Cât de departe ar trebui să meargă armata ucraineană în apărarea orașului Bahmut. Sfaturile analiștilor militari americani

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 20:14
5394 citiri
Cât de departe ar trebui să meargă armata ucraineană în apărarea orașului Bahmut. Sfaturile analiștilor militari americani
Trupele ucrainene rezistă atacurilor în valuri ale rușilor la Bahmut/ FOTO: kyivindependent.com

Ucraina se confruntă cu o alegere dificilă. Cât de departe ar trebui să meargă armata sa în apărarea orașului Bahmut într-un moment în care Kievul se pregătește pentru o nouă contraofensivă în alte zone ale frontului, salvând arme, muniții și luptători experimentați.

Washington Post scrie că în ultimele zile Rusia a intensificat luptele în zona orașului. Mercenarii și prizonierii ruși care s-au alăturat grupului Wagner au avansat în orașul Soledar, încercând să se apropie de Bahmut, oraș pe care forțele ruse nu reușesc să-l captureze de multe luni, în ciuda puterii lor superioare de foc și a faptului că nu dau doi banii pe viața soldaților.

„Când ucidem cinci dintre soldații lor odată, ei îi reînnoiesc cu zece în câteva ore. În ciuda faptului că atacă în grupuri mici, pierderile sunt în mod constant reînnoite, ceea ce le permite să ne asalteze pozițiile foarte des. Uneori, acest lucru se întâmplă de 5-7 ori pe zi”, a declarat Andrii Krișcenko, adjunct al comandantului de batalion al Gărzii Naționale a Ucrainei.

Bahmut a devenit și un simbol politic pentru ambele părți

„Armata ucraineană trebuie acum să decidă câte forțe, muniții și arme pot fi cheltuite pentru a apăra în continuare Bahmut, un oraș pe care mulți analiști îl consideră nu foarte important din punct de vedere strategic, dar care a devenit și un simbol politic pentru ambele părți”, scrie Washington Post, adăugând, că Kievul trebuie să ia această decizie tocmai când așteaptă blindatele promise din SUA, Franța și Germania, pentru a pregăti declanșarea unei noi contraofensive în lunile următoare.

Succesul unei astfel de operațiuni va fi critic pentru președintele Volodimir Zelenski, care trebuie să demonstreze un impuls neclintit pe câmpul de luptă, precum și sprijinul intern și extern pentru efortul de război ucrainean după 11 luni de confruntare.

„Au nevoie de noi unități, bine echipate și pregătite pentru o astfel de ofensivă. De aceea, Bahmut este o bătălie care, după părerea mea, a fost în favoarea Ucrainei până acum. Dar acum există o întrebare cu privire la cât de mult poate dăuna prețul bătăliei pentru Bahmut strategiei generale ucrainene în timpul iernii și primăverii”, a declarat analistul militar Michael Kofman.

Washington Post amintește că la mijlocul anului 2022, proprietarul Grupului de mercenari „Wagner” Evgheni Prigojin a decis că, dacă va cuceri Bahmut, ar putea dovedi Kremlinului capacitatea extraordinară de luptă a armatei sale private de mercenari, spre deosebire de armata regulată rusă, care se retrage continuu. Prigojin vrea să arate că mercenarii săi pot lua inițiativa și pot pune mâna pe noi teritorii. Mulți analiști militari cred că aceasta este o greșeală strategică. Pentru că Rusia suferă pierderi teribile pe această parte a frontului, risipind forțe, muniție și arme pentru a captura un oraș cu valoare strategică mică în perspectiva mai largă a războiului în ansamblu.

Bahmut testează rezervele ucrainene de muniție și soldați antrenați

Ucraina este, de asemenea, sub presiune. Pentru că trebuie să lanseze o nouă contraofensivă în lunile următoare, precum și să respingă orice noi campanii rusești bazate pe forțele care s-au constituit în timpul mobilizării. Și acum bătălia istovitoare pentru Bahmut testează rezervele ucrainene de muniție și soldați antrenați.

Mason Clark, analist la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), a declarat că ar fi surprins dacă comandamentul militar ucrainean ar permite forțelor sale din Bahmut să sufere un astfel de nivel de uzură încât i-ar afecta capacitatea de a lansa o contraofensivă în altă parte. El a subliniat că comandanții ucraineni au demonstrat până acum pricepere în planificarea operațională. Un oficial american care a dorit să rămână sub anonimat a declarat pentru Washington Post că Ucraina recunoaște necesitatea menținerii forțelor pentru alte operațiuni contraofensive.

„Ei încă se luptă, dar nu folosesc aceeași cantitate de resurse ca la început. Pentru că și ei sunt preocupați de stabilitatea aici”, a spus oficialul american, adăugând că armata ucraineană „își distribuie forțele în mod corespunzător”.

De asemenea, interlocutorul publicației a avertizat că Bahmut sau Soledar nu trebuie considerate neimportante din punct de vedere strategic. Sarea locală și alte mine au valoare economică. În plus, Rusia poate folosi aceste mine și tuneluri pentru a ascunde echipamente și muniție de atacurile cu rachete ucrainene. Moscova acordă și ea o importanță deosebită acestor orașe.

„Într-o anumită măsură, Bahmut este important pentru Ucraina, deoarece este foarte important pentru ruși”, a spus oficialul american, adăugând că este puțin probabil ca rezultatul luptei din oraș să submineze apărarea ucraineană sau să schimbe cursul războiului în general.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #lupta, #bahmut, #sfaturi, #specialisti , #razboi