Putin, apel patetic către afaceriștii ruși: "Investește aici, e mai sigur în propria ta casă". Ce predicții face despre sancțiunile asupra Rusiei

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 17:42 6843 citiri
Vladimir Putin, la forumul economic de la Sankt Petersburg FOTO TASS

Președintele Rusiei Vladimir Putin a susținut un discurs pe larg la Forumul Economic de la Sankt Petersburg. Liderul de la Kremlin a condamnat "blitzkrieg"-ul economic al statelor europene și i-a îndemnat pe afaceriștii ruși să investească în plan intern.

Putin a început prin a spune că SUA se prefac că nu observă că există alte centre de putere în lume. El a adăugat că națiunile occidentale încă gândesc în termenii secolului trecut, tratând alte state drept colonii.

Liderul de la Moscova a atacat sancțiunile impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, spunând că acestea sunt „nebunești și necugetate”. El a subliniat că țările occidentale nu au reușit să distrugă Moscova. „Bitzkrieg-ul economic împotriva Rusiei nu avea nicio șansă de a reuși de la bun început”, spune el.

Președintele rus a atras atenția că sancțiunile sunt mai dăunătoare celor care le impun. El a afirmat că Uniunea Europeană ar putea pierde peste 400 de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.

Putin a adăugat că UE și-a pierdut „suveranitatea politică” în răspunsul său la războiul din Ucraina. Inflația este în creștere în țările UE și că inegalitatea va crește doar ca urmare a sancțiunilor, a declarat locatarul Kremlinului.

Referindu-se la temerile legate de o criză alimentară globală declanșată de războiul din Ucraina, Putin a susținut că Rusia este capabilă să-și crească semnificativ exporturile de cereale și îngrășăminte.

Numai exporturile de cereale ar putea ajunge la aproximativ 50 de milioane de tone, potrivit președintelui rus.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, alături de Rusia, dar nu a reușit să trimită provizii în străinătate din cauza blocării porturilor sale.

Dar Putin a negat în continuare că Moscova împiedică în vreun fel Ucraina să-și trimită produsele în străinătate – sau că este de vină pentru creșterea prețurilor pe piața globală a cerealelor. Rusia va trimite exporturi de alimente în Africa și Orientul Mijlociu, a adăugat el.

El a transmis că decizia Rusiei de a începe așa-numita „operațiune militară specială” a fost dificilă, dar a fost „forțată asupra noastră”.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Putin spune că aceasta a avut ca scop protejarea „poporului nostru”, cu referire la oamenii din Donbas – din estul Ucrainei, în timp ce și-a repetat acuzația că aceștia „au fost supuși genocidului”. Liderul rus a afirmat că „Occidentul continuă să pompeze arme în Ucraina" și că „toate obiectivele operațiunii speciale vor fi atinse fără nicio îndoială”.

În continuare, Putin a implorat întreprinderile rusești să continue să lucreze în țara sa.

„Investește aici”, a îndemnat el, explicând că există „un potențial uriaș” în Rusia. „Este mai sigur în propria ta casă. Cei care nu au vrut să asculte asta au pierdut milioane în străinătate”.

Nici Statele Unite nu au scăpat de ”tirul” liderului de la Kremlin:

”După ce și-au declarat victoria în Războiul Rece, s-au declarat mesagerul lui Dumnezeu pe Pământ, care nu are responsabilități, ci doar interese și acele interese sunt declarate sacre. Ei nu par să observe că în ultimele decenii s-au format noi centre puternice pe planetă.

Fiecare dintre ei își dezvoltă propriile sisteme politice și instituții publice, își implementează propriile modele de creștere economică și desigur au dreptul să le protejeze, să asigure suveranitatea națională. Elitele conducătoare ale unor țări occidentale au astfel de iluzii, nu vor să vadă lucrurile evidente, dar se agață cu insistență de umbrele trecutului, de exemplu, cred că dominația Occidentului în politică și în economia este o cantitate neschimbată, una eternă. Dar nu există nimic etern.”

Vladimir Putin și-a încheiat discursul spunând că „Rusia intră în noua eră care începe ca o națiune puternică, suverană. Cu siguranță vom folosi oportunitățile colosale oferite de vremurile actuale și vom fi și mai puternici. Este evident că regulile, esența noii ordini mondiale, vor fi stabilite de state suverane puternice”. Altele, spune el, sunt „condamnate să rămână colonii fără drepturi”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News