Mircea Geoană nu exclude riscul unui război în Europa. Mesajul secretarului general adjunct al NATO pentru români

Sambata, 12 Februarie 2022, ora 19:25
7344 citiri
Mircea Geoană nu exclude riscul unui război în Europa. Mesajul secretarului general adjunct al NATO pentru români
Mircea Geoană a subliniat că apartenenţa la NATO este cea mai credibilă garanţie de securitate din istoria țării FOTO Facebook / Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit sâmbătă, 12 februarie, despre posibilitatea ca Rusia să atace Ucraina, dar a dat asigurări că țara noastră nu are motive de îngrijorare atât timp cât face parte din NATO.

Întrebat la Digi 24 despre informaţia privind un posibil atac al Rusiei în Ucraina, pe 16 februarie, Mircea Geoană a declarat: ”Nu avem o imagine completă asupra intenţiilor reale ale preşedintelui Putin. Ceea ce putem spune şi este şi ceea ce comunicăm, pe baza informaţiilor pe care le primim la nivelul ţărilor aliate, şi facem asta permanent, este că în clipa de faţă, mobilizarea, organizarea, logistica şi susţinerea forţelor ruseşti, în Ucraina, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenţie militară, practic, în orice moment”.

Secretarul general adjunct al NATO a continuat: Noi nu spunem că este ziua Z sau Y. Au fost speculaţii cu privire la Jocurile Olimpice de Iarnă, noi nu lucrăm cu astfel de repere, lucrăm cu realităţi de pe teren. În clipa de faţă, Federaţia Rusă a mobilizat forţe considerabile, are toate elementele de comandă, logistică, susţinere, suport, un număr masiv de agenţi infiltraţi în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări şi chiar încercări de schimare a regilmului politic”.

Potrivit lui Geoană, ”astăzi, Federaţia Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel”.

”Sperăm ca, în cele din urmă, Federaţia Rusă să înţeleagă, privind lucid lucrurile, şi făcând o analiză post-beneficiu, ce are de câştigat sau de pierdut, într-o eventualitate sau în cealaltă, că au de pierdut enorm de mult în eventualitatea în care recidivează, pentru că nu sunt la prima acţiune militară împotriva unui stat independent şi suveran din Europa, am mai văzut-o şi cu ocazia ocupării ilegale a Crimeei”.

Mircea Geoană a mai afirmat, despre poziţia ţării noastre, în acest context, că ”există o diferenţă calitativă cu privire la securitatea pe care NATO o asigură membrilor săi”.

”Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii noastre, dar nu putem exclude riscul de război, din nou, război convenţional în Europa, după atâtea decenii, iar acest lucru creează preocupări”, a spus el.

Geoană a dat asigurări că ”pentru români, pentru polonezi, pentru Flancul Estic, poate să spună foarte clar că nu sunt motive de preocupare”.

”Apartenenţa noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanţie de securitate din istoria complicată a naţiunii române şi a acestei părţi de Europa, care a fost totdeauna la confluenţa marilor puteri, mişcate din stânga în dreapta”, a mai afirmat Mircea Geoană.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite...
#razboi, #Mircea Geoana, #secretar general adjunct NATO, #invazie ucraina, #Rusia , #stiri Mircea Geoana