Două moduri în care ar putea începe un război nuclear. Prezicerile principalului cercetător chinez

Duminica, 19 Noiembrie 2023, ora 23:10
5418 citiri
Două moduri în care ar putea începe un război nuclear. Prezicerile principalului cercetător chinez
Vladimir Putin a suspendat un tratat istoric cu SUA de control al armelor nucleare FOTO: carnegieendowment.org

Principalul cercetător chinez Huang Renwei a prezis, într-un interviu care a fost publicat vineri, 17 noiembrie, de presa de stat rusă, două moduri în care războiul nuclear ar putea începe.

Preocupările cu privire la potențialul unui război nuclear au crescut pe fondul mai multor conflicte globale din ultimele luni. Războaiele dintre Israel și Hamas și Rusia și Ucraina, precum și tensiunile tot mai mari din Indo-Pacific au stârnit temeri că armele nucleare ar putea fi folosite în luptă, deși liderii mondiali au lucrat pentru a preveni escaladarea nucleară, deoarece aceasta ar avea consecințe devastatoare pentru întregul glob.

Huang, un savant influent în afaceri externe din China, a vorbit cu agenția de presă rusă Tass despre potențialul unui război nuclear și a spus că există doar două scenarii care ar duce la utilizarea armelor nucleare.

„Dacă începe un război între NATO și Rusia sau un război între Iran și SUA, acesta ar putea escalada într-un război nuclear sau un război mondial”, a spus el.

Războaiele Israel-Hamas și Rusia-Ucraina sunt mai puțin probabil să ducă la utilizarea armelor nucleare, deoarece acestea sunt mai limitate în granițe regionale, a spus Huang. Mai mult, el a subliniat că tensiunile la foc mic dintre Statele Unite și China cu privire la Taiwan sunt mai puțin probabil să provoace război nuclear, deoarece el crede că Beijingul „nu poate fi atât de nesăbuit încât să intre în război cu Taiwan”.

„Conflictul din Ucraina și războiul din Orientul Mijlociu dintre Israel și Hamas par foarte periculoase, dar sunt de fapt controlate în anumite limite. Nu vor deveni un război între NATO și Rusia sau un război între Iran și Statele Unite”, a spus Huang.

Nikolai Patrușev, un alt aliat al lui Putin, a declarat la începutul lunii noiembrie că politicile „distructive” ale Occidentului cresc probabilitatea ca armele nucleare să poată fi folosite, potrivit Reuters.

Între timp, Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului rus) a votat în unanimitate luna trecută să renunțe la Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare, ceea ce a condus la întrebări despre dacă armata lui Putin va relua testarea armelor nucleare.

Războiul Israel-Hamas a stârnit, de asemenea, îngrijorări cu privire la utilizarea armelor nucleare. Un parlamentar israelian i-a cerut prim-ministrului Benjamin Netanyahu să folosească arme nucleare ca răspuns la atacul mortal al Hamas din 7 octombrie.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #Israel, #Hamas, #arme nucleare, #China, #Iran , #Razboi Ucraina