Haosul a pus stapanire pe fotbalul romanesc: Patru decizii care ne arata unde am ajuns

Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 16:00
8328 citiri
Haosul a pus stapanire pe fotbalul romanesc: Patru decizii care ne arata unde am ajuns
Foto: Hepta.ro

Fotbalul romanesc incepe sa resimta efectele faptului ca in conducerea Federatiei au ajuns o serie de oameni ce nu au nici macar cea mai mica legatura cu acest sport.

Deciziile luate in acest an in birourile Federatiei scot la suprafata haosul ce a inceput sa escaladeze in fotbalul romanesc dupa venirea la FRF a lui Razvan Burleanu, un personaj catapultat practic de nicaieri inaintea alegerilor din urma cu doi ani.

Prin regulamente in care exista o solutie pentru orice si decizii care se bat cap in cap, FRF a pus in pericol buna desfasurare a unor competitii din acest an.

In continuarea acestui articol, Ziare.com va face o analiza transanta a evenimentelor din 2016, ce au evidentiat haosul existent in fruntea FRF.

Episodul Antalya nu s-a incheiat nici pana astazi

La inceputul acestui an, FRF a organizat un cantonament pentru echipa nationala in Antalya. Cum turneul nu facea parte din calendarul FIFA, jucatorii din strainatate nu au putut fi convocati. De acest lucru au profitat si cei de la Steaua, care au refuzat sa lase jucatorii la echipa nationala.

Aici a aparut insa harababura. Regulamentul FRF ar trebui sa fie armonizat cu cel international, al FIFA, numai ca in cazul nostru lucrurile nu au stat deloc asa. In cel FIFA se prevedea ca Steaua nu era obligata sa lase jucatorii la echipa nationala, insa regulamentul FRF specifica o pedeapsa fie pentru jucatori, fie pentru oficiali.

FRF a inceput astfel o ancheta in urma cu doua luni, dar aceasta nu a ajuns la final nici pana astazi. Chiar si daca ar dicta o pedeapsa, aceasta va fi anulata mai mult ca sigur la TAS, intrucat regulamentul international are intaietate.

Sumudica, suspendat cu suspendare!

Poate cel mai elocvent caz care a evidentiat haosul din fruntea FRF este cel al suspendarii antrenorului de la Astra Giurgiu, Marius Sumudica. Acesta a fost prins de UEFA cand paria online, iar FRF s-a autosesizat si a deschis o ancheta.

FRF s-a batut cu pumnii in piept la acel moment ca va pedepsi, in premiera in istoria fotbalului romanesc, un parior, dar ce a urmat este o comedie trista.

In primul rand, Regulamentul Disciplinar al FRF prevedea, in acelasi articol, doua pedepse diferite pentru aceeasi fapta. La primul punct aveam o pedeapsa fixa, de 2 ani, in timp ce putin mai jos una intre 2 luni si un an de suspendare.

Ajunsi la judecata, angajatii FRF de la comisii au luat, din nou, doua decizii care se bat cap in cap. In prima faza, Comisia de Disciplina l-a suspendat pe Sumudica timp de 6 luni, dar cateva zile mai tarziu o alta comisie din cadrul FRF, cea de Recurs, a redus suspendarea la 2 luni.

Si nu doar ca a redus-o, dar a si amanat executarea pedepsei pana pe 8 iunie, cand Liga 1 va fi in pauza competitionala! Executarea in vacanta se bate iar cap in cap cu un alt articol din Regulamentul Disciplinar si nu este regulamentara. Chestionata pe aceasta tema, FRF a refuzat sa mai faca vreun comentariu la incercarile presei de a afla situatia exacta.

Comisiile in epoca vitezei

In cazul in care credeati ca graba este motivul pentru care comisiile FRF iau astfel de decizii, v-ati inselat. Viteza nu este nici pe departe punctul forte al celor de la FRF, drept dovada stand si modul in care judeca majoritatea cazurilor.

Spre exemplu, Marius Sumudica a fost surprins in timp ce a comis mai multe gesturi obscene catre fanii Stelei la partida din Cupa Ligii, de la Pitesti, disputata pe 9 martie. Suspendarea lui Sumudica a venit insa abia pe 13 aprilie, cu cateva ore inaintea meciului retur cu Steaua.

FRF a avut astfel nevoie de mai mult de o luna pentru a judeca un caz banal, dar multe voci au sustinut ca intarzierea s-a datorat faptului ca forul lui Burleanu ar fi vrut sa-l protejeze pe Sumudica in perspectiva meciurilor mult mai importante din Liga 1.

"Viteza" celor de la FRF a fost resimtita pe propria piele si de mijlocasul Stelei, Nicusor Stanciu. Acesta a facut un semn obscen in partida cu Pandurii, de pe 30 martie, dar pedeapsa a venit abia pe 21 aprilie. Intre timp, Steaua jucase deja cinci partide!

Chestionati pe aceasta tema, oficialii FRF au sustinut ca procedura regulamentara este greoaie, motiv pentru care apar astfel de intarzieri.

FRF pedepseste, FRF iarta, FRF merge la tribunal

Ultimul episod haotic de la FRF a avut loc in aceasta saptamana. Implicat, antrenorul Pandurilor, Edi Iordanescu. Acesta a fost suspendat timp de 2 etape pentru ca a aplaudat ironic spre arbitrul Cristi Balaj, insa in loc sa-si ispaseasca pedeapsa a mers la vestiare la pauza meciului cu Astra, asteptandu-i pe jucatori in parcarea de langa intrare, unde a discutat cu ei si le-a oferit indicatii.

FRF s-a autosesizat din nou, dar deciziile au avut o insiruire halucinanta intr-un interval de doar patru zile: Comisia de Disciplina a FRF l-a suspendat marti pentru un meci, Comisia de Recurs a FRF l-a iertat joi, iar vineri FRF a anuntat printr-un comunicat de presa ca dezaproba ultima decizie, urmand s-o atace la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, in cazul in care LPF nu va face acest lucru inainte.

Forul lui Burleanu a spus ca aceste comisii sunt independente, motiv pentru care nu are alta solutie decat tribunalul de la Lausanne.

FRF si-a asumat de fiecare data ca nu are un regulament foarte clar, insa nici nu a facut niciun pas pentru remedierea situatiilor de acest gen.

CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
#Razvan Burleanu decizii FRF, #decizii aberante comisii FRF , #presedinte FRF