Cele mai bune trei lucruri pe care Occidentul ar trebui să le facă pentru Ucraina, în opinia șefului diplomației americane

Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 23:40
2383 citiri
Cele mai bune trei lucruri pe care Occidentul ar trebui să le facă pentru Ucraina, în opinia șefului diplomației americane
Antony Blinken

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony Blinken, a spus că Statele Unite încearcă să se asigure că Ucraina are tot ce îi trebuie pentru a „trece” de anul 2024. Oficialul a menționat, într -un interviu acordat CNBC la Forumul Economic Mondial din Davos, că pentru aceasta sunt necesare finanțe, sprijinul altor state și reforme interne ucrainene.

Potrivit șefului diplomației americane acestuia, administrația lui Joe Biden lucrează pentru a se asigura că Congresul va aloca Ucrainei fonduri suplimentare în valoare de peste 61 de miliarde de dolari. Blinken a menționat că majoritatea acestor bani pentru achiziționarea de bunuri pentru apărarea Ucrainei vor fi folosiți direct în Statele Unite.

„Cred cu tărie că există sprijin bipartizan în ambele camere legislative pentru acest lucru, trebuie doar să-l asigurăm. În același timp, 50 de miliarde de dolari din banii pe care îi cerem sunt cheltuiți direct în Statele Unite pe bunuri care sunt fabricate în Statele Unite și oferă locuri de muncă americanilor”, a spus secretarul de stat.

Blinken a adăugat că, dacă sprijinul pentru Ucraina va fi oprit, președintele rus Vladimir Putin va „ieși din apă uscată” și va începe un nou război, care va stimula dictatorii din întreaga lume să facă același lucru.

Oficialul a subliniat că dacă Ucraina „stă ferm pe propriile picioare” din punct de vedere militar, economic și democratic, acesta va fi cel mai bun răspuns pentru Putin în războiul său de agresiune. Potrivit acestuia, acest lucru necesită investiții din sectorul privat, ajutorul altor state în respingerea agresiunii ruse și reforme efectuate de Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Dacă combinăm aceste trei lucruri împreună, vom vedea o Ucraina care nu numai că va supraviețui, ci și va prospera. Acesta este cel mai bun răspuns pentru Putin. Și este, de asemenea, cel mai bun răspuns pentru noi, pentru că înseamnă că vor fi capabili să stea pe picioarele lor”, a concluzionat Blinken.

Președintele Biden, întâlnire cu liderii Congresului

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu liderii Congresului pentru a discuta despre Ucraina și deblocarea finanțării ajutorului american, a anunțat serviciul de presă de la Casa Albă pe 17 ianuarie.

Din toamna anului 2023, Congresul nu a fost de acord cu un proiect de lege de finanțare suplimentară care includea ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Republicanii din Senatul SUA au blocat o inițiativă în decembrie, insistând că ajutorul militar suplimentar trebuie să includă schimbări semnificative la granițele interne.

„Președintele Biden a subliniat importanța ca Congresul să se asigure că Ucraina are resursele de care are nevoie – inclusiv capacități de apărare antiaeriană și artilerie – pentru a se apăra împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a scris serviciul de presă de la Casa Albă într-un comunicat.

Biden a cerut Congresului să ofere Ucrainei fonduri suplimentare, subliniind costul ridicat al inacțiunii pentru Ucraina, SUA și alianța NATO.

Potrivit declarației Casei Albe, președintele SUA s-a angajat să ajungă la un acord bipartizan privind politica de frontieră și nevoia de resurse suplimentare la graniță.

În ciuda inițiativei președintelui, mulți membri ai Congresului continuă să insiste ca Biden să abordeze cerințele politicii de frontieră înainte de a se angaja pentru ajutor suplimentar pentru Ucraina, a informat CNN pe 17 ianuarie, citându-l pe liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer.

„Sunt câțiva oameni în sală care au spus să facem mai întâi granița – am spus că trebuie să le facem pe amândouă împreună în Senat”, a spus Schumer.

Președintele Camerei SUA, Mike Johnson, precum și Schumer, au descris întâlnirea ca fiind productivă, dar au spus că problema frontierei trebuie să fie o prioritate de vârf.

„Nu insistăm asupra unui anumit nume al unui act legislativ, dar insistăm asupra faptului că elementele trebuie să fie semnificative”, a spus Johnson, referindu-se la potențiala includere a unui proiect de lege partizan de securitate a frontierei, adoptat de Parlament.

Biden a semnat ultimul pachet de ajutor de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina pe 27 decembrie, inclusiv muniție pentru războiul antiaerian, sisteme de lansare multiplă de rachete, artilerie, mine antitanc și altele.

Liderul republican din Senatul, Mitch McConnell, a anunțat pe 17 ianuarie că Senatul se poate aștepta la un nou pachet de securitate pentru Ucraina împreună cu politica de frontieră săptămâna viitoare.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #Joe Biden, #Antony Blinken , #Razboi Ucraina