Vladimir Putin a distrus Gazprom, iar rușii suportă costurile. Prețurile la gaze vor crește anul acesta

Luni, 01 Ianuarie 2024, ora 20:00
5228 citiri
Vladimir Putin a distrus Gazprom, iar rușii suportă costurile. Prețurile la gaze vor crește anul acesta

Din cauza invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, monopolul rus al gazului, Gazprom, a pierdut cea mai mare piață externă, care înainte de război reprezenta 80% din exporturile sale și două treimi din veniturile sale. Ca urmare, monopolul rusesc al gazelor a dat înapoi cu aproape patru decenii, relatează Moscow Times.

Reuters estimează că, în 2023, Gazprom a vândut la export aproximativ 69 de miliarde de metri cubi de gaze, cel mai mic volum de livrări în străinătate din 1985 încoace. Comparativ cu anul 2022, când compania a exportat 100,9 miliarde de metri cubi, 2023 a fost cel mai prost an din istoria sa. În comparație cu nivelurile de livrări de gaze de dinainte de război, de 185 mld. mc în 2021, exporturile Gazprom au scăzut de trei ori.

Astfel, livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, la nivelul celei de-a doua jumătăți a anilor 1970. Publicația rusă notează că, în 1975, URSS a furnizat 19,3 miliarde de metri cubi pe an țărilor europene, iar după semnarea unui contract major cu Germania în 1980, exporturile au crescut la 54,8 miliarde.

Importurile Chinei nu compensează pierderea Europei

Și, deși China a achiziționat un record de 23 de miliarde de metri cubi prin conducta Power of Siberia în 2023, acest lucru a compensat doar o optime din exporturile sale anterioare către Uniunea Europeană (180 de miliarde de metri cubi).

"Acesta este fundul, anul acesta vom trece de fundul exporturilor și al producției (de gaze), iar apoi vom continua de la acest fund. Vestea proastă este că acest recul, această creștere suplimentară, va fi lentă", a declarat Aleksei Belogoriev, director de cercetare și dezvoltare la Institutul de Energie și Finanțe, la un forum pe tema gazelor de la Moscova.

În prezent, Kremlinul se bazează pe China, care se oferă să mărească de cinci ori achizițiile de gaz, până la 100 de miliarde de metri cubi pe an. Cu toate acestea, potrivit previziunilor, cererea Chinei pentru gazul importat va crește cu doar 80 de miliarde de metri cubi până în 2030, iar tot acest volum a fost deja contractat, inclusiv gazul din Turkmenistan și GNL.

În același timp, contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina expiră în 2024, ceea ce înseamnă că livrările către Europa ar putea continua să scadă. Andrei Klepaș, economist-șef la Vneșeconombank, consideră că va fi nerealist să se restabilească volumele de export pierdute în următorii 10 ani.

"Chiar dacă luăm în considerare contractele existente și planificate cu China, nu vom putea compensa pierderea de aproape 100 de miliarde de metri cubi", a spus el.

Potrivit previziunilor lui Belogoriev, alături de scăderea livrărilor către Europa, vor stagna și exporturile către Turcia. Ce se va întâmpla cu cererea de gaze a Chinei după 2030 este o întrebare deschisă.

Power of Siberia 2, moneda de șantaj a lui Xi

Președintele rus Vladimir Putin a propus insistent Beijingului să construiască un nou gazoduct Power of Siberia 2 și, deși proiectul a fost discutat de două ori în acest an în cadrul discuțiilor cu președintele chinez Xi Jinping, contractul mult așteptat nu a fost semnat.

Potrivit The South China Morning Post, blocajul a fost prețul: China, care cumpără deja gaz rusesc la jumătate din prețul Turciei și al Europei, caută reduceri suplimentare și nu este dispusă să investească nici măcar un yuan în construcție. Potrivit Beijingului, factura de mai multe miliarde de dolari pentru gazoduct ar trebui să fie plătită integral de Gazprom.

Pierdere netă de o mie de miliarde de ruble

Moscow Times notează că societatea de stat cândva puternică, care exploatează cele mai mari rezerve dovedite de gaze din lume, își poate permite cu greu un nou mega-proiect. Pentru anul de comercializare încheiat la 30 iunie 2023, Gazprom a înregistrat o pierdere netă de o mie de miliarde de ruble, s-a aflat într-un deficit de numerar și a fost nevoită să cheltuiască două treimi din rezervele sale de numerar. În prima jumătate a anului, producția Gazprom a scăzut cu un sfert față de nivelurile de dinainte de război, un record în istoria industriei rusești a gazelor.

Rușii suportă costurile

Pentru a remedia bilanțul Gazprom, guvernul a majorat brusc tarifele la gaze în Rusia. Din iulie 2024, acestea vor fi majorate cu 11,2%, iar din iulie 2025 - cu încă 8,2%. Ca urmare, prețul gazelor în Rusia va crește cu 20% în doi ani și cu 34% de la începutul războiului.

În același timp, până în 2025, Gazprom ar putea suferi pierderi de încă o mie de miliarde de ruble din cauza veniturilor mai mici, a creșterii poverii fiscale și a necesității de a plăti pentru programul de gazificare, a declarat în noiembrie Pavel Zavalnîi, președintele Comisiei pentru energie din Duma de Stat. Potrivit acestuia, nu va exista "niciun export" și "nicio cheltuială".

Cu puțin timp înainte de sfârșitul anului, prețul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni - de la 79 de euro la 31,99 de euro pe megawatt-oră. Gazele naturale europene nu au mai fost atât de ieftine din septembrie.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #gazprom, #pierderi, #preturi, #exporturi , #Razboi Ucraina