UE suspendă comerțul cu Rusia, investițiile în energie și exporturile bunurilor de lux. Acoliții lui Putin, vânați după cripto-active

Vineri, 11 Martie 2022, ora 20:27 4187 citiri
Blocul comunitar va interzice noile investiţii europene în sectorul energetic al Rusiei FOTO Twitter / Ursula von der Leyen

UE a anunțat vineri, 11 martie, în ce constă noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, decis în contextul războiului din Ucraina, în colaborare cu Statele Unite şi alţi aliaţi G7.

Potrivit președintelui C.E., Ursula von der Leyen, UE va suspenda comerţul şi tratamentul economic privilegiat al Moscovei, utilizarea de cripto-active de către Rusia şi va interzice exporturile către această țară de bunuri de lux ale UE, precum şi importul de produse din fier şi oţel.

”Mâine vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele pe care le foloseşte pentru finanţarea acestui război barbar”, a spus Ursula von der Leyen.

Alături de alţi aliaţi occidentali, precum Statele Unite, Uniunea va revoca statutul comercial al Rusiei de ”naţiunea cea mai favorizată”. În acest fel, UE ar putea interzice sau impune tarife punitive asupra mărfurilor ruseşti şi ar plasa Rusia la egalitate cu Iran sau Coreea de Nord.

Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectorul siderurgic.

Potrivit şefei executivului UE, drepturile de membru ale Rusiei în principalele instituţii multilaterale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, vor fi suspendate.

”Rusia nu poate încălca în mod grav dreptul internaţional şi, în acelaşi timp, să se aştepte să beneficieze de privilegiile de a face parte din ordinea economică internaţională”, a spus ea.

Aliaţii G7 vor găsi modalităţi săptămâna viitoare de a viza ”acoliţii” lui Putin şi se vor strădui să se asigure că Rusia şi elitele sale nu pot folosi cripto-active pentru a se sustrage sancţiunilor.

Uniunea Europeană va interzice în special exporturile către Rusia de bunuri de lux UE, o măsură concepută ca o lovitură pentru elitele ruseşti.

În cele din urmă, blocul comunitar va interzice noile investiţii europene în sectorul energetic al Rusiei.

”Această interdicţie va acoperi toate investiţiile, transferurile de tehnologie şi serviciile financiare pentru explorarea şi producţia de energie – astfel, va avea un impact mare asupra lui Putin”, a explicat von der Leyen.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News