Unde a greșit Putin și un exercițiu de imaginație cu Harghita și Covasna

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Vineri, 06 Mai 2022, ora 16:44
8617 citiri

În nenumărate ocazii, Țarul și-a exprimat regretul pentru dizolvarea URSS, considerând ca fiind o imensă greșeală, fără însă a-l numi pe Mihail Gorbaciov ca principal “vinovat” pentru acest lucru.

Pentru a mai recupera ceva din teritoriile “pierdute”, rușii au inventat “republicile populare”. Practic, acolo unde există o minoritate filorusă, cât de mică, Putin o încurajează să ceară separarea de țara de care aparține. În cazul de față, separatiștii filoruși din Donbas au cerut autorităților ucrainene crearea a două republici independente, care să se desprindă de Ucraina. Dar mai există și alte exemple: Oseția de Sud și Abhazia, teritorii care au aparținut de drept Georgiei au fost recunoscute de Federația Rusă ca republici independente. Ca și Arțahul, teritoriu care aparținea Azerbaidjanului. Sau Transnistria, care aparține Republicii Moldova. Toate aceste exemple dovedesc că nu e vorba de un accident, ci de o strategie.

Imaginați-vă că Harghita și Covasna ar cere separarea de România și alipirea la Ungaria (chiar dacă aceste două județe nu sunt învecinate cu Ungaria, teoretic, ar fi posibil). Ce ar face în acest caz statul român? Evident că ar trebui să intervină în forță, pentru a întrerupe acest act neconstituțional, nu? Asta a făcut și statul ucrainean în Donbas. Putin, însă, deabia aștepta asta, pentru a putea trimite în ajutorul separatiștilor armament și chiar și trupe (soldații au fost instruiți să-și scoată însemnele ruse de pe uniforme, pentru a nu putea fi recunoscuți). Asta a dus la un război in toată regulă, care a durat timp de opt ani și care a făcut zeci de mii de victime, de ambele părți. Iar acum Rusia arată cu degetul spre NATO, pentru faptul că livrează arme și muniție Ucrainei, lungind astfel războiul. Dubla măsură este evidentă.

Motivația invadării Ucrainei

Putin a declarat, de nenumărate ori, că extinderea NATO, maltratarea populației din Donbas, lovitura de stat din 2014 (așa numește el revoluția ucraineană) și nazificarea Ucrainei sunt cauzele pentru care a declanșat această “operațiune militară specială”, cum o numește el.

Șeful statului rus a repetat, până la extenuare, faptul că, după destrămarea URSS, americanii le-ar fi promis rușilor că NATO nu se va extinde spre est nici măcar un centimetru, fără însă a aduce vreo dovadă în acest sens. Dacă o astfel de înțelegere ar fi fost într-adevat parafată de cele două părți, Putin ar fi dat-o publicității. Și atunci, de ce susține un lucru neadevărat? Pentru că avea nevoie să justifice această agresiune atât în fața propriului popor, cât mai ales în fața întregii lumi.

Așa-zisa lovitură de stat din 2014, evident, nu a fost pe placul rușilor, pentru că aderarea la piața și principiile europene ar fi scos definitiv Ucraina de sub influența rusă. Ca să nu mai spunem de aderarea la NATO, care i-ar fi făcut pe ucraineni și teritoriul lor național de neatins.

Ce vrea Putin

Nu vrea prea multe. Inițial, în momentul invadării Ucrainei, Putin declarase că nu dorește altceva decât apărarea cetățenilor filoruși din așa-zisele republici Donețk și Lugansk, ca și denazificarea Ucrainei, aluzie la Detașamentul de Operațiuni Speciale „Azov”, despre care, însă, Mark Ayres, un britanic care a luptat timp de două luni alături de ei, spune că, după ce i-a cunoscut, “nu sunt nici monștri, nici psihopați”.

Mai apoi, însă, Putin a crescut pretențiile. Acum vrea Crimeea, însă și cu un coridor terestru către aceasta. Adică, o fâșie cât mai largă posibil din sudul Ucrainei, care să conțină, printre altele, și Odesa și Mariupolul, tăindu-le astfel ucrainenilor, pentru totdeauna, ieșirea la Marea Neagră și la Marea Azov. Și dacă tot suntem aici, vrea și un coridor terestru către Transnistria. Și mai vrea și Insula Șerpilor, cu care să controleze și Marea Neagră. Și mai vrea Putin două coridoare terestre: unul care să lege Kaliningradul de Rusia Mamă și un altul pentru amicul Lukașenko, ca să aibă și el ieșire la marea Baltică! Pentru asta, însă, va trebui să invadeze atât Letonia, cât și Lituania.

