Europarlamentara care a spionat 20 de ani pentru Rusia. A stat la aceeași masă cu Putin: „Știam că este angajat al FSB-ului”

Luni, 29 Ianuarie 2024, ora 22:14
8997 citiri
Europarlamentara care a spionat 20 de ani pentru Rusia. A stat la aceeași masă cu Putin: „Știam că este angajat al FSB-ului”
Europarlamentara letonă Tatiana Jdanov a spionat pentru FSB/ FOTO: theins.ru

Europarlamentara Tatiana Jdanok lucrează pentru serviciul special rus FSB de aproximativ 20 de ani, potrivit anchetatorilor publicației The Insider. Din 2005 cel puțin, Jdanok a raportat supraveghetorilor FSB despre activitățile ei și le-a cerut bani.

Când exact a fost recrutată de serviciul special rus, jurnaliştii nu au putut stabili. Totuși, potrivit datelor din corespondența ei piratată, din 2005 ea a comunicat cu supervizorul ei, care la acea vreme era un agent al FSB din Sankt Petersburg Dmitrii Gladei. Acum acesta din urmă are 74 de ani și este pensionar.

În mod oficial, Gladei a fost reprezentant al Federației Ruse în cadrul unor organizații de observare a alegerilor despre care puțini știau. Cu toate acestea, anchetatorii au reușit să confirme afilierea lui Gladei la FSB folosind o varietate de baze de date, inclusiv baza de date privind accesul la secrete de stat, restricțiile de călătorie în străinătate etc.

În același an 2005, Serviciul Estonian de Securitate Internă a declarat în raportul său anual că Alianța Rusă Europeană, din care face parte Jdanok, este doar o acoperire pentru FSB, a cărei creare "a fost pregătită la Sankt Petersburg și prezentată ca un triumf într-un raport adresat direct directorului FSB".

Într-o conversație cu The Insider, Jdanok nu a negat întâlnirea cu Gladei.

„L-am întâlnit pe Dmitri și pe soția lui de mai multe ori la Leningrad, unde locuiau. Au venit și la Riga de mai multe ori. Mai târziu, când fiica lor s-a căsătorit cu un leton, veneau regulat la Riga pentru a-și vizita rudele. Tipul s-a mutat să locuiască cu soția sa în Sankt Petersburg, a început o afacere de succes acolo și a deschis un restaurant leton”, a declarat Jdanok reporterilor.

Ea a adăugat că, în calitate de deputată în Parlamentul European, a participat la mai multe conferințe organizate de organizația Gladeia la Sankt Petersburg.

În același timp, ea a trimis lui Gladei proiecte de idei și comunicate de presă pentru aprobare. Jdanok nu a explicat de ce a fost necesar să facă asta.

Corespondența piratată arată că europarlamentara s-a întâlnit în mod regulat cu Gladei atât în Europa, cât și la Moscova. Cu toate acestea, Jdanok nu a scris despre scopul și natura acestor călătorii în scrisorile sale.

Jdanok și Gladei au discutat în persoană cele mai sensibile subiecte, dar ceva poate fi înțeles și din corespondență. De exemplu, pe 8 septembrie 2007, Jdanok i-a scris lui Gladiei un e-mail lung. Ea și-a cerut scuze că nu a putut trimite „informațiile promise” de la Strasbourg, apoi a spus ce sarcini a rezolvat din iunie. Jdanok a trimis această scrisoare la o săptămână după întâlnirea ei personală cu Glade.

Serviciile aduse Rusiei

În tot acest timp, Jdanok nu a încetat să lucreze în beneficiul Federației Ruse. Printre altele, ea a lansat un program de radio în Letonia numit „Ora școlii rusești”, în care i-a avertizat pe rușii care locuiesc în țară cu privire la „posibilele probleme asociate cu trimiterea copiilor din familiile rusești la școlile [de limbă] letonă”.

Jdanok a pregătit și o expoziție în Parlamentul European numită „Rușii din Letonia”. Cu ajutorul ei, ea vrea să-i introducă pe etnicii ruși în populația cu adevărat indigenă a Letoniei. În 2010, Jdanok i-a cerut lui Gladei încă 6.000 de dolari pentru a promova sărbătorirea Zilei Victoriei Ruse în Letonia.

