Președintele Volodimir Zelenski și-a reactivat șarmul la Davos, cu umor, strângeri de mână și îmbrățișări

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 04:20
2360 citiri
Președintele Volodimir Zelenski și-a reactivat șarmul la Davos, cu umor, strângeri de mână și îmbrățișări
Volodimir Zelenski, întâlniri cu lideri politici și de afaceri de top, la Davos/ FOTO: foxbusiness.com

Davos, marți seara, Casa Ucrainei: Securitatea este mai strictă decât în orice alt loc de-a lungul străzii principale, deoarece o grămadă de tipuri de servicii secrete, cu costume închise la culoare și căști în urechi, stau aproape de Volodimir Zelenski. Gărzi de corp private sunt peste tot în stațiunea elvețiană când miliardarii vin în oraș, dar nu există nimeni care să se confrunte cu amenințări precum Zelenski, scrie Bloomberg.

Președintele ucrainean a ajuns în Elveția pe fondul sentimentului din ce în ce mai mare că impulsul pe câmpul de luptă se schimbă în favoarea lui Vladimir Putin și alianțele care i-au susținut țara în doi ani de lupte încep să se destrame, nu în ultimul rând din cauza unei serii de izbucniri ale lui Zelenski. Davos a marcat un moment pentru a reseta narațiunea.

Dacă s-a simit frustrat că privirea lumii care rătăcește către o altă criză, să spunem către Israel și Orientul Mijlociu, Zelenski nu a lăsat să se vadă și s-a apucat să proiecteze un sentiment al viitorului Ucrainei dincolo de război.

Vizita la Forumul Economic Mondial a fost despre afaceri și investiții. Era vorba de a construi noi relații și de a le reconstrui pe cele vechi. Și, în cele din urmă, acesta este Davos, desigur, notează Bloomberg.

Totul a început cu o strângere de mână cu un titan de pe Wall Street. "Sunt Jamie Dimon, de la JPMorgan Chase", a spus cel mai faimos bancher de pe planetă la începutul unei sesiuni în care Zelenski a contactat investitori precum Carlyle Group Inc. și BlackRock Inc. pentru investiții și bineînțeles echipament militar.

Și s-a încheiat la Casa Ucrainei cu o reconciliere pusă în scenă cu polonezul Andrzej Duda, în timp ce patru bariste din Liov, în subsolul transformat în cafenea hipster, au servit cafele cu lapte clienților care căutau o doză de cofeină și o privire, în vârtejul de 24 de ore, în care liderul ucrainean a presat în carne și oase cu elita mondială.

Zelenski a întors situația

Un bancher european de rang înalt, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că Ucraina riscă să-și piardă atenția liderilor mondiali, dar Zelenski a întors situația. Acest lucru va deveni și mai crucial, a spus bancherul, pe măsură ce Donald Trump - care a pus sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina - își cimentează statutul de favorit republican pentru a-l înfrunta pe președintele Joe Biden într-o revanșă a alegerilor din noiembrie.

Președintele polonez fusese confidentul lui Zelenski în prima fază a războiului. El a ajutat la menținerea legăturii Ucrainei cu lumea exterioară în timp ce președintele conducea apărarea capitalei sale. Duda și oficialii săi erau cei care asigurau legătura cu SUA și aliații europeni, iar Polonia servea drept punct de tranzit pentru armele occidentale de miliardele de dolari și cerealele ucrainene care se îndreptau spre piețele globale.

În toamna anului trecut, însă, Duda a fost supus la presiuni din partea fermierilor polonezi, iar Zelenski s-a luptat pentru a-și expedia recolta. Retorica lui Biden se schimba de la "cât timp putem" la "cât timp este nevoie". Acum știm, de asemenea, că mult așteptata contraofensivă se confrunta cu probleme.

Tensiunile au explodat în septembrie, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, când Duda a spus că Zelenski este ca un om care se îneacă, amenințând să îi tragă la fund pe cei care încearcă să îl ajute.

La conferința sa de presă de la Davos, tot președintele polonez a fost cel care a spus cu voce tare ceea ce alții o spun în șoaptă. "Nu este un mare secret că ne confruntăm cu o oboseală cu acest război", a spus el.

Dar, la scurt timp după aceea, a acceptat să se întâlnească față în față cu Zelenski pentru prima dată după declarația de la New York. Îmbrățișarea lor de la Ukraine House părea oarecum incomodă, dar arăta totuși dorința lor de a îngropa securea.

Un oficial ucrainean a explicat că echipa lui Zelenski a petrecut mult timp pentru a-și calibra discursul în fața celor prezenți la Davos. Au vrut să evite controversa care a explodat la ONU.

Discursul său a fost o combinație a ambelor: și-a propus să rămână autentic față de provocările cu care se confruntă țara sa, dar și să elimine limbajul mai dur din timpul summitului NATO din iulie - când cel mai înalt oficial al apărării din Marea Britanie a sugerat că ar putea să arate mai multă recunoştinţă.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit și cu Zelenski în spatele ușilor închise, iar oficialul american era de așteptat să ridice diferențele strategice. Dacă au fost transmise critici, Zelenski nu a lăsat-o să scape sau să trădeze nicio supărare.

Un obișnuit al Davosului a fost frapat de contrastul dintre această versiune a lui Zelenski și ultima sa apariție din 2020, când liderul începător a zburat foarte mult sub radar într-o lume cuprinsă de teama de Covid și cu invazia Rusiei în Ucraina încă la doi ani distanță.

Pe atunci, era un actor neexperimentat devenit președinte, cunoscut mai ales pentru o convorbire telefonică de 30 de minute în care președintele de atunci, Trump, i-a cerut o favoare în schimbul unui sprijin financiar. De asemenea, avusese prima - și singura - întâlnire cu Putin la Paris.

A destins atmosfera și a convins elita mondială a afacerilor

După patru ani Zelenski îl eticheta pe Putin drept "prădător" de pe scena de la Davos. Elita din mediul de afaceri a fost convinsă de discursul președintelui ucrainen.

Mary Erdoes, CEO al JPMorgan pentru gestionarea activelor și a averii, a spus că Zelenski a fost sincer cu ei, și încurajator. „Președintele a fost foarte deschis în ceea ce privește cifrele”, a spus ea într-un interviu. „Războiul este greu, dar economia în sine este în creștere. El a vorbit despre creștere pozitivă și inflație de aproximativ 6%, ceea ce este un semn grozav”.

Vicepreședintele BlackRock, Philipp Hildebrand, a spus: „Vom continua să acționăm pro-bono pentru guvern”.

Lars Petersson de la Velux s-a numărat printre directorii executivi care se întâlnea cu a doua oară cu Zelenski.

„Este un lider foarte rezistent într-o situație foarte, foarte dificilă”, a spus el într-un interviu. Dar, de asemenea, aduce „un pic de energie în plus pentru a face o glumă sau, sau a spune ceva în plus pentru a prinde mulțimea”.

Acest tip de umor a fost expus pe scena principală din Davos când Zelenski a încercat să schimbe limbile. „Știi ce este amuzant? Acum vorbesc engleză și am o traducere în ucraineană.”

Mulțimea a izbucnit în râs.

Zelenski, simțind căldura publicului, a încercat să facă o altă glumă: "Deci este vorba de tehnologii de mulțumire".

Trupele sale de pe câmpul de luptă au avut motive să mulțumească unui alt tip de tehnologie occidentală și vor spera că excursia liderului lor în munții elvețieni va contribui la deblocarea cât mai rapidă a mai multor provizii, conchide Bloomberg

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #Volodimir Zelenski, #Davos , #Rusia