Ungaria cere deblocarea fondurilor din PNRR pentru sprijinirea refugiaților ucraineni. Guvernul Orban n-a primit banii din cauza încălcării valorilor europene

Marti, 22 Martie 2022, ora 19:53
2078 citiri
Ungaria cere deblocarea fondurilor din PNRR pentru sprijinirea refugiaților ucraineni. Guvernul Orban n-a primit banii din cauza încălcării valorilor europene
Ungaria este criticată de Bruxelles că încalcă statul de drept şi valorile europene FOTO Facebook / Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut Comisiei Europene să accepte deblocarea fondurilor care îi revin țării sale în cadrul planului european de redresare post-pandemie pentru a putea gestiona criza refugiaților ucraineni.

Într-o scrisoare adresată pe 18 martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Viktor Orban menţionează că intenţionează să folosească această parte de împrumuturi - pe care o va include în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) - pentru activităţi umanitare, apărare, controlul graniţelor şi alte acţiuni legate de gestionarea crizei umanitare după invazia rusă în Ucraina.

Ungaria a primit până în prezent peste 450.000 de refugiaţi din Ucraina şi ”responsabilitatea comună” a statelor UE este esenţială în gestionarea acestei crize, remarcă premierul ungar în scrisoarea adresată Comisiei Europene. ”În acest scop, Ungaria nu cere decât un acces imediat şi efectiv la fondurile europene care îi sunt alocate şi să le poată folosi în mod flexibil pentru destinaţiile cele mai adecvate în gestionarea crizei”, subliniază Viktor Orban, care la alegerile legislative din 3 aprilie se va confrunta cu un front unit al opoziţiei.

Premierul ungar precizează că, în final, guvernul său a decis să solicite şi partea de împrumuturi din PNRR circa 9 miliarde de euro, după ce hotărâse să acceseze numai componenta de granturi din planul european de redresare post-pandemie.

Conduse de guverne conservatoare, Polonia şi Ungaria sunt criticate de Bruxelles că încalcă statul de drept şi valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie, respingerea migranţilor (în cazul Ungariei) şi mai recent contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional. Din aceste motive, Comisia Europeană nu le-a a aprobat încă PNRR-urile.

Mai mult, Comisia Europeană a adoptat la începutul lunii martie orientările ce cuprind condiţiile în care va putea suspenda fondurile europene ale statelor UE despre care consideră că încalcă statul de drept, vizate fiind de asemenea cele două ţări, care în replică acuză instituţiile europene că practică standarde duble şi că-şi atribuie competenţe ce nu sunt prevăzute în tratatele UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul
Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul
O statistică recentă a Institutul Kiel pentru Economia Mondială (ISW) dezvăluie un top al țărilor care au ajutat Ucraina, pentru a face față agresiunii Rusiei. Pe primul loc în acest...
#razboi Ucraina, #Viktor Orban, #refugiati ucraineni, #PNRR , #Ungaria