Serghei Lavrov anunță că a discutat cu Blinken la reuniunea G20 doar despre Ucraina

Vineri, 10 Martie 2023, ora 16:53
2435 citiri
Serghei Lavrov anunță că a discutat cu Blinken la reuniunea G20 doar despre Ucraina
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a participat la G20 FOTO Facebook / Itas-Tass

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a oferit vineri, 10 martie, unele detalii despre scurta discuţie pe care a avut-o cu secretarul american de stat Antony Blinken în marja reuniunii ministeriale a G20 desfăşurată pe 2 martie în India.

Acesta a afirmat că în discuția cu Blinken au abordat "securitatea strategică" şi "tema ucraineană", relatează agenţia EFE.

"Am discutat doar despre aceste două teme, nimic mai mult", a spus Lavrov într-un interviu acordat televiziunii publice ruse. El consideră totuşi că discuţia cu Blinken a fost "constructivă". "Am vorbit de o manieră constructivă, fără emoţii (...) A fost o conversaţie civilizată", a asigurat ministrul rus.

Dar el a deplâns faptul că Statele Unite au rupt toate canalele de comunicare cu Rusia, astfel că o discuţie în marja unui eveniment a devenit un fapt extraordinar.

Potrivit Washingtonului, Blinken i-a cerut în acea discuţie lui Lavrov ca Rusia să revină asupra "deciziei iresponsabile" de a-şi suspenda participarea la Tratatul Noul START sau START III, ultimul tratat de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia şi SUA. De asemenea, Blinken a precizat i-a cerut omologului său rus ca Moscova să înceteze campania militară în Ucraina.

Conform Departamentului de Stat al SUA, o altă solicitare adresată atunci de Blinken lui Lavrov a fost eliberarea fostului puşcaş marin american Paul Whelan, încarcerat în Rusia din anul 2018 şi acuzat de spionaj.

Pe de altă parte, în interviul acordat vineri, Lavrov a remarcat abordarea diferită a Occidentului faţă de protestele din Georgia şi din Republica Moldova, întrucât opoziţia (pro-rusă n. red.) din Republica Moldova nu corespunde intereselor occidentale. "Opoziţia georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în (Republica) Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate, pentru că în timp ce opoziţia georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziţia din (Republica) Moldova reflectă interese diferite şi interesele occidentale sunt reprezentate de guvern şi de preşedinte", a explicat ministrul rus.

În ce priveşte războiul declanşat de Rusia în Ucraina cu un an în urmă, Lavrov a afirmat joi la o conferinţă de presă că nu observă nicio dorinţă din partea Kievului de a participa la negocieri substanţiale pentru soluţionarea conflictului. "Deocamdată nu vedem nicio dorinţă din partea vecinilor noştri ucraineni de a începe discuţii serioase", a spus Lavrov, după o întrevedere cu omologul său saudit Faisal Bin Farhan Al Saud.

Mai mult, a amintit ministrul rus, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "a emis în septembrie un decret care interzice orice negociere cu Rusia, în timp ce patronii occidentali ai lui Zelenski afirmă constat că Rusia trebuie învinsă pe câmpul de luptă pentru a începe discuţii de pe o poziţie de forţă". "Judecaţi singuri cât de rezonabile sunt asemenea declaraţii", a încheiat Lavrov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Antiaeriana rusă a respins cel mai puternic atac cu drone al Ucrainei de la izbucnirea războiului VIDEO
Antiaeriana rusă a respins cel mai puternic atac cu drone al Ucrainei de la izbucnirea războiului VIDEO
Apărarea antiaeriană a Rusiei a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, 20 aprilie, respingând unul dintre cele mai mari astfel de atacuri...
Atacuri aeriene masive ale Rusiei asupra Ucrainei. Rușii au încercat de peste o sută de ori să spargă apărarea forțelor ucrainene
Atacuri aeriene masive ale Rusiei asupra Ucrainei. Rușii au încercat de peste o sută de ori să spargă apărarea forțelor ucrainene
În noaptea de 20 aprilie, ocupanții ruși au lansat un alt atac masiv asupra Ucrainei, folosind rachete de croazieră de diferite tipuri, a informat Statul Major General al Forțelor Armate ale...
#razboi Ucraina, #Serghei Lavrov, #ministru rus de externe, #anthony blinken, #secretar de stat sua, #G20 summit , #Stiri Serghei Lavrov
Comentarii
E
EmigrantulAnonim
rank 5
Au vorbit: unul ruseste, celalalt engleza! S-au inteles din priviri