Un fost ambasador al SUA avertizează: Pericolul neștiut din America de care poate profita Putin

Sambata, 07 Octombrie 2023, ora 03:40
12727 citiri
Un fost ambasador al SUA avertizează: Pericolul neștiut din America de care poate profita Putin
Succesul trupelor ucrainene este condiționat de sprijinul militar al Occidentului FOTO / Newsweek

Stephen Sestanovich, un fost ambasador american și oficial al Departamentului de Stat atrage atenția asupra pericolului neștiut din SUA cu care se confruntă Ucraina în războiul cu Rusia. Expertul avertizează Kievul că poate pierde teren în bătălia crucială pentru mințile americanilor în privința ajutorului militar, în contextul unei oboseli occidentale și a unui impas pe câmpul de luptă.

Cu câștiguri doar limitate până acum într-o contraofensivă a Kievului de luni de zile, agravarea oboselii Vestului ar putea submina și mai mult impulsul Ucrainei și ar putea prezenta noi oportunități pentru președintele rus Vladimir Putin, potrivit Newsweek.

„Riscurile militare cu care se confruntă ucrainenii sunt evidente – ceea ce le va avea în față va fi dificil și costisitor, dar poate fi făcut mai ușor cu arme mai multe și mai performante”, a declarant Stephen Sestanovich, care a fost anterior ambasador al Statelor Unite ale Americii pentru aceste țări din fosta Uniune Sovietică.

Mutare neașteptată în forță a lui Putin: Oligarhii ruși păcăliți de mâna de fier a Kremlinului

„Ceea ce ucrainenii nu știu să calculeze este riscul politic – posibilitatea ca, într-un fel, guvernele occidentale, după mult ajutor și multă retorică de susținere, să decidă că de fapt este mai bine să-l lași pe Putin să aibă mai mult din ceea ce își dorește”, a adăugat el. „Cu un an în urmă, ideea aia ar fi părut de neînțeles pentru majoritatea liderilor occidentali, dar acum?”

În timp ce voci sceptice au existat în SUA de la începutul conflictului din februarie 2022, consensul de bază în sprijinul înarmării Ucrainei a început să se fragmenteze din ce în ce mai mult, cu efect dramatic la Washington.

O închidere guvernamentală a fost evitată în SUA în weekend, cu un proiect de lege de ultimă oră care a omis ajutorul acordat Ucrainei pe fondul presiunii republicane. Câteva zile mai târziu, președintele Camerei Kevin McCarthy a fost demis într-un vot istoric pe fondul acuzațiilor colegului reprezentant republican Matt Gaetz că McCarthy ar fi încheiat un acord secret cu președintele Joe Biden pentru a menține asistența militară pentru Ucraina.

Sprijinul popular din SUA pentru Ucraina scade

Chiar dacă Casa Albă a promis că va continua cu sprijinul său pentru Kiev, Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a atacat miercuri pe rețelele de socializare „elitele conservatoare occidentale” pentru că a pus sub semnul întrebării ajutorul militar acordat Ucrainei.

Este posibil ca tensiunile să crească în continuare pe măsură ce SUA intră în ceea ce se așteaptă a fi un sezon electoral deosebit de controversat.

„Bănuiesc că deja campania electorală din SUA ar putea avea un impact asupra politicii administrației Biden în Ucraina, mai ales dacă opinia publică din SUA se înclină împotriva sprijinului ferm continuu pentru Ucraina”, a declarat Helmut W. Ganser, general de brigadă german în retragere, care a fost anterior șef adjunct al departamentului de politică militară al ministerului german al Apărării și consilier al ambasadorilor Germaniei la NATO și Națiunile Unite.

Mutare surpriză a lui Putin: Documente secrete dezvăluite la Londra arată intenția ascunsă a Rusiei

„Biden va trebui apoi să cântărească și să navigheze între obiective conflictuale, câștigarea alegerilor și continuarea unui nivel ridicat de sprijin pentru Ucraina”, a declarat Ganser. „Pe de altă parte, Putin poate pariază că sprijinul SUA pentru Ucraina va scădea în timp și că trebuie doar să susțină războiul, cel puțin pe tot parcursul anului 2024 – nu sunt perspective bune pentru sfârșitul acestui război”.

Deja, sprijinul popular din SUA pare să scadă. Un sondaj publicat săptămâna trecută de ABC News și The Washington Post a arătat că cei din SUA care cred că administrația Biden face „prea mult” pentru a sprijini Ucraina a crescut la 41%, de la 33% în februarie 2023 și doar 16% în aprilie 2022, la două luni după izbucnirea conflictului.

Opinia publică din Europa se schimbă și ea. Un sondaj Eurobarometru afiliat la UE, realizat în august, a arătat că 34% nu sunt de acord cu finanțarea de către Uniunea Europeană a achiziționării și furnizării de echipamente militare și instruire către Ucraina, față de 26% în aprilie 2022.

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #SUA sprijin Ucraina, #SUA ajutor militar Ucraina, #sprijin militar, #Putin razboi, #SUA Ucraina, #Ucraina SUA , #Razboi Ucraina