Război în Ucraina, ziua 81. Stoltenberg: ”Ucraina poate să câştige războiul” / Militarii ceceni fug cu arme și muniție / Mesaj disperat de pe nava Moskva înainte să se scufunde LIVE TEXT

Duminica, 15 Mai 2022, ora 07:48
16948 citiri
Război în Ucraina, ziua 81. Stoltenberg: ”Ucraina poate să câştige războiul” / Militarii ceceni fug cu arme și muniție / Mesaj disperat de pe nava Moskva înainte să se scufunde LIVE TEXT
Cadavrele sunt identificate după obiectele personale FOTO Hepta

Este a 81-a zi a războiului din Ucraina. Ucraina se pregătește să trimită în Rusia cadavrele soldaților ruși, deși Kremlinul nu a cerut asta. Ministrul german de Externe susține că Rusia extinde războiul militar din Ucraina la un „război al cerealelor”. Ucraina a câștigat concursul Eurovision, care a avut loc la Torino.

UPDATE 20.05 Șeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik, a acuzat armata rusă că a dus cu forța în Rusia mai mulți civili răniți.

UPDATE 19.30 Atacurile cu rachete cu dispersie asupra cartierelor rezidenţiale din Harkov, de la începutul războiului, au fost comandate de generalul Alexander Juravliov, potrivit unei analize a CNN în colaborare cu Centrul pentru Rezistenţă Informaţională.

UPDATE 19.01 Soldații ruși morți și răniți de pe Insula Șerpilor sunt aduși în orașul Sevastopol din Peninsula Crimeea anexată de Rusia, informează serviciul de presă al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, scrie unian.

UPDATE 18.40 Serviciul de Securitate Ucrainean a făcut publică duminică, 15 mai, o conversație între soldații ruși care ar confirma acuzația că armata lui Vladimir Putin folosește arme interzise de convențiile internaționale în războiul declanșat în februarie.

UPDATE 18.15 Federaţia Rusă are în vedere posibilitatea capitulării în războiul împotriva Ucrainei susține generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, pe Twitter. Generalul a tras o astfel de concluzie din declarațiile reprezentanților Federației Ruse care spuneau, din contră, că nu va exista nicio predare.

UPDATE 18.02 Şeful administraţiei militare din Lugansk, Serghei Gaidai, a acuzat că armata rusă îi recrutează forțat pe bărbații care locuiesc în regiune. Potrivit oficialului ucrainean, aceștia sunt aruncați în lupta împotriva apărătorilor ucraineni, fără ca măcar să învețe să folosească armele.

UPDATE 17.30 Oleksi Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că starea de sănătate a lui Vladimir Putin se înrăutăţeşte rapid şi menţionează că acesta a avut recent nevoie de îngrijiri medicale urgente.

UPDATE 17.16 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică, 15 mai, că ”Ucraina poate să câştige războiul” împotriva Rusiei, estimând că ”nu se derulează” aşa cum a prevăzut Moscova.

UPDATE 16.59 Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că lumea trebuie să ia în serios amenințările rusești referitoare la armele nucleare.

UPDATE 16.38 O înregistrare audio realizată la bordul navei Moskva, imediat după ce a fost lovită de două rachete R-360 Neptun ucrainene, a fost făcută publică de armata ucraineană. "Este o gaură mare în carena navei", transmite un marinar.

UPDATE 15.50 Serviciile de informații din Ucraina au făcut public numărul soldaților ceceni care au participat până acum la războiul declanșat de președintele rus, Vladimir Putin, în Ucraina. Potrivit Agenției Centrale de Informații, zeci de kadîroviți au fugit din Ucraina cu tot cu arme și muniție.

UPDATE 14.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a jurat că Ucraina va găzdui Eurovision Song Contest (ESC), după ce formaţia Kalush Orchestra a câştigat finala competiţiei de anul acesta de la Torino.

UPDATE 13.44 Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a anunţat duminică că a avut o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Berlin, şi că "mai multe arme şi alte ajutoare sunt în drum spre Ucraina".

UPDATE 13.00 Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision.

UPDATE 13.20 Olga, o femeie din Mariupol care și-a pierdut soțul în timpul bombardamentelor ruse asupra orașului, a povestit că a fost martora unor scene pe care le-a văzut doar în filmele despre sfârșitul lumii, iar la un moment dat l-a rugat pe Dumnezeu să o ia împreună cu cei trei copii ai săi „ca să nu sufere nimeni".

