Șeful Tzahal: Războiul în Liban devine necesar. ”Am învățat numeroase lecții din luptele din Gaza”

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 00:30
2874 citiri
Șeful Tzahal: Războiul în Liban devine necesar. ”Am învățat numeroase lecții din luptele din Gaza”
Herzi Halevi, șeful Stului Major al armatei israeliene/ FOTO: Times of Israel

Probabilitatea unui război în nordul Israelului, la graniţa cu Libanul "în următoarele luni" este acum "mult mai mare decât era în trecut", a declarat miercuri, 17 ianuarie, şeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, relatează AFP.

"Vom începe cu o mulţime de avantaje" faţă de inamic, a declarat responsabilul militar israelian în prezenţa rezerviştilor care se antrenează la graniţa de nord cu Libanul, unde au loc zilnic confruntări cu gruparea şiită libaneză Hezbollah din 7 octombrie.

„Am învățat numeroase lecții din luptele din Gaza, dintre care multe sunt foarte pertinente pentru luptele din Liban și dintre care unele vor fi ajustate”, a subliniat el.

Generalul Halevi a reamintit că „zona din sudul Libanului este una de luptă şi va rămâne aşa atât timp cât Hezbollah va opera de acolo”.

În aceste condiții, el a trasat un obiectiv „foarte clar”. „Să permitem reîntoarcerea locuitorilor din nord acasă”, a explicat generalul Halevi, referindu-se la cei 80.000 de cetățeni israelieni care și-au părăsit locuințele din cauza atacurilor efectuate aproape zilnic de către Hezbollah.

Dacă va continua atacurile, „Hezbollah riscă să transforme întregul stat Liban într-o zonă de luptă”, a avertizat șeful Statului Major al Israelului.

Acest avertisment survine la doar o săptămână după ce generalul Halevi a făcut prima sa amenințare cu o intervenție a Israelului în Liban.

„După ce am luptat în Gaza, vom şti cum să facem asta în Liban, dacă este necesar. (...) Vă vom trimite în locurile potrivite, veţi face acolo ceea ce trebuie, un război lung de cealaltă parte, şi vom ieşi din el cu rezultate bune”, a declarat Herzi Halevi în cursul unei vizite efectuate în Fâșia Gaza.

Din 7 octombrie 2023, de la atacul Hamas, Hezbollah atacă aproape zilnic teritoriul israelian în solidaritate cu cauza organizației islamiste palestiniene. Noi ciocniri transfrontaliere la granița dintre Israel și Liban au avut loc miercuri, incluzând un atac cu 20 de rachete asupra satului Rosh Hanikra.

Atacul cu rachete nu s-a soldat cu victime, pentru că unele dintre proiectile au fost interceptate, în timp ce altele au căzut pe câmpuri, precizează The Times of Israel.

Ulterior, Hamas, care menține o anumită prezență în Liban sub protecția Hezbollah, a revendicat acest atac.

De cealaltă parte, IDF a anunțat că a lovit grupul care a lansat rachetele, ucigând un luptător al Hamas. În paralel, IDF a efectuat raiduri aeriene împotriva unor ținte Hezbollah pe tot parcursul zilei de miercuri. IDF susține că a lovit clădiri militare și „alte infrastructuri teroriste” în scopul de a „elimina amenințările” care provin dinspre Liban.

Hezbollah și Hamas fac parte din așa-numita „Axă de Rezistență” a Iranului, care consideră Israelul și Statele Unite drept „dușmanii săi de moarte”.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Hamas trebuie să dea răspunsul la propunerea de armistițiu în războiul cu Israel. Conflictul sângeros s-ar putea încheia după aproape șapte luni
Hamas trebuie să dea răspunsul la propunerea de armistițiu în războiul cu Israel. Conflictul sângeros s-ar putea încheia după aproape șapte luni
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas va răspunde luni, 29 aprilie, unei propuneri de armistiţiu în războiul cu Israelul din Gaza, aflată sub asediu şi ameninţată de foamete, relatează...
#razboi, #Israel, #Gaza, #Hamas, #Hezbollah, #liban , #Razboi Gaza