Moarte suspectă a unui jurnalist rus care anunțase că va vorbi despre „corupția gigantică“ din orașul ucrainean ocupat Mariupol

Marti, 09 Ianuarie 2024, ora 23:31
2859 citiri
Moarte suspectă a unui jurnalist rus care anunțase că va vorbi despre „corupția gigantică“ din orașul ucrainean ocupat Mariupol
Jurnalistul rus Alekander Rîbin/ FOTO: thedailybeast.com

Un jurnalist de război rus a fost găsit mort după ce a promis că va publica noi detalii despre „corupția gigantică“ din orașul ucrainean ocupat Mariupol.

Cadavrul lui Alekander Rîbin, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit sâmbătă, 6 ianuarie, într-o parcare de pe marginea unei autostrăzi din apropiere de Șahtî, oraș din regiunea Rostov, situat la circa 43 de kilometri est de granița cu Ucraina și la circa 250 de kilometri est-nord de Mariupol.

Trupul neînsuflețit al lui Alekander Rîbin, în vârstă de 39 de ani, a fost descoperit sâmbătă, 6 ianuarie, pe marginea unui drum în apropiere de localitatea Șahti, din regiunea rusă Rostov.

El este cel mai recent jurnalist dintr-o serie de decese misterioase legate de mass-media, pe fondul războiului președintelui rus împotriva Ucrainei.

Rîbin a murit după o vizită în orașul ucrainean ocupat Mariupol. În reportajul său a criticat regimul Putin pentru lentoarea cu care reconstruiește orașul, care a fost bombardat de război și pe care dictatorul îl considera un loc de vacanță pentru rușii de la Marea Azov.

El a vorbit despre „corupția gigantică” ce afectează așa-zisa reconstrucție a acestui oraș din regiunea Donețk devastat și ocupat de Rusia în mai 2022 și a deplâns situația localnicilor.

„Anul 2023, din punctul meu de vedere, nu a fost deloc mai ușor pentru locuitorii din Mariupol decât 2022”, a declarat el într-o transmisiune în direct pe canalul de YouTube Rabkor.

Pe 30 decembrie le-a urat rușilor „o schimbare de guvern”

Publicația „Obozrevatel” remarcă faptul că ultima transmisiune a lui Rîbin datează din 30 decembrie 2023, când le-a urat totodată rușilor „o schimbare de guvern”.

Reporterul - care a sprijinit anexarea regiunii Donbas din Ucraina de către Putin - a dezvăluit un aflux de imigranți pentru a lucrează pentru reconstrucție și mulțime de bani injectați din Rusia.

Jurnalistul rus a promis că va dezvălui mai multe informații odată ce se va întoarce acasă, la Moscova, dar a fost găsit mort la câteva zile de la această promisiune care sună a amenințare pentru Kremlin.

Oficial, Aleksandr Rîbin a fost declarat mort dintr-o cauză naturală, și anume cardiomiopatia. Potrivit presei ruse loiale Kremlinului, cardurile bancare și bunurile de valoare ale lui Rîbin se aflau la fața locului. La rândul său, Comitetul rus de Investigații a susținut că nu a găsit indicii de moarte violentă.

Rîbin a luptat alături de separatiștii pro-ruși din Luhansk în 2014 și în 2015, dar s-a retras de pe front declarându-se dezamăgit de așa-numita „primăvară rusească”.

Mariupol, unde locuiau cândva peste 400.000 de oameni, a fost aproape complet distrus de forțele rusești care l-au asediat în primele luni ale invaziei lui Putin din 2022.

Orașul a fost cucerit în totalitate de forțele Moscovei la 20 mai 2022, când ultimele trupe ucrainene - care se adăpostiseră în combinatul siderurgic Azovstal - s-au predat armatei invadatoare.

A fost locul unor incidente șocante în primele zile ale războiului, inclusiv bombardarea de către ruși a unei maternități și a unui teatru care adăpostea sute de civili. În total, se crede că mii de oameni au fost uciși.

Până în prezent, orașul este o ruină a ceea ce a fost, Ucraina estimând că aproximativ 100.000 de persoane trăiesc în rămășițele sale "apocaliptice", așa cum a fost descris de Crucea Roșie.

Șir de decese misterioase în rândul personalităților din presa rusă

Moartea lui Rîbin este cea mai recentă dintr-un șir de decese misterioase în rândul personalităților din presa rusă, într-o perioadă în care Kremlinul a luat măsuri drastice împotriva vocilor disidente.

Duminică, 7 ianuarie, a fost descoperit cadavrul jurnalistei Zoia Konovalova, în vârstă de 48 de ani, redactor-șef al televiziunii ruse de stat Kuban, care își desfășura activitatea în regiunea Krasnodar, aproape de zona de război.

Ea și fostul ei soț - al cărui cadavru a fost de asemenea găsit la fața locului - au murit din cauza "otrăvirii", au declarat forțele de ordine.

Iar luna trecută, Ilia Kîva, în vârstă de 46 de ani, fost lider de partid în parlamentul de la Kiev, a fost găsit „acoperit de sânge“ în urma unui presupus asasinat comis în apropiere de Moscova de către serviciile secrete ucrainene.

Devenise o marionetă a lui Putin, care apărea ca analist la televiziunea de stat obedientă.

Serviciul secret ucrainean SBU a declarat că imaginile și filmările au fost publicate în mod deliberat ca un avertisment pentru alți ucraineni care colaborează cu forțele invadatoare ale lui Vladimir Putin.

„Acesta este un semnal pentru toți trădătorii și criminalii de război care au trecut de partea inamicului', a declarat presei o sursă ucraineană. 'Nu uitați, Rusia nu vă va proteja... Moartea este singura perspectivă care îi așteaptă pe dușmanii Ucrainei“.

Tot în decembrie, un redactor-șef adjunct al ziarului preferat al lui Putin, în vârstă de 35 de ani, a fost găsit mort la Moscova. Cadavrul Annei Țareva a fost descoperit în locuința sa din capitala rusă, o anchetă fiind în curs de desfășurare.

Poliția a deschis o anchetă în cazul morții redactorului-șef adjunct al publicației pro-Putin Komsomolskaia Pravda, un jurnalist rus de mare anvergură.

În septembrie 2022, șeful cotidianului rus, Vladimir Sungorkin, 68 de ani, redactor-șef și director general al Komsomolskaia Pravda, a murit, de asemenea, în urma unui "atac de cord", după ce a prezentat semne de sufocare. Moartea sa a fost considerată suspectă.

El este de asemenea inclus pe lista zecilor de decese premature sau misterioase de la începutul războiului lui Putin.

Sungorkin a căzut inconștient în timpul unui tur în Orientul Îndepărtat al Rusiei, la câteva minute după ce a sugerat grupului său „să găsească un loc frumos undeva... pentru prânz“.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #moarte suspecta, #jurnalist, #mariopol , #Razboi Ucraina