Negocierile de pace

În acest moment, negocierile de pace sunt blocate, cererile Rusiei fiind de neacceptat. Ce să negocieze Ucraina? Dezmembrarea ei și desființarea ca națiune?

Golanul de cartier

Ca și golanul de cartier care încearcă să intimideze pe toată lumea pentru a-și asigura controlul asupra afacerilor din teritoriu, Putin îi amenință pe toți cei care nu-l susțin sau care vor să iasă de sub “protecția” sa. Și ce cumsecade părea… Așa s-a ajuns la amenințarea Finlandei și a Suediei, țări care, în urma invadării fără motiv a Ucrainei, nu se mai simt în siguranță și, de aceea, au hotărât că ar fi mai bine să intre sub umbrela NATO. Putin a mai amenințat și țările baltice, atât pentru ajutoarele acordate Ucrainei, cât și pentru că au aderat la sancțiunile UE la adresa Rusiei. În fine, mai sunt și alte țări care au trimis ajutoare militare Ucrainei, ba chiar au fost amenințate și SUA, Marea Britanie și NATO însăși!

Unde a greșit Putin

Țarul a făcut mai multe greșeli care ar putea să-l coste funcția de președinte.

În primul rând, nu a verificat starea reală a Armatei Ruse. Chiar dacă a fost mințit de către comandanții ei, care îl tot asigurau că totul e ok, Putin ar fi trebuit să știe că furtul banului public, corupția și nepotismul pot dezintegra orice instituție, chiar și pe cea a Armatei sau a Securității. Armata de care toată lumea se temea s-a dovedit a fi foarte asemănătoare cu cele din lumea a doua, ca să nu zic a treia. Armamentul din dotare este vechi și depășit tehnic, cu o întreținere extrem de slabă sau chiar inexistentă, cu piese fabricate pe timpul URSS și cu greșeli de proiectare, cu muniție expirată sau de proastă calitate șamd. De altfel, până și mândria Marinei Ruse, crucișătorul Moskva, era doar un morman de fiare vechi, dat la apă în 1979 și doar “cârpit”, pe ici - pe colo, dar niciodată modernizat la nivelul NATO.

Fii la curent cu cele mai noi informatii LIVE despre razboiul din Ucraina

O altă mare greșeală a fost tempistica. Faptul că Putin s-a grăbit și a declanșat invazia la sfârșitul lunii februarie a făcut ca o importantă parte a Diviziei sale Motorizate să se împotmolească în noroaie și să fie abandonată, iar soldații să fie capturați de către forțele ucrainene.

La asta, se adaugă faptul că Armata Rusă pare a fi extrem de neprofesională și profund dezorganizată. S-a văzut extrem de clar lipsa de coordonare și de viziune și chiar un anume diletantism. Mulți dintre soldații ruși sunt “pufani”, deci foarte slab pregătiți. În plus, trebuie să aștepte zile întregi până să primească muniție, carburant, ajutor medical sau chiar hrană. Asta a fost o mană cerească pentru ucraineni.

O altă greșeală a fost faptul că Putin a dat crezare informațiilor eronate primite de la Serviciul Federal de Securitate (FSB). Agenții îl informau că invazia va fi la fel de ușoară ca și cea din Crimeea, că populația va opune o slabă rezistență, fapt ce a dus mai apoi la umilirea Armatei Ruse în fața întregii lumi. Să devină Putin o altă victimă a Securității, ca și Ceaușescu?

În fine, o altă gravă greșeală de apreciere a fost faptul că Putin nu se aștepta ca lumea civilizată să reacționeze atât de rapid și de hotărât în apărarea Ucrainei. Cu mici excepții, țările din UE au făcut front comun, atât în ceea ce privește cele 6 valuri de sancțiuni de până acum împotriva Federației Ruse și Belarusiei, cât și în ceea ce privește susținerea financiară și militară a Ucrainei.

Sigur că armele atomice ale Rusiei, mai cu seamă Satan 2 și Poseidon, dau coșmaruri multora, dar ele nu vor putea fi folosite pentru simplu fapt că ar atrage automat o replică imediată din partea NATO, ceea ce ar putea însemna sfârșitul civilizației umane. Și eu nu cred că rușii vor să se sinucidă, mai ales pentru că nimeni nu vrea să-i atace, de fapt, în acest moment. Și, probabil, nici în viitor.

Un lucru e sigur, însă: începând de astăzi, rușii nu vor mai putea face ceea ce vor. Cel puțin nu în Europa.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#razboi Ucraina, #Vladimir Putin, #Rusia, #Harghita, #Covasna , #Ucraina