UPDATE 10.47 Cum a devenit războiul nuclear popular în Rusia. "Au învățat societatea rusă că apelurile canibale pot fi făcute cu voce tare, fără rușine".

UPDATE 10.11 Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei "şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată", a afirmat duminică dimineaţa serviciul de informaţii militare al Regatului Unit.

UPDATE 9.43 Bart M.J. Szewczuk, profesor la Institutul Sciences Po și fost consilier pe problemele Ucrainei în Departamentul de Stat al SUA, explică măsurile care ar putea ajuta Ucraina să nu intre în colaps. Costul estimat al reconstrucției după război: cel puțin 600 de miliarde de dolari.

UPDATE 9.25 Un atac cu rachetă a lovit duminică dimineaţa infrastructuri militare din regiunea Liov din vestul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski.

UPDATE 9.00 Cum va arăta victoria în Ucraina. Occidentului nu-i va rămâne decât să spere că noul "om bolnav al Europei" își va recupera sănătatea morală.

UPDATE 8.33 Autoritățile ucrainene au anunțat joi că nava de sprijin Vsevolod Bobrov aparținând marinei ruse a fost capturată în Marea Neagră. Moscova neagă însă informația.

UPDATE 8.15 Grupul celor șapte economii (G7) a avertizat că războiul din Ucraina provoacă o criză alimentară și energetică globală care amenință țările sărace și sunt necesare măsuri urgente pentru a debloca rezervele de cereale pe care Rusia le împiedică să părăsească Ucraina.

UPDATE 8.01 Volodimir Zelenski cere sprijinirea Ucrainei cu armament pentru prevenirea foametei în lume. Zelenski a menţionat că situaţia din Donbas rămâne foarte dificilă.

Știrea inițială

Autoritățile ucrainene se pregătesc să trimită trupurile neînsuflețite ale soldaților ruși în Rusia, deși Kremlinul nu a făcut apel privind returnarea cadavrelor, transmite Euronews. Autoritățile ucrainene spun că acționează în conformitate cu dreptul internațional.

Rămășițele soldaților au fost mutate într-o unitate din afara Kievului înainte de a fi încărcate în trenuri frigorifice în așteptarea transferului.

Șeful departamentului de cooperare civilo-militară al Ucrainei spune că, deși aceste transferuri fac parte din protocolul internațional, Kremlinul nu a făcut apel pentru returnarea cadavrelor.

„Aici sunt păstrate câteva sute de cadavre ale ocupanților (ruși). Există mai multe astfel de stocuri pe teritoriul Ucrainei. Vor fi păstrate aici până când se va lua o decizie la nivel interstatal de transfer a acestor cadavre. Partea ucraineană este pregătită să le predea mâine sau chiar astăzi. Cu toate acestea, până acum nu au existat apeluri din partea rusă pentru a primi aceste cadavre”, a declarat colonelul armatei ucrainene, Volodymyr Lyamzin.

Se presupune că Moscova a ignorat ofertele repetate ca morții să fie returnați, în timp ce oficialii ucraineni spun că Rusia este mai preocupată de acoperirea amplorii pierderilor și este dispusă să-și abandoneze militarii decedați, mai notează sursa citată.

Kremlinul susține că își recuperează întotdeauna morții. Cu toate acestea, nu a dat cifre privind victimele de la sfârșitul lunii martie, când Moscova a susținut că 1.351 de soldați ruși au fost uciși și 3.825 au fost răniți de la începutul invaziei.

Potrivit estimărilor occidentale, armata rusă a suferit mai multe victime în Ucraina în două luni și jumătate decât au suferit forțele sovietice în Afganistan în timpul unui deceniu de ocupație sovietică din anii 1980.

Vineri, armata ucraineană a estimat că numărul victimelor rușilor este de aproximativ 26.900. Cifra nu poate fi confirmată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat un atac cu drone asupra Ucrainei care a rănit nouă persoane în portul Odesa de la Marea Neagră, dintre care patru copii. Capitala Kiev a fost și ea vizată, au anunţat...
Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniştrii de Externe din UE, reuniţi la Luxemburg, au declarat luni, 22 aprilie, că analizează de urgenţă cum să ofere mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, dar nu au făcut...
#razboi Ucraina, #morti Ucraina, #soldati rusi morti ucraina, #Cadavre , #Razboi Ucraina