Jdanok a spus pentru The Insider că îl cunoaște pe Gladei de câteva decenii. Ea a menționat că l-a întâlnit „la începutul anilor 1970 într-o tabără din Caucazul de Nord, unde învățau să schieze”. În același timp, potrivit eurodeputatei, nu știa că Gladei era spion rus.

„Pot depune mărturie că dintre cei cu care am stat la aceeași masă, doar Vladimir Putin și Serghei Narîșkin știam cu certitudine că sunt angajați ai FSB-ului rus”, a spus Jdanok.

A lucrat cu Gladei până în 2013. După aceea, a început să trimită rapoartele la o nouă adresă de e-mail anonimă. Mai târziu, Gladei a prezentat-o pe Tatiana unui anume Andrei Krasin, căruia a început să-i trimită direct rapoartele.

Jurnaliştii au reuşit să stabilească că actualul ofiţer FSB din Sankt Petersburg, Serghei Beltiukov, se ascundea sub numele de Andrei Krasin. Dosarul său de lucru, care este disponibil pentru The Insider, arată că din 1993, Beltiukov este angajat al FSB din Sankt Petersburg.

În plus, potrivit bazelor de date care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, în 1993, el a primit o autorizație de securitate Nivel 2. Aceasta este una dintre cele mai înalte categorii de secretizare, al cărei titular poate călători în străinătate doar cu permisiunea FSB.

Un alt agent FSB, Artiom Kureev, a lucrat și el cu europarlamentara. În 2014, Tatiana Jdanok a solicitat ambasadei Belgiei la Moscova să obțină o viză Schengen pentru vizita lui Kureev la Parlamentul European din 2 până în 8 aprilie. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea. Astfel, remarcă publicația, Jdanok nu numai că i-a trimis supervizorului ei de la FSB rapoarte despre activitățile desfășurate, dar și-a folosit și statutul de membru al Parlamentului European pentru a-l ajuta să ajungă pe teritoriul UE.

Inițial, Artem Kureev s-a prezentat ca expert la Centrul de cercetare pentru dezvoltare economică și socio-culturală a CSI și Europei Centrale. Recent, însă, a început să se autointituleze redactor-șef al agenției de știri Inițiativa Africană. De fapt, potrivit jurnaliștilor, el este angajat al Serviciului 5 al FSB. Acest serviciu este cel care a devenit celebru pentru că nu a reușit să pregătească cum trebuie invazia în Ucraina (în parte pentru că banii pentru această pregătire au fost furați). Serviciul Cinci se ocupă nu numai de Ucraina, ci și de toate relațiile externe ale Rusiei, iar țările din fosta URSS prezintă un interes deosebit pentru acest serviciu.

Rusia încearcă să recruteze migranți care solicită azil în Finlanda pentru a spiona pentru Moscova. Potrivit poliției de securitate finlandeze, este o practică obișnuită ca serviciile de informații ruse să încerce să convingă unii oameni să coopereze cu ei. În ultimele luni, peste o mie de migranți au sosit în Finlanda prin granița de est.

Hamas trebuie să dea răspunsul la propunerea de armistițiu în războiul cu Israel. Conflictul sângeros s-ar putea încheia după aproape șapte luni
Hamas trebuie să dea răspunsul la propunerea de armistițiu în războiul cu Israel. Conflictul sângeros s-ar putea încheia după aproape șapte luni
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas va răspunde luni, 29 aprilie, unei propuneri de armistiţiu în războiul cu Israelul din Gaza, aflată sub asediu şi ameninţată de foamete, relatează...
Cele patru orașe din Donbas pe care armata lui Putin vrea să le cucerească, pentru a paraliza centrul de apărare al ucrainenilor
Cele patru orașe din Donbas pe care armata lui Putin vrea să le cucerească, pentru a paraliza centrul de apărare al ucrainenilor
La sfârșitul săptămânii trecute, propagandiștii ruși au scris că apărătorii ucraineni s-au retras dintr-o serie de așezări din Donbass. În același timp, armata lui Putin nu a avut...
#razboi, #Ucraina, #rusia invazie, #Letonia, #europarlamentar, #spionaj, #Moscova, #FSB , #Razboi Ucraina