Statele membre UE vor fi scutite de taxe vamale si TVA când importă bunuri pentru a le dona ucrainenilor

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 14:50 1188 citiri
Decizia vine în completarea noilor norme în materie de TVA adoptate în aprilie FOTO Comisia Europeana

Comisia Europeană a adoptat vineri, 1 iulie, o decizie care permite statelor membre să renunţe temporar la taxele vamale şi la TVA pentru importul din ţări terţe de alimente, pături, corturi, generatoare electrice şi alte echipamente care contribuie la salvarea de vieţi destinate ucrainenilor afectaţi de război, informează un comunicat de presă.

Potrivit Executivului comunitar, această măsură, care a fost solicitată de statele membre, se va aplica retroactiv de la 24 februarie 2022 şi va fi în vigoare până la 31 decembrie 2022.

"Războiul împotriva Ucrainei a provocat suferinţe inimaginabile, dar a demonstrat şi profunzimea solidarităţii UE. Această măsură va ajuta statele membre să vină în ajutorul ucrainenilor atât în UE, cât şi în ţara lor de origine, prin facilitarea furnizării de bunuri umanitare esenţiale", a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Potrivit Comisiei Europene, scutirea de taxe şi de TVA se aplică mărfurilor importate de: organizaţii de stat (organisme publice şi organisme de drept public, inclusiv spitale, organizaţii guvernamentale, guverne regionale, comune/oraşe etc.); organizaţii caritabile sau filantropice aprobate de autorităţile competente ale statelor membre.

Decizia vine în completarea noilor norme în materie de TVA adoptate în aprilie, care permit statelor membre să extindă această scutire la livrările interne de bunuri şi servicii, inclusiv la donaţii, în beneficiul victimelor dezastrelor.

În urma invaziei neprovocate şi nejustificate a Ucrainei de către Rusia, se estimează că peste 14 milioane de persoane, adică 30% din populaţia Ucrainei, au fost strămutate. Peste 6,2 milioane de ucraineni au ajuns în UE şi aproape 8 milioane au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, dar au rămas în Ucraina. Acest lucru exercită o presiune considerabilă asupra statelor membre, care trebuie să ofere asistenţă umanitară unui număr mare de persoane care fug din calea războiului, sprijinind în acelaşi timp ucrainenii strămutaţi în interiorul ţării expuşi riscului de foamete şi de boli.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News