Medici unui spital din Gaza au povestit cum trupele israeliene i-au bătut și umilit. ”Am auzit sunete de frânghii, am crezut că voi fi spânzurat”

Marti, 12 Martie 2024, ora 23:42
3040 citiri
Medici unui spital din Gaza au povestit cum trupele israeliene i-au bătut și umilit. ”Am auzit sunete de frânghii, am crezut că voi fi spânzurat”
Spitalul Nasser din Gaza/ FOTO: ABC News

Personalul medical palestinian din Gaza a declarat pentru BBC că au fost legați la ochi, reținuți, forțați să se dezbrace și bătuți în mod repetat de trupele israeliene după un raid la spitalul lor luna trecută.

Ahmed Abu Sabha a povestit pentru BBC că a fost ținut timp de o săptămână în detenție, unde, a spus el, a fost păzit de câini, iar mâna i-a fost ruptă de un soldat israelian.

Alți doi medici, care au dorit ca numele lor să nu fie făcute publice, au declarat că au fost umiliți, bătuți, stropiți cu apă rece și forțați să îngenuncheze în poziții incomode ore întregi.

O înregistrare făcută pe ascuns în spitalul Nasser, în ziua în care medicii spun că au fost reținuți și transportați în afara spitalului, arată câțiva bărbați în lenjerie intimă în fața unei intrări a spitalului, așezați în genunchi, cu mâinile la ceafă.

„Cei care încercau să își miște capul sau să facă vreo mișcare erau loviți", a declarat pentru BBC directorul general al spitalului, doctorul Atef Al-Hout. „I-au ținut preț de aproximativ două ore în această poziție rușinoasă”, a adăugat el.

Abu Sabha, medic voluntar la Nasser, în vârstă de 26 de ani, a descris unele tratamente din timpul detenției drept tortură, cum ar fi punerea deținuților să stea în picioare ore întregi fără pauză. El a mai spus că medicii au fost obligați să se întindă pe burtă pentru perioade lungi de timp și nu li s-a dat mâncare.

Medicii au declarat pentru BBC că maternitatea spitalului, numită Mubarak, a devenit locul în care IDF a interogat și bătut personalul medical. Dr. Abu Sabha a spus că inițial a fost lăsat să rămână cu pacienții după raid, dar ulterior a fost dus la Mubarak, despre care a spus că a devenit „mai mult decât un loc de tortură”.

„M-au pus pe un scaun. Am auzit sunete de frânghii, așa că am crezut că voi fi spânzurat. Am crezut că voi fi executat. După aceea, au spart o sticlă și cu ea m-au tăiat la picior și m-au lăsat să sângerez. Apoi au început să aducă și alți medici și să îi pună unul lângă altul. Le auzeam numele și vocile", a povestit el.

49 de persoane care lucrau la spital reținute în acea zi de IDF

BBC a realizat o investigație în legătură cu percheziția israeliană intervievând personal medical și palestinieni care se adăposteau în curtea spitalului, obținând pe această cale numele a 49 de persoane care lucrau la spital reținute în acea zi de IDF. Dintre acestea, 26 au fost confirmate din multiple surse, între care medici, Ministerul Sănătății condus de Hamas, organizații internaționale umanitare și membri ai familiei.

Unii dintre ei sunt încă dispăruți, potrivit mărturiilor familiilor lor și Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Medicii care nu au fost reținuți au relatat că li s-a ordonat să mute pacienți grav bolnavi în alte clădiri ale spitalului, au fost deturnați de la îndatoririle lor pentru a fi interogați și li s-au repartizat pacienți pentru tratarea cărora nu erau calificați, toate acestea în timp ce lucrau în condiții insalubre și le lipseau electricitatea, apa și ale lucruri de bază pentru menținerea pacienților în viață.

Niciunuia dintre cei trei medici reținuți și ulterior eliberați nu i-au fost aduse acuzații, spun ei. În schimb, au fost interogați despre prezența ostaticilor sau a combatanților Hamas în spital.

BBC a transmis Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) acuzațiile medicilor, care au negat că personalul medical a fost rănit în timpul raidului.

Mărturiile medicilor sunt în contradicție cu o informare separată oferită BBC de către un oficial de rang înalt al IDF, care a declarat că nu au fost efectuate arestări în rândul personalului medical de la spitalul Nasser,„cu excepția cazului în care am știut că era posibil să obținem de la aceștia anumite informații".

„Aveam motive rezonabile să presupunem că au informații, așa că i-am reținut pentru a le pune întrebări și pentru interogatorii, dar nu mai mult de atât.

Nu i-am încătușat, nu i-am luat pentru interogatoriu, nici pentru arestare, ci în scopul de discuta cu el și a încerca să obținem informații despre ostatici sau despre comandanții Hamas care se aflau în spital... un interogatoriu foarte simplu și atât”, a spus oficialul.

Ce spune Tzahal

O parte din ostaticii duși de Hamas în Fâșia Gaza în cursul atacului din 7 octombrie au declarat că au fost aduși în complexul spitalului Nasser într-o ambulanță. O ostatică eliberată a declarat că soțul ei - care a rămas în enclava palestiniană - a fost acoperit cu un cearșaf pentru a da impresia că e adus un cadavru.

Tzahal a răspuns BBC că „aproximativ 200 de teroriști și suspecți de activități teroriste au fost reținuți, inclusiv unii care s-au dat drept echipe medicale, și că "au fost găsite multe arme, precum și medicamente destinate ostaticilor israelieni".

Ei au precizat că au operat într-un „mod precis și țintit, provocând daune minime activității curente a spitalului și fără a răni pacienți sau personal medical".

Un expert în drept umanitar a spus că filmările și mărturia personalului medical intervievat de BBC sunt „extrem de îngrijorătoare”.

„Este împotriva a ceea ce a fost de multă vreme o idee fundamentală în legea care se aplică în conflictele armate, și anume că spitalele și personalul medical sunt protejate”, a declarat Dr. Lawrence Hill-Cawthorne, director al Centrului pentru Drept Internațional de la Universitatea din Bristol.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#razboi, #Gaza, #Hamas, #spital, #medici, #marturii, #armata israeliana , #Razboi Gaza