UE respinge cererea Rusiei privind plata în ruble a gazului rusesc. Anunțul comisarului pentru Energie după reuniunea de la Bruxelles

Luni, 02 Mai 2022, ora 22:36 4194 citiri
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson FOTO Facebook

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat luni, 2 mai, că folosirea schemei propuse de Moscova pentru companii străine pentru plata gazului rusesc în ruble ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

A plăti în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile publice ruse şi un al doilea cont dedicat în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancţiunilor şi nu poate fi acceptat”, a declarat Simson într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu miniştrii energiei din ţările Uniunii Europene, la Bruxelles.

Miercuri, grupul rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi efectuate plăţile, a precizat Gazprom.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept ”neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să pună în practică o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News