Cum arată, în realitate, embargoul pe petrolul rusesc impus de UE. Privilegiile primite de țări precum Ungaria sau Bulgaria

Marti, 31 Mai 2022, ora 10:58
3616 citiri
Cum arată, în realitate, embargoul pe petrolul rusesc impus de UE. Privilegiile primite de țări precum Ungaria sau Bulgaria
Statele UE au ajuns la un compromis privind embargoul asupra petrolului rusesc FOTO DW

Uniunea Europeană vrea să oprească mai mult de două treimi din livrările de petrol rusesc către Europa. Dar conductele Rusiei rămân scutite de embargo.

Potrivit diplomaților, compromisul prevede că, la insistențele Ungariei, vor fi blocate deocamdată doar livrările de petrol rusești pe mare. Transporturile de petrol prin conductele între Rusia și Europa ar trebui inițial să continue să fie posibile.

Există ceva profund contradictoriu în acest rezultat “alambicat”, potrivit Le Monde. Liderii celor 27 de state membre ale UE erau nevoiți să-și arate unitatea în fața șantajului Moscovei și hotărârea de a nu mai finanța războiul din Ucraina cumpărând petrol și gaze de la Putin. Ei se înțeleseseră deja să nu mai cumpere cărbune din Rusia începând din luna august, iar Ungaria, Cehia și Slovacia, țări fără ieșire la mare, se arătau pregătite să blocheze orice plan de întrerupere brutală, imediată, a aprovizionării.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a pledat pentru "soluții înainte de sancțiuni". „Familiile maghiare pot sta liniştite în seara asta, am respins cea mai scandaloasă idee”, a spus Orban într-un mesaj video pe Facebook, după summitul Consiliului European. O interzicere totală a importurilor de petrol rusesc ar fi fost „inacceptabilă” și „ca o bombă nucleară” pentru Ungaria, a subliniat Orban.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Bulgaria a primit la rândul ei dreptul de a cumpăra hidrocarburi din Rusia vreme de un an și jumătate de acum înainte. Cât despre țările maritime, Grecia, Malta și Cipru, ele vor putea continua să transporte petrol rusesc pe navele lor pentru a-l vinde în afara UE.

UE a amânat așadar tot ceea ce părea să stârnească probleme. Liderii UE încearcă să garanteze, de asemenea, în contextul embargoului petrolului, că se vor menține condițiile de concurență echitabile pe piața internă europeană. Belgia a fost una dintre țările care se temeau de concurență neloială - în special pentru portul Antwerpen - dacă și Germania putea continua să obțină petrol rusesc mai ieftin prin conducta Drujba, cum va putea să o facă o vreme Ungaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Celebrul actor francez Alain Delon a primit cea mai înaltă distincție din partea Ucrainei, pentru susținerea publică a țării încă de la începutul războiului în care a fost atacată de...
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare
După începutul războiului din Ucraina și pierderea multor piețe energetice din Europa, Putin și-a redirecționat exporturile spre alte țări, pentru a-și alimenta mașina de război. Însă...
#razboi Ucraina, #sanctiuni Rusia, #embargo petrol rusesc , #Uniunea Europeana