Cum percep moldovenii războiul din Ucraina: unul din trei crede că Rusia „denazifică” țara SONDAJ

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 23:18 4737 citiri
46% dintre moldoveni cred că Ucraina trebuie lăsată să se descurce singură, fără niciun ajutor din afara țării FOTO Pixabay

33% dintre moldoveni cred că ”operațiunea militară” a Rusiei în Ucraina este una de eliberare sau de ”denazificare”, arată un sondaj IMAS publicat pe 20 aprilie, la peste 55 de zile de la începutul războiului.

Potrivit sondajului, citat de Radio Europa Liberă Moldova, peste jumătate dintre cei chestionați consideră că Rusia a declanșat un război în Ucraina.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

La întrebarea legată de motivele care au condus la războiul din Ucraina, 73% au răspuns că Rusia dorește să își alipească regiunile Donețk și Lugansk, 62% – că Rusia a fost amenințată de intenția Ucrainei de a deveni membră a NATO, urmând să aibă astfel baze militare ale Alianței în apropierea sa. 60% dintre respondenți cred că Rusia a dorit schimbarea regimului politic din Ucraina, iar 59% admit că războiul a început din dorința președintelui Vladimir Putin de a reface URSS.

La întrebarea: „Cine credeți că sunt principalii vinovați pentru declanșarea războiului din Ucraina?”, 41,6% au răspuns că Vladimir Putin/Rusia, 43,6% – NATO/Occidentul/Volodimir Zelenski, iar 7,5% dintre respondenți sunt de părere că toți cei enumerați mai sus.

Totodată, 46% dintre cei intervievați cred că Ucraina trebuie lăsată să se descurce singură, fără niciun ajutor din afara țării.

Peste 66% din respondenți au declarat că se simt parțial sau deloc în siguranță în Republica Moldova, în timp ce 32% au spus că se simt siguri.

Moldovenii, nemulțumiți de nivelul de trai

Potrivit sondajului, majoritatea moldovenilor sunt nemulțumiți de nivelul de trai, mai ales în actualul context al scumpirilor, generate de război.

Peste 20% au spus că nu sunt deloc mulțumiți de felul în care trăiesc, 35% sunt nu prea mulțumiți, în timp ce 21% afirmă cu sunt destul sau foarte mulțumiți de felul cum trăiesc.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-18 aprilie 2022, pe un eșantion de 1.109 persoane.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News