astea de R 8 mi s-au propus 500.000 de euro, 500.000 de euro. Si am spus: 'Domnule, duceti-va de aici! Niciun leu, niciun miliard, nici orice suma imi puteti zice nu ma intereseaza'. Si au zis: 'Avem 250.000 de euro, cu juma de pret, cu juma de suma te schimbam'", ar spune Szentes in inregistrarea difuzata de B1.

Interesant este ca, dupa revenirea in functia de ministru al Transporturilor - in ciuda informatiilor care ii fusesera dezvaluite de Iosif Szentes - Ravzan Cuc l-a numit din nou in functia de director al CFR Calatori pe Valentin Dorobantu.

Contactat telefonic de B1 TV, Cuc nu a negat ca ar fi purtat conversatia, ci a spus ca va face plangere penala impotriva lui Iosif Szentes.

"Am spus ca nu e vocea mea?

Szentes nu a fost schimbat in mandatul meu, ci in timpul unui alt ministru, de catre Consiliul de Administratie.

O sa-i fac o plangere penala domnului Szentes. Eu i-am spus ca nu eu iau decizia, ci Consiliul de Administratie. Modul asta de a pune presiune... In mai multe certuri a facut afirmatii legate de aceste inregistrari, cand voia sa se intoarca la CFR. E foarte bine ca au aparut aceste inregistrari, ca sa clarificam lucrurile", a declarat Razvan Cuc, la solicitarea B1 TV.

Intrebat de jurnalisti de ce nu s-a dus la DNA dupa ce a auzit vorbindu-se in biroul sau de spagi de 500.000 de euro, Cuc a replicat: "De ce sa ma duc la DNA? A venit cineva sa-mi dea ceva? De ce nu s-a dus domul Szentes?"

In timpul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o marti, Razvan Cuc a declarat, din nou, ca va depune plangere penala impotriva lui Szentes:

"Ma duc astazi sa depun plangere penala. (...) La mine poate sa vina oricine, sa spuna orice. Daca cineva are elemente ca au fost facute presiuni asupra lui, e liber sa faca ce vrea. (...) Eu cred ca toata lumea s-a edificat vizavi de faptul ca nu am nicio treaba cu nicio spaga, nu am treaba eu cu nicio numire, pentru ca numeste Consiliul de Administratie, eu nu fac presiuni pe Consiliul de Administratie, eu pot sa sugerez anumite lucruri" a afirmat Razvan Cuc, citat de News.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cuc inregistrare spaga plangere penala, #Cuc spaga CFR Calatori, #Cuc inregistrat vorbind spaga CFR , #ministrul Transporturilor