Rusia dorește să creeze zone tampon demilitarizate în interiorul Ucrainei. Riscul unor „războaie eterne“

Sambata, 25 Martie 2023, ora 23:29
4682 citiri
Rusia dorește să creeze zone tampon demilitarizate în interiorul Ucrainei. Riscul unor „războaie eterne“
Rusia vrea coridoare demilitarizate în jurul zonelor pe care le revendică/ FOTO: DW

Rusia dorește să creeze zone tampon demilitarizate în interiorul Ucrainei în jurul regiunilor pe care le-a anexat, a declarat vineri, 24 martie, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, adăugând că ar putea fi necesară o incursiune mai profundă în Ucraina dacă astfel de zone nu pot fi înființate.

La mai mult de un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, obiectivele principale ale războiului preşedintelui Putin rămân neîmplinite, în pofida controlului rusesc asupra a aproape o cincime din Ucraina. Niciuna dintre părți nu dă indicii că ar depune armele. Sute de mii de soldați ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți grav, potrivit estimărilor militare occidentale.

Fostul președinte Dmitri Medvedev a spus că Rusia are nevoie de coridoare demilitarizate în jurul zonelor pe care le revendică – și despre care autorităţile din Ucraina spun că nu le vor ceda niciodată. „Trebuie să atingem toate obiectivele care au fost stabilite pentru a ne proteja teritoriile, adică teritoriile Federației Ruse”, a declarat Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un interviu acordat presei ruse, postat pe Telegram.

Trebuie „să alungăm toți străinii care se află acolo, în sensul larg al cuvântului, să creăm zone tampon care să nu permită folosirea niciunui tip de arme care funcționează la distanțe medii și scurte, adică 70-100 de kilometri, să demilitarizăm”, a spus el. Rusia va trebui să pătrundă mai mult în Ucraina dacă astfel de zone nu vor fi înființate, a adăugat el, ocupând capitala Kiev sau chiar orașul Lviv, din vestul Ucrainei.

Administraţia din Ucraina afirmă că nu va accepta niciodată ocuparea teritoriului său de către Rusia. Rusia controlează în prezent aproximativ 17-18% din Ucraina, inclusiv o porțiune de teritoriu în est și de-a lungul coastelor Mării Azov și a Mării Negre, precum și Crimeea pe care a anexat-o în 2014. Războiul de artilerie dintre două armate bine poziţionate și bine aprovizionate a fost costisitor atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina, care este susținută de SUA și de marile puteri europene.

Rusia insistă că își va atinge toate obiectivele de război și a avertizat Occidentul să nu-i pună la încercare hotărârea.

Specialiștii critică lipsa unui obiectiv strategie clar al Casei Albe

Lipsa unui obiectiv strategic clar al Casei Albe pentru Ucraina este de natură să prelungească la nesfârșit conflictul dintre Kiev și Moscova, sunt de părere experți americani, citați de Publicația Task & Purpose, specializată în probleme militare și de securitate națională.

Specialiștii afirmă că nu este clară strategia Statelor Unite. Fie sprijină expulzarea de către Ucraina a tuturor forțelor ruse de pe teritoriul său – obiectivul declarat al lui Zelenski - fie s-ar mulțumi cu o pace negociată, care nu ar însemna victoria totală a Ucrainei.

Ambiguitatea actuală a Statelor Unite în Ucraina amintește de greșeli similare făcute de americani în Irak, Afganistan sau Siria, dând naștere așa-numitelor „Forever Wars“ - Războaie Eterne.

Parcă pentru a îndreptăți aceste critici, șeful diplomației americane a deschis ușa unor posibile negocieri privind frontierele Ucrainei, în fața unei comisii parlamentare de la Washington.

„Din perspectiva noastră, ce ne dorim mai presus de orice este pacea, dar credem că în interesul nostru e o pace echitabilă și durabilă, adică una care să respecte independența și integritatea teritorială a Ucrainei. Cum se definește acest lucru cu precizie pe teren, ne așteptăm ca ucrainenii să ne spună. Și, ca să ajung exact la întrebarea dumneavoastră, cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi determinați să lupte pe teren și, poate, teritorii pentru care vor decide că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace“, a spus Blinken.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
Statele Unite pregătesc ajutoare financiare uriașe pentru Ucraina și Israel, după o perioadă îndelungată de dispute politice pe această temă
Statele Unite pregătesc ajutoare financiare uriașe pentru Ucraina și Israel, după o perioadă îndelungată de dispute politice pe această temă
Camera Reprezentanţilor Statelor Unite va vota săptămâna aceasta asupra unor proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel, după luni de dispute politice între administraţia Joe...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #zone tampon demilitarizate, #Dmitri Medvedev , #Razboi Ucraina