Turcia și Rusia anunță că extind acordul pentru cerealele ucrainene pe Marea Neagră

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 19:51
1537 citiri
Turcia și Rusia anunță că extind acordul pentru cerealele ucrainene pe Marea Neagră
Acordul, încheiat în vara anului trecut cu medierea Turciei şi ONU, trebuie prelungit periodic, iar data la care expira era 18 mai FOTO Unsplash

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit miercuri cu încă două luni, a declarat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Anunţul său a fost confirmat la scurt timp şi de Moscova, potrivit Reuters.

Acordul, încheiat în vara anului trecut cu medierea Turciei şi ONU, trebuie prelungit periodic, iar data la care expira era 18 mai.

Ca de fiecare dată când acordul urmează să fie prelungit, Moscova punea noi condiţii, încercând să obţină o ridicare parţială a sancţiunilor occidentale, şi ameninţa că nu va mai accepta prelungirea documentului şi că va ieşi din înţelegere.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a anunţat în cele din urmă, miercuri după-amiază, că acordul a fost prelungit pentru a ajuta ţările care au nevoie de hrană, dar a adăugat că evaluarea generală a Rusiei cu privire la situaţie nu s-a schimbat, relatează Reuters.

"Prelungirea acordului privind cerealele este de două luni. Astfel, există o şansă, nu în cuvinte, ci în fapte, de a contribui la asigurarea securităţii alimentare globale. În primul rând, de a ajuta ţările cele mai nevoiaşe", a declarat Zaharova într-un briefing video. "Evaluările noastre fundamentale privind acordurile de la Istanbul, încheiate la 22 iulie 2022, nu s-au schimbat, iar denaturările în punerea lor în aplicare trebuie corectate cât mai repede posibil", a atras atenţia reprezentanta Moscovei.

Fluxul de nave pe coridorul naval securizat din Marea Neagră fusese oprit în ultimele zile, în condiţiile în care acordul urma să expire joi.

Ultima navă înregistrată pentru a străbate coridorul părăsise miercuri portul ucrainean Cernomorsk, transportând 30.000 de tone de porumb şi se îndrepta spre Turcia.

"Acordul referitor la coridorul de cereale de la Marea Neagră a fost prelungit cu două luni, cu ajutorul eforturilor Turciei", a anunţat miercuri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un discurs televizat, mulţumind totodată liderilor rus şi ucrainean şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru ajutorul acordat.

Erdogan se află în campanie electorală, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale - o premieră pentru viaţa politică a Turciei şi pentru cariera liderului turc -, iar anunţul său îi potenţează şansele de a fi văzut de electorat ca o figură regională de încredere.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au negociat acordul referitor la transporturile cerealelor pe Marea Neagră pentru o perioadă iniţială de 120 de zile, în luna iulie a anului trecut, pentru a ajuta la soluţionarea unei crize alimentare globale agravate de invazia Moscovei în Ucraina - unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

În noiembrie, Moscova a fost de acord să prelungească pactul cu încă 120 de zile, dar apoi, în martie, a acceptat o prelungire cu doar 60 de zile - până la 18 mai - dacă nu se respectă o listă de cerinţe pe care le avea în legătură cu propriile sale exporturi agricole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie într-o mare
După începutul războiului din Ucraina și pierderea multor piețe energetice din Europa, Putin și-a redirecționat exporturile spre alte țări, pentru a-și alimenta mașina de război. Însă...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#razboi Ucraina, #acord cereale, #cereale marea neagra , #Rusia