Amploarea pierderilor Rusiei în războiul din Ucraina, dezvăluită de medici din Belarus, angajați fără voia lor pentru a salva răniți

Joi, 27 Octombrie 2022, ora 20:06
8693 citiri
Amploarea pierderilor Rusiei în războiul din Ucraina, dezvăluită de medici din Belarus, angajați fără voia lor pentru a salva răniți
Spital din Belarus/ FOTO: mil.in.ua

Numărul exact al soldaților ruși care și-au pierdut viața sau au fost răniți în Ucraina rămâne un mister pentru toată lumea cu excepția unor oameni din interiorul Kremlinului.

Lukașenko a admis că Belarus oferă ajutor medical personalului militar rus, dar spitalele în care soldații sunt tratați sunt supravegheate îndeaproape pentru a păstra secretul numărului mare de victime din rândul armatei ruse și rolul jucat de Minsk în tratarea lor.

Doctorii din Belarus au fost angajați într-un război la care nu s-au înscris și nu s-au înrolat fără voia lor pentru a salva viețile soldaților care se întorceau răniți de pe front. Mulți dintre ei au fost forțați să semneze acorduri de confidențialitate și li s-a spus să nu vorbească niciodată despre ceea ce vedeau la locul de muncă, potrivit CNN.

Doctorii îi descriu pe soldații răniți ca fiind tineri, mulți dintre ei suferind de comoții, care credeau că merg în Belarus ca să participe la un antrenament militar și s-au trezit că își pierd membrele într-un război pentru care nu erau pregătiți.

Morgile din Belarus erau pline de cadavre ale soldaților ruși

În ciuda mediului represiv creat de regimul lui Lukașenko, încă din luna februarie au început să apară primele imagini cu ambulanțe militare care îi transportau pe luptătorii răniți înapoi în Belarus pentru tratament.

„Putem confirma că rușii au folosit infrastructura belarusă, inclusiv clădiri medicale și spitale de campanie. Au folosit morgile... și au folosit stațiile de tren sau bazele aeriene pentru a transporta persoane rănite sau ucise, avem poze”, a spus un blogger belarus care a fugit de la Minsk în 2020.

Mai mult, sursele bloggerului îi spuneau că morgile erau deja pline până la refuz cu cadavre ale soldaților ruși care și-au pierdut viața în război și că fluxul de răniți curgea în continuu către spitalele din Belarus.

La jumătatea lunii februarie, orașul belarus Mazir, din apropierea graniței cu Ucraina, a fost transformat practic într-o bază militară de mari proporții – tancurile se deplasau pe străzile orașului, iar soldații ruși se plimbau printre magazine și se îmbătau în barurile din centru. Andrei, un doctor care lucra la unul din spitalele din Mazir care s-au umplut de soldați ruși răniți pe front, a reușit să facă în secret copii după zeci de radiografii ale militarilor tratați.

Andrei a reușit să iasă din Belarus cu radiografiile pacienților pe care nu de mult i-a tratat după ce le-a ascuns în telefonul de jucărie al fiicei sale. Scanările includ numele și vârsta soldaților, mulți dintre între 19 și 21 de ani, și surprind rănile pe care le-au suferit.

Alți militari ruși care au participat la asaltul asupra centralei nucleare de la Cernobîl au fost tratați la Centrul de Cercetare Republican pentru Medicina Radiațiilor și Ecologie Umană. Unii dintre ei prezentau semne de iradiere.

Majoritatea militarilor răniți erau însă soldați tineri și lipsiți de experiență sau recruți din zone izolate ale Rusiei, potrivit lui Andrei. Mikalai, un alt doctor care a fugit din Belarus, a spus că nu este nicio surpriză că autoritățile ruse și belaruse au făcut toate eforturile pentru a păstra secret ceea ce se întâmpla în spatele ușilor închise ale acestor spitale.

„Un număr mare de soldați tineri răniți reprezintă o pată foarte murdară care nu este în concordanță cu ideea acestei mărețe invazii rusești”, a spus doctorul belarus. „Dar acesta este urâtul adevăr pe care ei au încercat să îl ascundă”.

Aleksandr Lukașenko strică povestea lui Putin. Dictatorul spune că atacatorii din Moscova au încercat mai întâi să fugă în Belarus
Aleksandr Lukașenko strică povestea lui Putin. Dictatorul spune că atacatorii din Moscova au încercat mai întâi să fugă în Belarus
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat marți, 26 martie, că atacatorii care au comis masacrul de săptămâna trecută la o sală de concert din Moscova au încercat mai întâi...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #pierderi, #spitale, #Belarus, #soldati rusi, #doctori , #Razboi Ucraina