Rusia, forțată să retragă de pe front sisteme de apărare antiaeriană. Ce daune au produs ultimele atacuri cu drone ale Ucrainei

Luni, 22 Ianuarie 2024, ora 19:40
16116 citiri
Rusia, forțată să retragă de pe front sisteme de apărare antiaeriană. Ce daune au produs ultimele atacuri cu drone ale Ucrainei
Sistem antirachetă rusesc Panțîr/ FOTO: zn.ua

Sistemele rusești de apărare aeriană din regiunea Leningrad nu sunt probabil concepute pentru a proteja regiunea împotriva atacurilor dinspre sud, susțin analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul din 21 ianuarie.

Terminalul companiei rusești de gaze naturale Novatek a luat foc în portul Ust-Luga din Oblastul Leningrad, în apropiere de Sankt Petersburg, în noaptea de 21 ianuarie. Incendiul a fost rezultatul unei operațiuni planificate de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit unei surse anonime din cadrul agenției, citată de Ukrainska Pravda.

ISW susține că este posibil ca sistemele de apărare antiaeriană din regiunea Leningrad să nu fie bine echipate pentru a contracara atacurile din Ucraina, deoarece nu au fost proiectate având în vedere atacurile din sud.

"Rusia și-a dispus în mod istoric apărarea aeriană în zonă pentru a se apăra împotriva unor atacuri ipotetice ale NATO", au scris analiștii.

Moscova construiește în prezent un "district militar Leningrad" de-a lungul graniței cu Finlanda, pentru a intimida membrii NATO și pentru a se pregăti, eventual, pentru un viitor război cu NATO. Continuarea atacurilor ucrainene asupra activelor militare rusești din regiune ar putea forța Rusia să își schimbe tactica.

"Loviturile ucrainene în regiunea Leningrad ar putea determina forțele rusești să repoziționeze sistemele de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune de-a lungul rutelor de zbor preconizate ale dronelor ucrainene pentru a apăra potențiale ținte cu valoare strategică", a notat ISW.

Forțele ruse care folosesc sisteme cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Panțir, este puțin probabil să poată angaja toate țintele potențiale importante din regiunea Leningrad fără a aduce sisteme suplimentare în zonă, iar loviturile continue cu drone ucrainene în Rusia ar putea crește presiunea asupra apărării aeriene ruse în general.

Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat la 20 ianuarie că sistemele de apărare antiaeriană rusești sunt suficiente pentru a proteja țintele din apropierea liniilor frontului și din Crimeea ocupată, dar nu și pe cele de pe teritoriul rusesc.

"Apărarea antiaeriană rusă se subțiază. Au umplut linia frontului și Crimeea cu apărarea antiaeriană. Dar vedeți că teritoriul rusesc nu este atât de plin de echipamente de apărare antiaeriană", a declarat Ihnat.

Lovitura asupra Novatek a făcut parte dintr-un atac coordonat împotriva unor obiective militare de pe teritoriul rus, inclusiv infrastructura din regiunile rusești Tula, Smolensk și Oriol. Rapoartele privind loviturile împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei s-au înmulțit în ultimele săptămâni, deși Kievul rareori face comentarii oficiale cu privire la aceste atacuri.

Potrivit ISW, dacă Ucraina continuă să țintească zone adânc în teritoriul Rusiei, aceasta ar putea "crește presiunea asupra apărării antiaeriene a Rusiei în general".

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #atac, #drone, #sisteme aparare antiracheta , #Razboi Ucraina