Putin taie și spânzură: Liderul de la Kremlin stabilește strategia de război. Liderii militari, lăsați fără putere de decizie

Sambata, 24 Septembrie 2022, ora 19:30
7995 citiri
Putin taie și spânzură: Liderul de la Kremlin stabilește strategia de război. Liderii militari, lăsați fără putere de decizie
Președintele Rusiei Vladimir Putin/ Sursa Kremlin.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a implicat direct în planificarea strategică a războiului din Ucraina în ultimele săptămâni, inclusiv respingând cererile comandanților săi de a li se permite să se retragă din orașul din sud Herson, susțin oficiali americani, citați de New York Times.

Vladimir Putin dă îndrumări directe generalilor de pe teren. Interceptările serviciilor de informații au surprins ofițeri ruși care se certau între ei și se plângeau prietenilor și rudelor despre deciziile de la Moscova, a declarat una dintre aceste surse pentru CNN.

Potrivit surselor CNN, există dezacorduri uriaşe cu privire la strategie, cu liderii militari care se luptă să cadă de acord asupra locului în care să-și concentreze eforturile pentru a susține liniile defensive.

O retragere din Herson ar permite armatei ruse să se retragă peste râul Nipru într-un mod ordonat, păstrându-și echipamentul și salvând viețile soldaților.

Dar o astfel de retragere ar fi o altă recunoaștere publică umilitoare a eșecului lui Putin în război și ar oferi Ucrainei o a doua victorie majoră într-o lună. Herson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile rușilor la începutul invaziei și rămâne singura capitală regională aflată sub controlul Moscovei. Eliberarea acesteia ar fi o realizare majoră pentru președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Tensiuni la nivelul conducerii armatei ruse

Concentrat pe victorie cu orice preț, Putin a devenit o față mai publică a războiului, deoarece armata rusă pare din ce în ce mai agitată, forțându-l să anunțe săptămâna aceasta o mobilizare parțială a 300.000 de civili ruși. Luna aceasta, Moscova a demonstrat că are prea puține trupe pentru a-și continua ofensiva, suferă de lipsă de armament de înaltă tehnologie și nu a reușit să domine spațiul aerian al Ucrainei.

Însă oficialii americani de infomații au spus că Putin își asumă un rol și mai profund în război, inclusiv spunându-le comandanților că deciziile strategice le ia el. Deși Putin a acceptat unele recomandări de la comandanții militari, inclusiv mobilizarea civililor, implicarea sa a creat tensiuni, au spus oficialii americani.

Aceștia au spus că respingerea de către Putin a retragerii militare din Herson a dus, de asemenea, la o scădere a moralului trupelor ruse, ale căror linii de aprovizionare au fost tăiate și cred că ar putea fi blocate de forțele ucrainene.

„Situația din Ucraina este în mod clar dinamică”, a declarat, vineri 23 septembrie, generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major al armatei SUA. „Este prea devreme pentru o evaluare completă, dar pentru mine este clar că inițiativa strategică s-a mutat către ucraineni”. Dar el a avertizat că rămâne un „drum lung” de parcurs.

Dezacordurile lui Putin cu privire la liniile de luptă din Herson ilustrează cât de critic este războiul din sudul Ucrainei pentru ambele părți, au spus oficialii americani. În ciuda progreselor recente ale Ucrainei în nord-est, zona din jurul Hersonului este un teatru critic în război, cu implicații strategice profunde pentru Kiev și Moscova.

Unii oficiali americani au spus că au văzut probleme în viitor pentru armata rusă pe frontul din sud. Un înalt oficial american a declarat săptămâna aceasta că Ucraina este pe cale să repete în sud câștigurile pe care le-au reușit forțele sale în timpul unei ofensive fulgerătoare în nord-est la începutul acestei luni. Dacă Ucraina împinge forțele rusești mai departe, podul de uscat al lui Putin, pentru Crimeea anexată în 2014, ar putea fi în cele din urmă amenințat, au spus oficialii americani.

Divizările asupra Hersonului sunt doar cele mai recente dezacorduri între Putin și comandanții săi de top. Înalți ofițeri ruși au pus sub semnul întrebării planurile timpurii pentru război, au spus oficialii americani, în special o etapă inițială care prevedea o lovitură rapidă asupra Kievului, capitala Ucrainei. Ofițerii ruși au spus că Putin intră în război cu trupe și armament insuficiente, susțin oficialii americani.

Preocupările ofițerilor ruși s-au dovedit corecte, iar după înfrângerea armatei ruse la periferia Kievului, Putin a relaxat controlul asupra planificării militare. El a permis generalilor să creeze o nouă strategie concentrată pe baraje masive de artilerie, au spus oficialii americani. Noua strategie a fost efectiv un război de uzură care a ajutat armata rusă în estul Ucrainei.

De când Putin le-a ordonat comandanților săi să continue lupta la Herson, armata rusă a încercat să oprească avansul ucrainean acolo. Săptămâna trecută, rușii au aruncat în aer un baraj pe râul Inguleț pentru a îngreuna actuala contraofensivă.

Dar ucrainenii au aruncat în aer punctele de trecere peste râul Nipru, privind în mare măsură trupele rusești de liniile lor de aprovizionare de pe cealaltă parte. Rușii au fost nevoiți să folosească poduri de pontoane pentru a traversa râul, pentru a nu fi loviți de artileria ucraineană. „Au unități acolo iar dacă ucrainenii trec, vor fi tăiate și înconjurate”, a spus Seth G. Jones, vicepreședinte la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Situația este foarte periculoasă pentru ruși“.

Retragerea dincolo de râul Nipru ar permite probabil comandanților ruși să mențină linia în sud cu mai puține trupe. Acest lucru le-ar oferi mai multă libertate de a redistribui forțele din Herson în alte zone, fie pentru a ține piept contraofensivei de la Harkov în nord-est, fie întărind liniile defensive în regiunea de est Donbas, fie deschizând un nou front în sud.

Dar Putin le-a spus comandanților că el va stabili strategia.

„În acest război a existat o nepotrivire consecventă între obiectivele politice ale lui Putin și mijloacele militare pentru a le atinge”, a declarat Michael Kofman, directorul de studii ruse la CNA, un institut de cercetare militară din Arlington, Virginia. „În momentele importante de decizie Putin a amânat, refuzând să recunoască realitatea, până când opțiunile s-au transformat din rău în mai rău.”

Pe lângă blocarea retragerii din Herson, Putin are îndoieli cu privire la eforturile Rusiei de a-și consolida poziția în nord-est, lângă râul Oskil, unde contraofensiva ucraineană a ajuns în această lună. Putin s-a opus și retragerii de acolo, deoarece este reticent să-i dea lui Zelenski ceva ce pare o victorie, spun oficialii ucraineni.

Există dezacorduri semnificative cu privire la strategie, cu liderii militari care se luptă să cadă de acord asupra locului în care să-și concentreze eforturile pentru a susține liniile defensive, au declarat sursele. Ministerul rus al Apărării a susținut că redistribuie forțele către Harkov, în nord-est, unde Ucraina a obținut cele mai mari victorii, dar surse americane și occidentale spun că cea mai mare parte a trupelor ruse rămâne încă în sud, unde Ucraina, de asemenea, a organizat operațiuni ofensive în jurul Hersonului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #strategie, #comandanti, #Herson , #Razboi Ucraina