Un tribunal din Rusia a condamnat un grup de tătari din Crimeea la ani grei de închisoare în Rusia

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 02:18
14016 citiri
Un tribunal din Rusia a condamnat un grup de tătari din Crimeea la ani grei de închisoare în Rusia
Mulți tătari s-au împotrivit cu vehemență ocupării peninsulei de către Moscova/ FOTO: minorityrights.org

Organizația pentru drepturile omului Solidaritate pentru Crimeea a declarat că Tribunalul Militar al Districtului de Sud al Rusiei din orașul Rostov pe Don, situat în sud-vestul țării, i-a condamnat la 11 ianuarie pe Servet Gaziev, Djemil Gafarov, Alim Karimov, Seiran Murtaza și Erfan Osmanov la câte 13 ani de închisoare, după ce i-a găsit vinovați de apartenență la grupul Hizb ut-Tahrir.

De asemenea, instanța a decis că, după ce își vor ispăși pedepsele, cei cinci bărbați vor fi plasați sub supraveghere de tip eliberare condiționată pentru o perioadă de până la 18 luni.

Toți au pledat nevinovați, spunând că nu consideră că a fi musulmani practicanți este o infracțiune.

Evhen Iaroșenko, activist al grupului pentru drepturile omului Crimeea.SOS, a declarat cu o zi înainte că lui Gafarov și Gaziyev, care au afecțiuni medicale grave, le-a fost refuzată asistența medicală în timpul detenției, iar starea lor de sănătate s-a înrăutățit dramatic.

Cei cinci, toți activiști ai grupului Solidaritatea Crimeii, au fost arestați în martie 2019, împreună cu alți 19 tătari din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014.

Grupurile rusești pentru apărarea drepturilor omului au afirmat că toți cei 24 de tătari din Crimeea arestați atunci sunt prizonieri politici. Hizb ut-Tahrir este un grup islamic interzis în Rusia, dar nu și în Ucraina.

De când Moscova a cucerit Crimeea, autoritățile ruse au urmărit penal zeci de tătari din Crimeea pentru presupusa apartenență la gruparea islamică.

Mulți tătari s-au împotrivit cu vehemență ocupării peninsulei de către Moscova. Tătarii reprezintă o minoritate considerabilă în regiune.

Exilați din țara lor natală în Asia Centrală de către autoritățile sovietice sub dictatura lui Iosif Stalin în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mulți tătari din Crimeea sunt foarte suspicioși față de Rusia și față de conducerea Moscovei.

Generalul Ben Hodges: Ucraina va recupera Crimeea până la sfârşitul lunii august

​Fostul comandant al forțelor armate americane în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, consideră că Ucraina va elibera Crimeea de sub ocupaţie rusă până la sfârșitul lui august 2023.

„Ucraina va elibera Crimeea până la sfârșitul lunii august, iar apoi, în curând, va urma restul” - a asigurat Hodges, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC.

Potrivit acestuia, Ucraina nu va fi niciodată în siguranță și nu își va putea restabili economia atât timp cât Rusia va controla Crimeea.

„De aceea, este important ca Ucraina să elibereze Crimeea, iar eu mă aștept ca acest va fi făcut înainte de sfârșitul lunii august”, a reiterat generalul în rezervă Ben Hodges.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#razboi, #Ucraina, #Rusia, #invazie, #anexare, #Crimeea, #tatari, #inchisoare , #Rusia