Viktor Orban a discutat cu președintele Rusiei. I-ar fi sugerat un armistițiu imediat în Ucraina și să vină la negocieri de pace în Ungaria UPDATE

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 17:43
3746 citiri
Viktor Orban a discutat cu președintele Rusiei. I-ar fi sugerat un armistițiu imediat în Ucraina și să vină la negocieri de pace în Ungaria UPDATE
Premierul Ungariei, Viktor Orban FOTO / Facebook Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că a vorbit cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, miercuri, 6 aprilie, şi i-a sugerat să declare un armistițiu imediat și să discute cu liderii ucrainean, francez şi german, informează AFP şi Reuters.

Viktor Orban a declarat într-o conferinţă de presă că l-a invitat pe Putin să participe la negocieri de pace în Ungaria, alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de cel francez, Emmanuel Macron, precum şi alături de cancelarul german, Olaf Scholz.

"El (Putin) a spus da, însă cu condiţii", a precizat Orban, fără a oferi alte detalii, arată Agerpres.

Premierul ungar a dat asigurări că şeful statului rus a avut iniţiativa acestui apel telefonic, după ce l-a felicitat deja pentru a patra sa victorie în alegerile legislative care au avut loc duminică.

Kremlinul a anunţat la rândul său într-un comunicat că Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul Ungariei, Viktor Orban, despre organizarea de negocieri între Rusia şi Ucraina.

Orban le-a mai spus jurnaliştilor că nu va ceda presiunilor pentru extinderea sancţiunilor la importurile de petrol şi gaze din Rusia.

Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene (UE) şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), nu l-a condamnat explicit pe Vladimir Putin de la declanşarea ofensivei militare ruse, chiar dacă ea a condamnat invazia rusă.

"Ceea ce este sigur e că noi nu vom trimite arme Ucrainei. Noi nu vom ceda presiunii pentru a extinde sancţiunile la petrolul şi gazul rusesc", a insistat Viktor Orban.

Întrebat cu privire la oraşul ucrainean Bucea, din nord-vestul Kievului, unde zeci de cadavre au fost descoperite săptămâna trecută, Orban s-a delimitat de valul de condamnări ale ţărilor occidentale. "Cred că trebuie examinate toate atrocităţile, noi trăim într-o epocă de manipulare masivă", a afirmat el, cerând o anchetă "independentă şi echitabilă" şi îndemnând la protejarea civililor "cu orice preţ".

El susţine că este pregătit să plătească livrările de gaze ruseşti în ruble, spre deosebire de Uniunea Europeană, care a căutat un front unit pentru a se opune cererii Moscovei de a plăti aprovizionarea cu gaze în ruble.

Naţionalistul Orban este văzut ca apropiat al Rusiei şi i-a descris pe birocraţii de la Bruxelles şi pe preşedintele ucrainean Zelenski drept ”adversari” în discursul susţinut duminică seara, după ce a fost reales în al patrulea mandat la rând.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Țările NATO analizează posibilitatea să doboare rachete rusești, după incidentele din Polonia
Țările NATO analizează posibilitatea să doboare rachete rusești, după incidentele din Polonia
Ministrul adjunct de externe al Poloniei a declarat marţi că NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachetele ruseşti care se apropie prea mult de frontierele Alianţei...
#razboi Ucraina, #Ucraina, #Orban Viktor, #putin, #Putin presedinte Rusia , #Razboi Ucraina